Sayfalar

Cumartesi, Haziran 18, 2005

Kayısılı Top Turta

Kayısılı Top Turta

Dün zeytinyağlı taze fasulyem ocakta pişerken bu tarifi denemek istedim. Tarifte kullanılan kayısıların mümkün olduğunca sert olması gerekiyor. Çünkü pişince kayısılar yumuşuyorlar. Tarifin hamur malzemesi için margarin kullanılıyordu fakat ben yine zeytinyağlı denemek istedim ve sanırım bu sefer çok da başarılı olamadım. :(. Hamuru toparlamakta biraz zorluk çektim. Piştikten sonra da turtalar çok kolay parçalanıyordu. Belki yarı yarıya margarin, sıvıyağ veya tamamen margarinle yapılırsa daha güzel olacağını düşünüyorum. Ya da hamur malzemesine 1 adet yumurta kırılabilir. Denemek lazım. Bir de içi için olan malzemeleri azaltarak kayısıların içine çok az harç koymanızı tavsiye ediyorum. Fazla konan iç harç pişerken kurabiyelerin dışına çıkabiliyor :). Şunu da ekleyeyim pişmiş kayısının tadı bir harika. Denemenizi tavsiye ederim. Tam bir enerji deposu. Tarif Sofra dergisinden, içini göstermek için çektiğim fotoğraf da sofra dergisinden.

Kayısılı Top Turta

Malzemeler: (7-8 adet)
  • 7-8 adet kayısı
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 250 gr margarin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 4,5 su bardağı un (benim hamurum daha az un aldı)
İçi için:
  • 1/3 su bardağı çekilmiş ceviz
  • 1 çorba kaşığı kuru üzüm
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 3 çorba kaşığı toz şeker
  • 2 çorba kaşığı eritilmiş bitter çikolata
  • süslemek için 1 çorba kaşığı pudra şekeri
Hazırlanışı:

Kayısıları ortadan ikiye bölerek çekirdeklerini çıkartın. İç malzemesi için ceviz, kuru üzüm, tozşeker, tarçın ve çikolatayı karıştırın. Kayısıların içini cevizli karışım ile doldurun. Kayısı parçalarını birbirine yapıştırın. Turta hamuru için tozşeker, oda sıcaklığındaki margarin ve kabartma tozunu bir kaba alın. Unu yavaşça ilave ederek yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur haline getirin. Hamuru mandalina büyüklüğünde parçalara bölün. Elinizle yuvarladıktan sonra işaret parmağınızla dolmalık biber gibi içini oyun. Hamurların içine doldurulmuş kayısıları yerleştirin. Deliklerin üzerini kapatıp avucunuzun içinde tekrar yuvarlayın. Turtaları yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklarla dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri pembeleşene kadar pişirin. Ben 30 dk pişirdim. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpin.

Afiyet olsun..

9 yorum:

Adsız dedi ki...

Tam zamanı bu tarifi denemenin, kayısılar henüz pek yumuşak değil. Eline sağlık, çok nefis görünüyor. Hem de sürprizli:)

Adsız dedi ki...

Sibelcim evet kayısılar yumuşamadan denenmeli. Sürpriz olarak hem kayısı hem de çikolatalı karışım var :)

Adsız dedi ki...

merhaba şule,görüntüde başarılı olamasanda emim tadı çok güzeldir,çünkü içine giren malzemelerle ne yapılsa güzel olur heralde.Ellerine saglık ,sevgiler..

Adsız dedi ki...

zeynepcim haklısın, görüntü yok tad var :).

Adsız dedi ki...

bu aksam denemek istiyorum, ancak bir konuda takıldım; 4,5 bardak unla yapılan hamurdan sadece 7-8 adet turta mı çıkıyor? yoksa çok mu büyük oluyor her biri?

şimdidn teşekkürler..

Adsız dedi ki...

anonymous benim hamurum daha az un aldı. Ve 8 adet kocaman turtalarım olmuştu.Ben margarinle denemediğim için tam olarak ne kadar un alacağını bilemeyeceğim. Denersen umarım beğenirsin. Kayısıların tadı pişince harika oluyor.

Adsız dedi ki...

Şule'ciğim, teşekkür edrim. Yarın sonucunu da yazarım.
sevgiler...yasemin

Adsız dedi ki...

sevgili Şule, denedim ve şu an kocaman turtamın tadını çıkarıyorum. dün marketten aldığım kayısılar oldukça büyüktü ve toplam 8 tane yaklaşık hamburger ekmeği büyüklüğünde turtam oldu; ben margarinle 4 bardak un kullandım ve görünüşleri oldukça düzgün. Sadece 2 problemim var;
1. o kadar büyükler ki yemesi ve bitirmesi biraz zor oluyor
2. bulabildiğim sert kayısılar henüz yeşil-sarı renkte yani olgunlaşmamıştı; bu yüzden de turtalar hafif mayhoş oldu

yani, sert ama olgun ve küçük boy kayısılar kullanılırsa süper olur kanaatindeyim..Deneyeceklere duyurulur...

güzel kal / yasemin

Adsız dedi ki...

Yasemin merakla yorumunu bekliyordum :). Neyseki memnun kalmışsın kayısının mayhoş tadı dışında. Turtalar dediğin gibi kocaman oluyor. Bir tanesi fazla geliyor. Tabi bu kişisine göre değişir :) Bana tatlı olsun da sonsuza kadar yiyebilirim herhalde. Ellerine sağlık. Sevgilerimle..