Sayfalar

Salı, Ekim 18, 2005

Cevizli Tatlı



Bu tatlıyı dergiyi ilk aldığımda yapmak istemiştim ama kısmet bu seneyeymiş. Tatlıyı yaptım ama görüntüsü maalesef dergideki gibi olmadı. Dergideki tatlılar top top ve üzerindeki şekiller çok hoştu. Ben de fotoğrafı güzelleştirmek için mutfak penceremin önündeki çiçeklerle bir fotoğraf olsun istedim.

Malzemeler:

  • 2,5 su bardağı un
  • yarım su bardağı irmik (ben 1 bardak kullandım)
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 bardaktan biraz az zeytinyağı
  • yarım su bardağı şeker (daha az da kullanabilirsiniz)
  • 1 poşet kabartma tozu
  • 1 çay bardağı az çekilmiş ceviz
Şerbet için:
  • 3 su bardağı toz şeker (2 bardak kullandım)
  • 3 su bardağı su (2,5 bardakkullandım)
  • 3 çorba kaşığı limon suyu (bence 1-2 damla kullanın)
Yapılışı:

Un, irmik, yoğurt, zeytinyağı, tozşeker ve kabartma tozunu çukur bir kapta karıştırıp yoğurun. Benim hamurum ço yumuşak bir hamur oldu, size tavsiyem hamura biraz daha un katmanız. Hamuru 30 dk dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp içine ceviz ilave edin. Elinizle yuvarlayıp üzerini çatalla çizerek şekillendirin. (ben bu aşamayı pek beceremedim) Yağlanmış fırın tepsisine dizip önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dk pişirin. Soğumaya bırakın.
Şerbet için tozşeker ve suyu tencereye alıp orta ateşte kaynatın. Limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatın. Ocaktan alın. Sıcak şerbeti tatlının üzerine gezdirin. Şerbeti çekene kadar bekletip servis yapın.

Afiyet olsun..

* Tarif Lezzet dergisinin Kasım-2004 sayısından alınmıştır.

17 yorum:

Sibel dedi ki...

Şulecim eline sağlık, bence gayet güzel görünüyorlar. Ayrıca çatalı batırınca gelecek olan cevizli iç ayrı bir cazibe nedeni:) Sevgiler!

Adsız dedi ki...

merhaba Şule,bencede tatlının görüntüsü okadarda kötü değil,zaten önemli olan tadı diye düşünüyorum.Çiçeklerle birlikte güzel olmuş işte.ellerine sağlık sevgiler........

Adsız dedi ki...

Merhaba Şule ciğim,
Tatlının görüntüsü bence de hiç de kötü değil hatta çok güzel.tarifi görünce çok sevindim çünkü içinde yumurta yok.Malum kuş gribi vakasından sonra yumurtadan korkar olduk.Ellerine sağlık hafta sonu kesin deneyeceğim...

Adsız dedi ki...

sibel, zeynep ve mavi44 teşekkürler. Beğenmenize çok sevindim.
Mavi44 yumurtalı tarifleri de yapıyorum ben ama bunun malzemesinde yoktu evet. Browni gibi pişmemiş yumurtanın kullanıldığı tarifleri yapamıyorum sadece :) Denersen sonucunu da beklerim.

Hatice dedi ki...

şulecim ellerine sağlık, çok güzel görünüyor..bu tarifi dergide ben de gördüğümde çok beğenmiştim, seninkiler de hiç de fena olmamış:) sanırım belki tarifte yaptığın değişikliklerden olabilir, hep sıvıyağ kullanman veya kabartma tozu miktarı gibi.ne dersin??

Adsız dedi ki...

hatice teşekkürler. Benim hamurum bana oldukça yumuşak geldi bence daha fazla un katsaydım ve çatalla verdiğim izleri daha derin yapsaydım dergideki görüntüye yaklaşmış olurdum. Çatalla şekil verme işlemi oldukça zahmetli geldi bana doğrusu çok da uğraşmadım :). Dergide sanırım kabartma tozu 1 tatlı kaşığı idi, bu da 1 pakete karşılık geliyor diye biliyorum. Zeytinyağının sebep olduğunu zannetmiyorum.

ZeYNeP dedi ki...

Sulecim, bencede guzel bir tatli bu, iftardan sonra nasil tatli araniyoruz degil mi?
bende deneyecegim, sizin tarifler hic sasmiyor zaten, seviyorum cok.
ellerine saglik.

Zeynep

Hatice dedi ki...

cevabın için teşekkürler şule,gerçekten zahmetli ve oyalayıcı bir tarif..ama tadının güzel olduğuna eminim çünkü benim de yaptığım bir irmikli kurabiye var, ağızda dağılan çok güzel bir lezzet oluyor. tekrar ellerine sağlık...

Adsız dedi ki...

Zeynep evet ben her zaman tatlı aranır dururum ama iftardan sonra bu en üst seviyeye çıkıyor :)Denersen beğenirsin umarım.

Hatice rica ederim ne demek. Üzerindeki şekilleri yapmak istemezsek zahmeti de ortadan kaldırmış oluruz :) Annem şerbeti dökmeden 1 tane yemişti, kurabiye halindeyken ve çok beğenmişti.

Adsız dedi ki...

selamlar,
iftardan sonra tatlı krizi tutanlar için bugün denedim ben de.emziren anneler için de gayet güzel bir tatlı.çok güzel oldular.hamurunuzun yumuşak olduğunu yazmışsınız. ben yağı yarım bardağa indirince gayet güzel oldu.tavsiye ederim.ellerinize sağlık...
aslıhan

Adsız dedi ki...

Aslıhan merhaba. yağı yarıya indirince hem daha az kalorili, hem de daha güzel olduysa daha ne isteriz :). Beğenmene sevindim. Afiyet olsun..

Adsız dedi ki...

Merhaba Şule, ben Hatice'nin arkadaşıyım. Seninle de bu yolla da olsa tanıştık sayılır. Ben de bu tatlıyı yaparken evdeki fındıkları kullandım. Tarifler için teşekkürler.

Adsız dedi ki...

merhaba elif ben de hatice sayesinde minik bebeklerinizle (Aslıhan'nın ve senin) tanışmış oldum. Maşallah Allah analı babalı büyütsün. Bu miniklerle bir de güzel yemekler yapıyorsunuz bravo yani. Tatlıyı umarım beğenmişsinizdir.

Adsız dedi ki...

Tesadüf işte....

Aynı dergi Kasım 2005 sayısında aynı tatlıya yine yer verdi...
Sizin yaptığınız da şekil olarak güzel gözüküyor. Ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

isimsiz evet 1 yıl sonra yine aynı tarif :). Lezzet dergisi kendisini çok tekrarlıyor.. Benim tatlıları da beğenmenize sevindim. Teşekkürler..

Adsız dedi ki...

Merhaba Şule,
Tarifini dediğim gibi hafta sonu denedim.Sanırım bir yerde yanlış yaptım çünkü şekerini bir türlü çekmedi.Ölçülere sadık kaldım hamur çok yağlı oldu tekrar un ekledim ama olmadı şunu anladım ben bu tatlıyı beceremedim....

Adsız dedi ki...

mavi başarısızlıkla sonuçlanmasına gerçekten çok üzüldüm. benim hamurum da yağlı ve yumuşaktı ama şerbetini çekerken bir problem olmadı. acaba hamuru çok sert oldu ondan mı çekmedi!