Sayfalar

Çarşamba, Temmuz 04, 2012

Cheesecake


Biz ailecek cheesecake severiz. Habire Starbucks'ta cheesecake, Butitkek'de cheesecake, Turta'da cheesecake yiye yiye bıkmadık. Artık dedim ben bir cheesecake işine el atayım, bu iş böyle olmayacak. Bayağı bir araştırdım, okudum sonunda ortaya resimdeki görüntüler çıktı :). Benim en sevdiğim çeşit sade cheesecake üzerine çikolata soslu olanı. Limonlu ya da portakallı da seviyorum fakat aroması yoğun olmazsa.. Portakallı denemeleri de kışın yaparım artık. Cheesecake yapmanın püf noktalarını buradan okudum ve çok faydasını gördüm. Cheesecakenizin peynir katmanının kalın olmasını istiyorsanız 22 cm'lik bir kelepçeli kalıpta yapmanızı öneririm. Benim kalıbım 26 cm.


Malzemeler:
Tabanı İçin:
  • 1 paket Eti Burçak bisküvi
  • 60 gr tereyağı
Peynirli Dolgu İçin:
  • 3 paket labne peyniri (bu sefer Pınar Labne kullandım, fakat geçen sefer Yörsan'ın taze krema peyniri ile yapmıştım daha güzel olmuştu)
  • 1 paket krema
  • 5 yemek kaşığı un
  • 4 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1/2 çk tuz
  • 3/4 su bardağı toz şeker (tatlı severseniz 1 bardak kullanabilirsiniz)
Çikolata Sosu İçin:
  • Dr Oetker'in hazır çikolata sosunu biraz daha yoğun yaptım
  • Dilerseniz 80 gr çikolata + 1 paket krema ile çikolata sos hazırlayabilirsiniz.
Yapılışı:

Tabanı için, bisküviyi robottan geçirerek un haline getirin. Önceden oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı ile iyice harmanlayın. Yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıbın tabanına bisküvili hamuru elinizle bastırarak yayın. Bu arada fırınınızı 175 dereceye ayarlayın. Kelepçeli kalıbı içine oturtacağınız bir tepsi ayarlayın ve içine 2-3 bardak su koyun. Tepsiyi de bu arada fırında tutun. Peynirli dolgu için; peynir, toz şeker, krema, vanilya, tuz ve unu çırpıcıyla çırpın. Çok fazla çırpmanıza gerek yok bu hava kabarcıkları oluşmasına neden olur. Daha sonra yumurtaları teker teker ekleyerek çırpmaya devam edin. Karışımınızı bisküvili tabanın üzerine dökün. Daha sonra içindeki hava kabarcıklarının çıkması için, kalıbı bir kaç kere tezgaha vurun. Kelepçeli kalıbın yanlarını cheesecakein yanlarının kızarmaması için alüminyum folyoyla kaplayın. Fırında içi su dolu tepsiye yerleştirin. Su buharı sayesinde cheesecakeiniz çatlamayacaktır. 50-60 dk pişirin. Üzeri çok kızarmaya başlarsa yine alüminyum folyo ile üzerini kapatabilirsiniz. Ben kürdan batırarak pişip pişmediğini kontrol ettim, sanırım hata etmişim. Pişip pişmediğini kalıbı sallayarak kontrol edebilirsiniz, kenarları sallanmıyor ortası sallanıyorsa pişmiş demektir. Piştikten sonra fırından çıkartmadan, fırının kapağını açıp içeride soğutmalısınız. Yine çıkardıktan sonra da oda sıcaklığına gelene kadar dışarda bekletin. Daha sonra 1 gün buzdolabında bekletin, unutmayın cheesecake bekledikçe güzelleşir. Eşim dün yapar yapmaz dayanamayıp bir dilim yedi, ne yaptıysam engel olamadım :) Ben de çocuklarla birlikte sabah kalkınca tadına bakabildim ve fotoğrafladım. 

Afiyet olsun..

8 yorum:

Süslü Keçeler dedi ki...

şu öğlen vakti böyle bir resim konulur mu ama :(

nerden bulup da yiicez şimdi...

hele bir de franbuazlı olsa :)

çok güzel gözüküyor, eminim tadı da öyledir, elinize sağlık :)

Şule dedi ki...

Konmaz de mi :) Öğleden sonra Hatice ve Nurhayat'la yiyeceğiz, buyur gel, seni de misafir edelim :)

EfLaTuN dedi ki...

off çisskeke bayılırım, hatta boyut değiştirir iliklerime kadar yaşarım o anı =)) o yüzden bu blog bensiz olmaz dedim ve takibe aldım...
sevgiyle,

hamiş:
ufaklıklara ayrı bayıldım, allah nazarlardan korusun...

Şule dedi ki...

Eflatun aynen :) Ufaklıklar tanıdık geldi mi :) Belki "Sufle" kitabı işini kolaylaştırır :)

Canan Demirbağ dedi ki...

Harika gözüküyor,ellerinize sağlık..

Neşeli Sesler dedi ki...

ah ne çok severim cheesee kekleri :) dün öğlen kafetaryada daha sık dolaşmalıymışım:(

Eline sağlık.

Şule dedi ki...

Canan, teşekkür ederim, beğenmene sevindim.

Elif, sen kolayını bulmuşsun, hemen şipşak yapıyorsun nasılsa :) Biz de bayılıyoruz cheesecake'e.

Unknown dedi ki...

çok güzel görünüyor ellerine sağlık.