Sayfalar

Pazartesi, Ağustos 15, 2005

Şeftalili Tart














Bloglar arası yemek etkinliğinin ilk konusu için tart yapmaya karar verdim. İtiraf etmeliyim ki ne yapacağımı şeçmek de çok zorlandım. Tabii böyle olunca yapma işi de geç saatlerde bitti. Eşim tadına henüz bakamadı. Ben de işe gelmeden once birparça tattım. İlk kez şeftalili tart yedim ve bence şeftali çok yakışıyormuş.

Malzemeler:
Hamur için :
  • 1,5 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet yumurta
  • 1,5 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
Krema için:
  • 2 su bardağı süt
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya
  • 2,5 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı şeker
Üzeri İçin :
  • 3 adet şeftali
  • 1 yemek kaşığı şeker
Hazırlanışı :
Hamur malzemelerini karıştırıp sert olmayan bir hamur elde edin. (benim hamurum parça parça idi) Daha sonra 26 cm.lik kelepçeli kalıbın altına yağlı kağıt serip kenarlarını hafif yağlayın. Kenarlardan 1 cm yükseklik bırakarak hamuru kalıba yerleştirin. Bir çatal yardımıyla kabarmaması için hamurun üzerine delikler açın.Kalıbın kenarlarındaki hamura da çatalla çizikler yapın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dk. pişirin. Ben daha sonra ısıyı 150 ye getirip 5 dk. daha beklettim. Daha sonra soğumaya bırakın.
Şeftalilerin kabuklarını soyup dilimleyin. Tavaya alarak bir kaşık şeker ekleyin ve kapak kapatıp kısık ateşte 5-10 dk. ( şeftalinin sertliğine gore)pişirin.
Krema için ; yumurta sarısı,un ve şekeri karıştırıp içerisine sütü ekleyin. Kısık ateşte karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Vanilya ekleyip mikserle 5 dk. çırpın. Krema ılınınca pişen hamurun üzerine yayın. Şeftalileri de en üste dizerek soğumaya bırakın.
Afiyet olsun...

36 yorum:

Adsız dedi ki...

Cok güzel bir görünüm, bilhassa Seftaliler cok canli. Tadininda sahane olduguna eminim.
Ellerine saglik

Adsız dedi ki...

Çok teşekkür ederim Özgül; beğenmene sevindim :) Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Bayılıyorum bu sizin tartlarınıza
harikasınız kızlar.

Adsız dedi ki...

Nilüfercim yorumunu okuyunca çok mutlu olduk :)) Çok teşekkürler...

Sibel dedi ki...

Sevgili Hatice, şahane birşey yapmışsın! Şeftaliler o kadar güzel görünüyor ki. Galiba tarta en yakışan meyvelerden birisi:)

Adsız dedi ki...

Merhaba Sibel,
çok teşekkür ederim, beğendiğine sevindim. Pişmiş şeftali bence de çok lezzetli oluyor. Sevgiler...

Dilek'ce dedi ki...

Sevgili Sule ve Hatice ellerinize saglik! Cok lezzetli görünüyor hem kek, hem tart!

Adsız dedi ki...

Merhaba Dilek Hanım,
beğenmenize çok sevindik. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

merhaba,

Ellerinize sağlık, sıvıyağ kullanmanız harika. Sıvıyağla tart hamuru da tutuyormuş demek.

Adsız dedi ki...

Merhaba Sema Nur,
evet sıvıyağ ile de oluyor. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Merhabalar,
Tart çok güzel görünüyor. Yaklaşık olarak ne kadar un kullandınız acaba, bir fikir vermesi için soruyorum. Tart hamurunu tutturmak zor olabilir. Teşekkürler

Adsız dedi ki...

Tartı beğenmenize çok sevindim :) Ama malesef ne kadar un koydum hatırlamıyorum. Kavanozdan ölçmeden eklediğim için miktarı belirtmem zor.Hamur zeytinyağlı olduğu için unu yeterli olduğunda da yağlı oluyor.Önce 1 bardak ekleyin, daha sonra az az eklemeler yaparak sert olmayan bir hamur elde edin. Umarım faydalı olur. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

tartın ve kekin süper görünüyor hatice,ellerine sağlık... bu arada hoşgeldin, umarım tatilin iyi geçmiştir... sevgiler...

Adsız dedi ki...

Merhaba Hatice, tarifleri beğendiğine çok sevindim :)) Tatilimiz de çok iyi geçti; daha önce görmediğimiz birçok yere gitme fırsatımız oldu. Hem zaten tatilin kötüsü olur mu hiç değil mi :) Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Dün tartı denedim hiç bu kadar güzel bir tart yememiştim,çok lezzetli oldu.Evde 4 kişiyiz,yarım saatte kırıntısı bile kalmadı:) Ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Merhaba Duygu Hanım,
sizin de elinize sağlık. beğenilmesine çok sevindim :) Afiyet olsun...
Sevgiler..

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Ben dün denedim. 2,5 su bardağı un kullandım ve yeterli oldu. Kremasını biraz daha tatlı sevenler 4 yemek kaşığı şeker kullansın. Bir de benim şeftaliler çok tatlı değilmiş. 1 yemek kaşığı şeker ile biraz ekşi oldu, biraz daha şeker eklemek gerekebilir. Güzel ve çok pratik bir tarif. Teşekkürler...

Adsız dedi ki...

Merhaba Fulya Hanım,
elinize sağlık, un miktarını belirttiğiniz için teşekkürler.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

merhabalar,
tarifinizi böğürtlen/ahududu ile denemek niyetindeyim. Acaba yine şekerle pişirme işlemi yapacak mıyım? Teşekkürler

Adsız dedi ki...

Funda Hanım, vişne pişiliyor ama bu meyvelerde gerek yok diye düşünüyorum. Kolay gelsin...
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Hatice Merhaba,

Çok istememe rağmen tartı ancak bugün deneyebildim bence çok lezzetli ve pratik ama benim tartım yarım saat'te anca pişti birde tart kesilince bisküvi gibi dağıldı aceba ben bir şeyleri yanlışmı yaptım ? yoksa sizinde tartınız benim tartım gibi kıtır kıtır mı ? oldu.

Adsız dedi ki...

Merhaba Nilüfer,
benim tart hamurumun kenar kısımları daha kıtır oldu orta kısımlara göre ama dağılmadı. Acaba fırında çok beklemesinin etkisi olmuş olabilir mi diye düşünüyorum. Yine de beğendiğine sevindim. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Merhaba hemen tarifi denedim güzel şeftaliler varken görüntü çok güzel oldu ama keserken ve tart kalıbından çıkartırken çok zorlandım. tart çok sert olmuştu. Normalde böylemi oluyor ben mi beceremedim acaba bilgi verir misiniz? Tadı güzeldi ellerinize sağlık
Tülay

Adsız dedi ki...

Merhaba Tülay,
tart hamuru yumuşacık olmuyor ama çok da sert olmuyor. Daha öncede dediğim gibi hiç dağılmamıştı benimki. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

bence zeytinyağı yerine çiçek yağı konmalı çünkü zeytinyağı koku yapıyor. Açık olmak gerekirse ben çok beğenmedim. tart hamuru dağılmadı çok sert de olmadı ama yine de çok beğenmedim.
Işıl -

Adsız dedi ki...

Işıl, deneyip fikrini söylediğin için teşekkürler... Dileyen çiçek yağı da kullanabilir tabiki ama zeytinyağı kullandığımda ben hiç koku almıyorum.

Adsız dedi ki...

merhaba bu tartı yapmak epeydir aklımdaydı bugün sabah erken saatte yaptım.buzdolabına koydum.akşam eve dönünce tadına bakacağım.
tarif için teşekkürler...
hülya

Adsız dedi ki...

Hülya rica ederim. Umarım tadını da beğenmişsinizdir.

Adsız dedi ki...

Selam bu tarifi ikinci deneyişim ama yine sert oluyor dağılıyor. bir püf noktası varsa yazar mısınız lütfen

feridee dedi ki...

merhaba ben yeniyim tart çok güzel görünüyo bendede şeftalili bi tarif var isterseniz ilerde yazabilirimm

Adsız dedi ki...

Yumuşak bir hamur olmuyor zaten. Ama benim yaptığım rahatsız edecek kadar sert değildi. Tarifi yukarıda yazdığım gibi. Başka bir püf noktası yok :)
Feride Hanım ilginize teşekkür ederim. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

slm.yumuşak bşr tart hamurum olsun istiyorum bu tart hamuru pişince kesmesiproblem yaratıyor mu acaba?benimkiler hep sert oluyor ve keserken parçalanıyor.

Adsız dedi ki...

bende yarın deneyeceğm umarım güzel olur çok güzel görünüo

hatice dedi ki...

Çok yumuşak değil ama çok da sert olmuyor. Umarım beğenilmiştir...

hatice dedi ki...

Kabartma tozunu fazla koymadınız değil mi? Tart hamurlarının kabarmaması için bir yöntem de hamuru kalıba yaydıktan sonra üzerine yağlı kağıt serip tartı kapatacak kadar bakliyat yerleştirerek (nohut veya kuru fasülye) pişirmektir. Bunlar ağırlık yaparak hamurun kabarmasını önlüyor.

Lethiandol dedi ki...

tarifinizi bir kaç gün önce gördüm ve en sonunda bugün denedim kesinlikle şahane oldu şeftalinin son günlerini kaçırmadan herkese denemesini tavsiye ederim :)
paylaşımınız için teşekkürler..