Sayfalar

Pazartesi, Haziran 13, 2005

Hünkar Beğendi

Hünkar Beğendi

Cuma akşamı sabahtan eşimle bu yemeği yapmak için sözleştik. O ben işten gelene kadar patlıcanları közleyecekti. Böylece vakit kazanmış olacaktık. Ben gelince de yemeği yapmaya devam ettik. Yaklaşık 30-45 dk'da yemeğimiz hazırdı. Tarif yine Oktay Usta'dan.

Malzemeler:
  • 250 gr dana eti
  • 3 adet kemer patlıcanı
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 3 sivribiber (evde olmadığı için kullanmadım)
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • su
  • tuz, karabiber
  • zeytinyağı
Beğendisi için:
  • Közlenmiş patlıcan
  • 2 çorba kaşığı un
  • 2 su bardağı soğuk süt
  • 1 fincan rendelenmiş kaşar peyniri
  • tuz, karabiber
  • zeytinyağı
Hazırlanışı:

Dana veya kuzu etlerini küp küp doğruyoruz. Tenceremize koyduğumuz yağda kavuruyoruz. Üzerine kuru soğan ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Daha sonra salça, su, ve küp küp doğranmış domates ilave ediyoruz. Tuzunu, karabiberini ilave ediyoruz. Beğendisi: Patlıcanları közlüyoruz. Kabuklarını soyup acısını gidermek için sıcak suyun altına tutuyoruz. Küçük küçük doğruyoruz. Tencereye zeytinyağı koyuyoruz. İçerisine un ilave edip kavuruyoruz. Patlıcanları unun içerisine alıp, biraz daha kavuruyoruz. Soğuk süt ilave edip karıştırıyoruz. Tuz ve karabiberini ilave ediyoruz. Kaşar peynir ilave ediyoruz. Kıvamını ayarlamak için süt veya sıcak su kullanıyoruz. Servis tabağına alıp ortasını çukur haline getiriyoruz. Bu çukur kısma etli harcı dolduruyoruz.

Afiyet olsun..

14 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Hünkar beğendi benim favori yemegimdir ama ne kadar ugraşırsam uğraşayım begendisini sarı yapamıyorum benim begendimin rengi çok daha koyu oluyor bununla ilgili bir tüyosunuz varsa ve paylaşırsanız inanın çok sevinirim çünkü,görüyorumki sizin begendiniz çok hoş bir sarı olmuş.

Adsız dedi ki...

Nilüfer hanım ben ilk defa Hünkar Beğendi yaptım. Unu az veya çok kavurma ile bir ilgisi olabilir.

Adsız dedi ki...

merhaba şule,hünkarbegendiyi bende hiç yapmadım.resmi görünce bende hünkar begendi ile ilgili internetteki diger tariflere baktım.ismindende anlaşılacagı gibi çok eski zamanlarda bilinen bir tarifmiş.şuanki temizlikle ilgili işlerim bittiginde mutlaka deneyecegim.tabiki sonucu yazarım.Ellerine saglık.Haticeye selamlar.

Adsız dedi ki...

İnternette araştırdım "hünkar beğendi" diye bir kitap bile varmış. Hatta bu kitap ödül almış. Zeynep işlerin en kısa zamanda biter inşallah. Kolay gelsin sana.

Adsız dedi ki...

selam kemer patlıcan nasıl bir şey

Adsız dedi ki...

anonymous kemer patlıcan ince uzun, bostan patlıcanı ise daha tombul olanı.

Adsız dedi ki...

selam bugün yapacam daha önceden karar vermiştim netteki sonuçlarda en güzel seninki görünüyor handan

Adsız dedi ki...

handan umarım yapınca beğenirsin. Kolay gelsin.

Adsız dedi ki...

selam hanımlar hayatımın en ilginç anlarından biri.Ben uzakyol gemi kaptanıyım ve şu an atlantik okyanusunu geçip brezil'ya ya varmak için yoldayız.Teyzecim hünkarın beğenilmesi için patlıcanları sıcakken soymamalısın.o zaman sarı olurlar.sıcakken soyarsan beyaz olur.unla alakası yok.Dikkat et dibi tutmasın unun diziye dalma.Hünkar bu beğenmez sonra :)))

Adsız dedi ki...

hünkar beğendinin renginin açık olması için közlenen patlıcanların limonlu ve tuzlu soğuk suda birkaç saat bekletilmesi gerek ben her zaman yaparım çok güzel olur

Adsız dedi ki...

Dün Hünkâr Begendi tarifi ararken sitenize rastladim. Cok begendim sitenizi. Basarilarinizin devanimini dilerim. Nitekim Hünkâr Begendiyi sizin tarifinize göre yaptim ve cok güzel oldu, esim bayildi. Hem siteniz icin hem bu güzel tarifler icin ellerinize saglik.

Adsız dedi ki...

isimsiz arkadaşlar yorumlarınız için teşekkür ederim. Keşke isminizi de lütfetseydiniz size bu şekilde hitap etmek durumunda kalmazdım.

buzlubadem dedi ki...

Merhaba, geçen sene de sizin tarifinizle yapmıştım. Bu yıl da yaptım ve de 1-2 gün içinde blogumda yayınlarım inşallah. Teşekkür ederim.

şule dedi ki...

medura, afiyet olsun..