Sayfalar

Çarşamba, Mart 15, 2006

Mercimekli Beypazarı Böreği



Bu tarifi haftasonu denemiştim. Tarif Sahrap Soysal'a ait. İlk okuduğumda tarifi ilginç gelmişti. Ama son derece lezzetli bir börek oluyor. Fırından ilk çıktığında çıtır çıtır; daha sonra ise yumuşak oluyor. Tarif de kendime göre bazı değişiklikler de yaptım tabiki. Bir de tarifde pişen börekleri sıcak sıcak ve sarımsaklı yoğurt ile servis edin diyordu ama ben sade yemeği tercih ettim.

Malzemeler :
  • 3 adet hazır yufka (4 adet kullandım)
  • 3 su bardağı su ( 4 bardak kullandım)
  • 1 yumurta sarısı
  • Çörek otu
İçi İçin :
  • 300 gr. kıyma
  • 4 adet orta boy kuru soğan ( 2 tane kullandım)
  • 1 demet maydanoz (1/2 demet kullandım)
  • 2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  • tuz, karabiber
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı:

İç malzemesi için 1 su bardağı yeşil mercimeği haşlayın.(haşlandığında 2 su bardağı oluyor) Zeytinyağını bir tencereye alın, içine kıymayı ekleyin. kıyma suyunu bırakıp çekene kadar kavurun. Daha sonra ince ince yemeklik doğradığınız soğanları ekleyip kavurun. Tuz ve karabiberi ekleyin. Daha sonra haşlanmış mercimeği ve kıyılmış maydanozu ekleyip ocağı kapatın. İç malzemesini karıştırın. Malzemenin ılımasını bekleyin.

Bir yufkayı tezgaha yayın. 8 üçgen parçaya bölün (sigara böreğinde olduğu gibi). Her parçanın geniş kısmına iç malzemeden 1-1,5 yemek kaşığı koyun. Sigara böreği sarar gibi sıkıca her parçayı sarın. Bir fırın tepsisine hazırladığınız börekleri yanyana boşluk bırakmadan yerleştirin. Tüm yufkalar bitene kadar aynı işlemi tekrar edin. Daha sonra tepsiye yerleştirdiğiniz böreklerin üzerine suyu gezdirin ve 30 dk. bu şekilde bekletin. Sonra başka bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin, böreklerin suyunu çok hafif sıkıp (zedelemeden) börekleri tek tek aralıklı olarak yerleştirin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. ( Asıl tarifte galete unu serpin diyordu). 175 derece önceden ısıtılmış fırında 40-45 dk. pişirin.

Afiyet olsun...

Bu arada cennet bizi sobelemişti. Ben de ancak şimdi cevaplıyorum :

Yaptığım 4 iş:
  • İş sayılırsa; üniversitede iken 2 yaz staj
  • 2 yıldır sistem programcılığı
Defalarca izleyebileceğim 4 film :

Çok fazla film seyreden birisi değilim. Bu yüzden bu soruyu geçiyorum :)

Yaşadığım 4 Yer:
  • Erzurum (7 yıl)
  • Ankara
İzlediğim TV Programları:
  • Haberler
  • Yabancı Damat
  • Kanıt Peşinde
  • Avrupa Yakası
Tatil İçin Gittiğim 4 Yer:
  • Doğu Karadeniz
  • Antalya,Alanya
  • İstanbul
  • Fethiye
En Sevdiğim 4 Yemek Türü:
  • Tatlılar ( hamur işi, sütlü hiç farketmez )
  • Çikolatalı olan herşey
  • Patlıcanlı yemekler
  • Kebablar
Hemen Şimdi Olmak İstediğim 4 Yer:

Bulunduğum yerden çok memnunum aslında. Olmak istediğim bir yer yok...

11 yorum:

Adsız dedi ki...

Selam,
Yeşil mercimeği görür görmez ananemin yaptığı,çocukluğumdan beri tadı aklımdan çıkmayan "tosunum" böreği geldi. Bizim orda kıymasız, hamurla yapılan dışı çıtır çıtır bir börektir. Eminim diğer yaptıkların gibi çok güzel olmuştur. Ellerine sağlık...

Adsız dedi ki...

Şöyle bir sitenizi inceledim de çok güzel yemek tarifleri var.Vişneli kakaolu keki bu akşam yapmayı düşünüyorum ve sitenizde deneyip yapabileceğim bir sürü yemek tarifleri var.Ellerinize sağlık(Unutmadan bu börek te çok güzel olmuş.)

Adsız dedi ki...

Aslıhancım, eskilere götürdüm demek seni :) Teşekkür ederim yorumun için...

Anonymous, sitemizi beğendiğine sevindik. Umarım tariflerimizi dener ve beğenirsin...

Adsız dedi ki...

uzun zaman Beypazarı'nda yaşadım oraya özgü birçok yemek çeşidi öğrendim ama hiç de mercimekli hazır yufkadan yapılmış beypazarı böreği ne yedim nede duydum.
Sanırım Sahrap bu hanım'ın adını uydurmaca çıtır böreği

Adsız dedi ki...

Haticecim,yeşil mercimeği fazla sevmezdim ama Şulenin Kikirdekli çorbasından sonra sevmeye başladım.Böreğede çok yakışmıştır.Ellerine sağlık,sevgiler...........

Adsız dedi ki...

Zeynepcim, mercimeği ben de ilk kez denedim börekte ve biz çok beğendik. Teşekkürler...

Adsız dedi ki...

Haticecim börek süper görünüyor, ellerine sağlık. Bana kıyma ve bulgurla yapılan çin böreğini hatırlattı, onuda çok severim. sevgiler.

Adsız dedi ki...

Limonatacım, beğendiğine çok sevindim. Çin böreğini ( ben avcı böreği diye biliyorum) ben de çok seviyorum. Selamlar...

Adsız dedi ki...

Haticeciğim dün annemle birlikte yaptık bu böreği. Bugün de nöbetime arkadaşlarıma da getirdim. Ellerine sağlık. Gerçekten de çok güzel bir tarif. Herkes çok beğendi... Selamlar...

Adsız dedi ki...

haicecim sobemi kabul edip cvplamana çok sevindim şule cvplamıştı fakat seni bekledim ve artık cvplayacağını düşünmüyodum görünce çok hoşuma gitti cvplar için çok teşekkürlerrr.

Adsız dedi ki...

Elifcim, afiyet olsun. Beğenilmesine çok sevindim. :)) Sevgiler...

Cennetcim, ben teşekkür ederim.