Sayfalar

Perşembe, Temmuz 13, 2006

Meftune ve Sucuklu Patatesli Börek



Sitemizde son zamanlarda Oktay Usta'nın tarifleri sayısında epey bir artış oldu farkındayım ama ne yapayım tariflerinin hepsi de birbirinden lezzetli oluyor ve sizlerle paylaşmadan edemiyorum. Bu iki tariften sonra bir de kurabiye denedim :) Oktay Usta'dan. Elimde ondan başka denenmiş tarif de yok zaten. Her neyse ilk tarifimiz Diyarbakır yöresine aitmiş ve yemek programını izlerken not edip yapmıştım. Çok hafif, pratik ve oldukça lezzetli bir yemek oluyor herkese tavsiye ederim. Ben yine yarım ölçü yaptım.

Meftune

Malzemeler:

  • 2 adet soğan
  • zeytinyağı
  • 1 kg patlıcan
  • 1/2 kg kuşbaşı
  • 3 domates
  • tuz, karabiber
  • 1,5 çorba kaşığı sumak
  • dilerseniz kekik, kırmızıbiber
Yapılışı:

Oktay usta etleri önceden haşlamıştı. Ben de öyle yaptım. Düdüklü tencerenin dibine biraz zeytinyağı koyun. Etleri ekleyin ve karıştırarak rengi dönene kadar biraz kavurun. Bu arada suyunu da bırakacaktır. Daha sonra 1- 1,5 bardak kadar su ilave edin ve kapağını kapatın. Buharı çıktıktan sonra düdüğü kapatın 15 dk pişirin. Suyunu süzün bir kenara alın eti de bir tabağa alın. Sumağı 1 çay bardağı suda bekletin. Tencerede bir miktar zeytinyağında yemeklik doğranmış soğanları kavurun. Etleri üzerine yerleştirin. Küp küp doğranmış patlıcanları üzerine yerleştirin. Patlıcanların üzerine de küp doğranmış domatesleri ilave edin. En üste tuz ve baharatları ilave edin. Yemeğinizi karıştırmayın. Sumak suyunu baharatların üzerinde gezdirerek ekleyin, et suyundan da bir miktar ilave edin. Ben hepsini katmıştım ve yemek oldukça sulu olmuştu. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte patlıcanlar yumuşayana kadar pişirin. Afiyet olsun..



Diğer denemem kitaptan oldu. Aslında evde kalan 2 yufkayla patatesli kol böreği yapacaktım ama karşımda bu tarifi görünce buzdolabında kalan diğer malzemeleri de değerlendirmek istedim. Oldukça lezzetli bir börek oldu. Kitapta yufka miktarı belirtilmemişti, sanırım malzemeler 3 yufkaya göre yazılmıştı. Buraya kitaptan aynen aktarıyorum.

Sucuklu Patatesli Börek

Malzemeler:

  • 3 adet yufka
  • 3 adet patates
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 1 tutam maydanoz
  • tuz, karabiber, pul biber
Üzeri için:

  • Kaşar peyniri
  • 100 gr sucuk
  • 1 adet domates (olmadığı için kırmızı biber kullandım)
  • 1 adet sivri biber
Yapılışı:

Patatesleri kabuklu olarak haşlayın. Suyunu süzüp soğutun. Kabuklarını soyduktan sonra çatalla ezin. Üzerine tuz, karabiber, kırmızı biber ve istediğiniz baharatları katıp karıştırın. Ben biraz biberiye ekledim. Diğer taraftan sosu için süt, yumurta ve yağı çırpma teli ile karıştırın. Tezgahın üzerine yufkayı serin. 8 parçaya bölün. Her parçayı fırça yardımıyla sosa bulayın ve patatesli harçtan bir miktar koyarak sigara böreği gibi fakat çok sıkı olmayacak şekilde sarın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin ve tekrar fırça ile sostan sürün. Bıçağın ucu ile böreklerin ortasını boydan boya çizin. Biraz kaşar rendesi sıkıştırın ve üzerlerine bir dilim sucuk, 1 dilim domates ve kesilmiş biber yerleştirin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.


Afiyet olsun..

12 yorum:

Adsız dedi ki...

Şulecim börek harika görünüyor, eminim tadı da öyledir, burdan sana ve Oktay Usta'ya teşekkürlerimi sunuyorum.:p Bu arada Tırmık ne alemde?:)

Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Merhaba Sulecim,
tariflerin her zamanki gibi nefisss. Her zaman yorum birakamasam da hergün blogunuzu takip ediyorum. Oktay ustanin tariflerini bende cok begeniyorum.
Ellerine saglik canim,
hoscakal...

Adsız dedi ki...

mEFTUNENIN 4 - 5 ÖZELLIGINDEN BIRISI ET KUZU KUSBASI OLACAK; IKINCISI PISTIKTEN SONRA TABAKLARA ISTEGE GÖRE DÖVÜLMÜS SARIMSAK ILAVE EDILECEK; ÜCÜNCÜSÜ ETLER PISIRILMEYECEK; DÖRDÜNCÜSÜ DE GÜVECINIZ VARSA ONDA PISIRILECEK; KIRVEMIZ MARDIN LIYDI ONDAN ÖGRENMISTIM; FARKI FARKEDECEKSINIZ

Adsız dedi ki...

özgecim teşekkür ederim. tırmık 2 kiloluk bir canavar oldu :) galiba ona kardeş alacağız. evde tüm gün çok sıkılıyor.

aslı merhaba tariflerimizi beğenmene sevindim. oktay usta'nın yemek programını izlemek benim için gerçekten de ayrı bir zevk :) ama işim sebebiyle izleyemiyorum.

isimsiz, meftunenin özelliklerini sıraladığın için teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

Merhaba Şulecim ,uzun süredir siteye bakamamıştım.taşınma ve bir süre internet olmayışı,neyseki artık yeniden güzel tariflerinize bakabileceğim.Artık yeni bir şehir ,yeni tarifler...Bu arada Kayserili olduk.Çok güzel tarifler eklemişsiniz.Haticeye selamlar..Ellerine sağlık...

Adsız dedi ki...

zeynepcim yeniden hoşgeldin sitemize :) uzun zamandır yoktun demek ki taşınıyormuşsun.Kayseri mutfağı da çok güzeldir mutlaka. Sevgiler..

Evren Yasa dedi ki...

Super bunlar super, karniyarik borekler olmuslar, gorunus harika, eminim lezzeti de oyledir, eline saglik.

Adsız dedi ki...

evernbal beğenmene çook sevindim :) lezzeti de çok güzeldi emin ol :)

Damak Tadı dedi ki...

Çok güzel olmuş böreklerin ellerine sağlık.bende kışın bu böreği çok sık yapardım adına da karnıyarık böreği diyodum.seninkiler çok daha güzel olmuşlar..afiyetler olsun..

sevgiyle kalın..

damak tadı

Adsız dedi ki...

börekler güzeldi gerçekten. sunumu da değişik geldi. beğenmene sevindim. sevgiler..

Adsız dedi ki...

site çok süper olmoş.Tariflerde bi okadar güzel. Tebrikler çok güzel olmuş.

Adsız dedi ki...

sevban güzel yorumun için teşekkür ederim. sevgilerimle..