Sayfalar

Pazar, Şubat 03, 2008

Kıymalı Gül Böreği, Havuçlu Kek



Bugün işyerinden arkadaşım ve eşi bizdeydi. Eşlerimizin askerlik muhabbetinin tadına doyamadan kalkmak zorunda kaldılar. Dün sabah da aşure kaynattım. Menümde aşure, kıymalı gül böreği, havuçlu kek ve mercimek köftesi vardı. Aslında sitemizde birçok havuçlu kek tarifi var ama bunu da eklemek istiyorum :), çünkü pudra şekeri ile yapılıyor ve ağızda dağılan bir kek oluyor. Buyrun tarifler..

Kıymalı Gül Böreği

Malzemeler:

  • 1 kilo yufka
  • yarım kilo kıyma
  • 3-4 adet kuru soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • zeytinyağı
  • kırmızı pul biber, karabiber, tuz, kimyon
  • süt
  • yoğurt
  • susam, çörek otu
Yapılışı:

Zeytinyağında kıymayı ve soğanları kavurun. Baharatları ve tuzunu ekleyerek karıştırın. Ocaktan almadan önce kıyılmış maydanozu da ekleyerek son kez karıştırın. Yufkanın birini tezgaha yayın. Zeytinyağı ve sütü bir kasede karıştırın. Karışımı fırçayla yufkanın heryerine sürün. Yufkayı 4 eşit parçaya kesin ve her bir parçaya harçtan bir miktar koyarak sigara böreği gibi sarın. Kendi etrafında sararak gül şekli verin ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin. Tüm börekleri aynı şekilde tepsiye yerleştirin. Kasenin dibinde kalan zeytinyağı ve süt karışımına 2 tatlı kaşığı yoğurt ekleyin ve karıştırın. Karışımı fırçayla böreklerin üzerine sürün. Susam ve çörek otu serperek önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

Diğer tarife geçmeden kedilerimden haber vermek istedim. Maya kızımızı kısırlaştırdık, şu anda veterinerde. Tırmığımız da evde yalnız :(. Uyuyup duruyor. Ben de bu uyuma esnasında fotoğrafını çektim top gibi yatan oğlumuzun :).


Havuçlu Kek

Malzemeler:

  • 4 yumurta
  • 1 su bardağını 1 parmak geçecek kadar pudra şekeri
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2,5 - 3 bardak un
  • 3 adet rendelenmiş havuç
  • dilediğiniz kadar iri doğranmış ceviz
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • kek hamuru sert olursa bir miktar süt
Yapılışı:

Yumurta ve şekeri köpük köpük olana kadar 4-5 dk çırpın. Yağı ekleyerek çırpmaya devam edin. Un ve kabarma tozunu ekleyerek karıştırın. Havuç, ceviz ve tarçını ekleyerek tahta bir kaşıkla karıştırın. Eğer kekinizin un miktarını benim gibi fazla kaçırırsanız bir miktar süt ekleyerek kıvamını ayarlayabilirsiniz. Ama bu kekin kıvamı normal keklerden biraz daha sert oluyor bunu da unutmayın. Kek kalıbınızı tereyağı ile heryerini yağlayın ve unlayın. Kek harcını kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirin. Unutmayın batırdığınız kürdan temiz çıkmışsa kekiniz pişmiş demektir.

Afiyet olsun..

16 yorum:

!!! ♥ Hasretli Lezzetler ♥ !!! dedi ki...

Kedicik ne kadar tatli uyuyor öyle...
Lezzetler harika görünüyor,ellerine saglik canim ..
güzel gönlünce bir hafta diliyorum...
sevgilerimele
hasret

Fulya dedi ki...

gül böreğide kekte nefis görünüyor.Ellerrinize sağlık.Kedide çok güzel uyuyor.Kızım görse bayılır.

Neşeli Sesler dedi ki...

Normalde kedşlerden çok fazla korkarım ama bu kediiyi böölee sarıp sarıp sıkmak istiyorum:)
Çok sevimli bişey bu yaaaa...
Sofra da çok güzel görünüyor ellerine sağlık
Sevgilerr

Adsız dedi ki...

Hasret, teşekkür ederim yorumun için. Ben de sana mutlu bir hafta diliyorum.
Sevgiler..

Fulya, senin kızın da şimdiden iş kadınlığına meraklı gibi duruyor :)
Beğenmene sevindim. Teşekkürler..

Elif, ben de eskiden dokunamazdım pek ama şimdi onlarsız yapamıyorum :) Soframı beğenmene sevindim. Teşekkürler..

Adsız dedi ki...

Canım ellerine sağlık herşey çok güzel görünüyor- herzaman ki gibi-.Aslında benim yazmak istediğim bu konuyla ilgili değil ama paylaşmak istedim ben de kızımı kısırlaştırdım 18 ocakta ve hala zor günler geçiriyoruz.Dikişi sorunsuz ama sargıdan oluşan yaralar ilaçlarla daha da arttı ve senin kızına tıpatıp benzeyen beyaz meleğim hala iyileşemedi.Ne olur aklınızda olsun klasik pomad lara tepki verebiliyorlar gerekli denirse de çok çok az kullanın.
sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Nilüfer, sargıdan oluşan yara derken, bizim şu anda dikişin üzerini bandajladılar. Hatta pazar günü de yanımızda bandajı açıp pansuman yapıp tekrar sardılar, yara falan yoktu. Pansumanı da mavi-yeşil renkli bir fısfısla yapıyorlar o kadar. Sen diyince çok üzüldüm şimdi, nasıl bir pomad kullanıyorlar ki! İnşallah en kısa zamanda eski sağlığına kavuşur kızınız. Bizimkinde de bir sorun olmaz umarım biz de Tırmık oğlumuzun kısırlaştırılmasında çok çekmiştik. Neyseki şimdi iyi.

Rakunt ideas dedi ki...

Ellerinize sağlık bötkete,kekte enfes görünüyor.Kekin pudraşekeri ile olması çok hoş en kısa sürede deneyeceğim.Kedicik çok güzel ne güzelde uyumuş.
sevgiler

Mutfak Havlusu dedi ki...

keki merak ettik bak:)

sofradakilerde nefis duruyor
ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

kek pudra şekeri ile çok güzel oluyor. denemenizi tavsiye ederim. sevgiler..

NiNo dedi ki...

super bayildim goruntuye pcden iceri girmek geldi icimden :)

bicir dedi ki...

merabalar... ben aranıza yeni katılıorumm umarım cabuk kaynasırız bırcokyemek sıtesıne gırıp cıkıorum ama aradığm herseyı buldugum tek yer burası desem yerıdır...:) bugun sıtenıze ali nazık tarifi için girdim ama daha görüntüsünden bayıldım denilebilir.ellerinize sağlık sunumlarınızda resimlerinizde cok guzell tebrik ediyorumm. iyi günler....

Adsız dedi ki...

nino, keşke öyle bir imkan olsaydı de mi :)

bicir, sitemiz hakkındaki güzel sözlerin için teşekkür ederiz. :)

Adsız dedi ki...

acaba börekteki süt ve yağ miktarını yazabilir misiniz..

Adsız dedi ki...

yarı yarıya karışım yapabilirsiniz. bittikçe ilave edersiniz.

HAYAT dedi ki...

merhaba bu tarifinizi görünce kekin ne kadar güzel olduğunu gördüm.geçen akşam denemek için yaptım bu keki ama benim yaptığım kekin içi pişmemişti.2 defadır yapıyorum ve tarifini tutturamadım desem.sadece benim tarifimde pudra şekeri yok.

Adsız dedi ki...

Ortası delik bir kek kalıbı kullanarak ve fırınınızın ayarlarıyla oynayarak kekinizin pişmesini sağlayabilirsiniz.