Sayfalar

Cuma, Ocak 27, 2012

Haşhaşlı, Kıymalı Açma Börek

















Bu tarifi ne zamandır Sofra dergisinde görüyordum ve aklımdaydı. Kısmet kayın validemin de bizde olduğu hafta sonunaymış. Kayınvalideme öğlen için fırında tavuk yapalım mı dedim, istemediğini anladım. Benim yapmak istediğim bir börek vardı onu yapalım mı diyince gözleri parladı. Hemen dolaptan kıymayı çıkarttım. Hamur malzemelerini kitchen aid'e koydum, unumun kalmadığını görünce hemen annemi aradım. Annemle aynı binada komşuyuz :) Annem de market alışverişini iptal ederek unu kaptığı gibi geldi ve eğlence başladı :). İkisi hamurla oynarken ben de Nisan'la ilgilendim. Eylül de zaten babasıyla buz patenindeydi. Gelince onlara da güzel bir sürpriz oldu. Böreğin tadına gelirsek bu kadar lezzetli bir kıymalı börek yediğimi hatırlamıyorum. Mutlaka denemelisiniz, şu malzemeyi katmayım demeyin, her biri ayrı bir lezzet veriyor.

Malzemeler:
Hamuru için:
  • 4 su bardağı un
  • 3 yemek kaşığı haşhaş
  • 1 paket instant maya
  • 1,5 su bardağı ılık süt
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
İç Harcı için:
  • 3oo gr kıyma
  • 1/2 kahve fincanı kuş üzümü
  • 1 çay bardağı dövülmüş ceviz içi
  • 2 adet kuru soğan
  • bir tutam maydanoz
  • tuz, karabiber, kırmızı pul biber
  • zeytinyağı
Arasına sürmek için:
  • Eritilmiş 125 gr tereyağı, zeytinyağı karışımı
Yapılışı:

Hamuru için tüm malzemeleri karıştırarak ele yapışmayan bir hamur elde edin. Üzerini nemli bir bezle kapatarak hamur iki katına çıkana kadar bekletin. Bu arada içini hazırlayın. Zeytinyağında önce kıymayı kavurun, üzerine yemeklik doğranmış soğanları ekleyerek kavurmaya devam edin. Üzümleri ilave edip 5 dk daha soteleyin. Cevizleri ekleyin, karıştırın. Baharatları ve maydanozu ilave ederek karıştırın ve ocaktan alın. Mayalanan hamuru iki parçaya, her bir parçayı 10 bezeye ayırın. Her bir bezeyi kahve fincanı tabağı büyüklüğünde açın. Bezelerin arasına fırça ile tereyağı/zeytinyağı karışımından sürün ve üst üste yerleştirin. Tepsini büyüklüğüne göre açın ve tepsiye yerleştirin. Üzerine iç harcı dökün. Kalan 10 bezeye de aynı işlemi yapın ve iç harcın üzerine yerleştirin. Kenarlarını birleştirin. Fırın 190 derecede ısınana kadar tepsi mayasının gelmesini bekleyin. Altı üstü kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun..

3 yorum:

Neşeli Sesler dedi ki...

Bu durumda sanırım en eğlenen taraf sensin:)) Ooohh Nisan'la oynamaca içerde anneler hamur açmaca... Ahh ahhhh :)) Biz o günleri görecek miyiz??
Ellerine sağlıkk

Adsız dedi ki...

Merhaba.Linkleriniz vardı sizin ama uzun zamandır yok.Neden acaba?

mutfak dedi ki...

Çok güzel görülor canım çekti. Mutfaktaki tariflerden en zorlu olan ürünlerden bir tanesidir sanırım. Elinize sağlık