Sayfalar

Salı, Aralık 20, 2005

Elmalı Tart



Geçenlerde evde elmamız varken bize gelen misafirlerimiz de elma getirince elmalar bozulmasın diye pazar günü bu tartı yaptım. Tarifi annemin çok eskiden yazdığı küçük kağıtları karıştırarak buldum. Tarife çok bağlı kalmadım, buraya kendi kullandığım miktarları yazıyorum.

Malzemeler:

  • 2,5 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 30 gr tereyağı
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 çay fincanı pudra şekeri
  • 4-5 adet elma(soyulup, rendelenmiş)
  • 1 çay fincanı dövülmüş ceviz
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay fincanı toz şeker
Yapılışı:

Unu bir kaba boşaltın, üzerine karbonat, pudra şekerinin yarısını, yoğurt ve yağları ekleyerek sertçe bir hamur elde edin. Hamurun üçte ikisini 26 cm'lik yağlanmış kelepçeli kalıbınızın veya tart kalıbınızın altına ve kenarlarına elinizle bastırarak yerleştirin. Elmalı harcı hazırlarken hamurları buzdolabında bekletin. Elma, şeker, tarçını elmalar pişene kadar ocakta tutun. Cevizleri de ekleyin ve ateşten alın. Fırını 190 dereceye ayarlayın. Elmalı harcı dolaptan çıkardığınız kalıbın içindeki hamurun üzerine yayın. Kalan hamurla elinizle uzun şeritler yapın ve kafes şeklinde elmalı harcın üzerini kaplayın. Fırında kafes hamurların üzeri kızarana kadar pişirin. Soğuduktan sonra kalan pudra şekerini serpin.

Afiyet olsun..

8 yorum:

pınar dedi ki...

eline sağlık şule. harika görünüyor. ben de denemiştim bir kere elmalı tart. elmaları pişirmeden koymuştum ama böylesi çok daha lezzetli olur eminim. pişirmek aklıma gelmemişti heralde:)

Adsız dedi ki...

teşekkürler pınar beğenmene sevindim. Biz eskiden sık sık yapardık, yerdik kilo da almazdım ama evlendikten sonra noldu bilmiyorum ne yesem yarıyor galiba. Elmaları hiç pişirmeden koymadım, şimdiye kadar yaptığım elmalı tart ya da pasta da. Bu arada bu tartı yaparken üstünü kafes gibi süslemek yerine kalan hamuru rendeleyerek de kullanabilirsiniz. Öyle de değişik bir görüntü çıkıyor ortaya.

Adsız dedi ki...

Evde bitmeyen elmaların sonu......Ya tart oluyorlar yada elmalı kurabiye.Bende genelde elmalar kalınca bu tip şeyler yapıyorum.Bir taşda iki kuş vuruyoruz değilmi?Ellerine sağlık,sevgiler...........

Adsız dedi ki...

evet zeynep haklısın. aslında elmaları taze taze tüketmek en sağlıklısı ama bu her zaman mümkün olmuyor. sevgiler...

Adsız dedi ki...

başarılarınızın devamını dilerim..

çok çok daha basit yemek tarfileri tercihimizdir..

Adsız dedi ki...

mutlu bu isim çok şifreli olmuş gerçekten :) Bir tek biz anlıyoruz kim olduğunu. Siteyi biraz daha dolaşırsan basit yemek tarifleri de bulabileceğini umuyoruz. Yorumun için teşekkürler..

lezzettabağı dedi ki...

Merhaba!Sitenizi sık sık takip etmeye çalışıyorum.Annem ve ben de yeni bir blog oluşturmaya başladık.Daha gelişim aşamasındayız.Kendi tariflerimizi ve sizin gibi değerli blog sitesi yapanların tariflerinden de denediklerimize blogumuzda yer veriyoruz.Elmalı tart tarifinizi de bugün denedim ve bir harika oldu.Misafirlerim bayıldı.Bu nedenle blogumda sizden aldığımı belirttim ve tarifi yazdım.Çok teşekkür ederim.Sevgiler...
Canan&Şükran
http://lezzettabagi.blogspot.com

Adsız dedi ki...

Blogunuz hayırlı olsun. Tarifi beğenmenize sevindim. Afiyet olsun :)