Pazar günü için tatlıların yanına tuzlu olarak bu börekten yaptım. Arkadaşım Deniz tarifi siteye koyar koymaz yapacağını söylemişti :). Hatta bir de yufkaları benim açtığımı zannetmişti ama bu börek kolay su böreği olduğu için hazır yufkayla yapılıyor :). Börek 4 yufkayla yapılıyor ve biz de bir kilo aldığımız için kalan 2 yufkayla da sigara böreği sarıp yedik.
* Tarif Sofra dergisinin Mayıs-2005 sayısından alınmıştır.
Malzemeler:
- 4 adet yufka
- 250 gram rendelenmiş beyaz peynir
- yarım demet maydanoz
- 3 adet yumurta
- bir buçuk su bardağı su
- yarım su bardağı zeytinyağı
- 1 adet yumurtanın sarısı (ben 3 yumurtanın birinin sarısını ayırdım)
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yumurta , yağ, su, rendelenmiş peynir ve kıyılmış maydanozu karıştırın. 1 yufkayı yağlanmış tepsinin kenarlarından sarkacak şekilde yayın. Benim tepsim yuvarlak 30 cm çaplı bir tepsiydi. Peynirli karışımdan bir miktar yufkanın üzerine yayın. Diğer yufkaları ikiye bölün. Yarım yufkalardan birini karışımın üzerine kapatın. Sonra tekrar peynirli harçtan koyun. Bu şekilde yarım yufkaları ve karışımı sırasıyla yayarak bitirin. En son tepsinin kenarından sarkan yufkaları böreğin üzerine örtün. Üzerine sürmek için yumurta sarısı ve zeytinyağını karıştırın. Bir fırça ile böreğin üzerine sürün. Böreği 1 gece buzdolabında bekletin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında altı ve üzeri kızarana kadar pişirin. Dilimleyip servis yapın..
Afiyet olsun..
11 yorum:
Guzel gorunuyor, Karakoy veya Besiktas iskelesine yakin sabah kahvaltisi veren borekciler var. Erken gidesem orda kahvalti yapiyorum ancak yagini fazla koyuyorlar, kaliyor. Yag miktari cok onemli, hem az olacak hem az oldugu belli olmayacak! Kolay gelsin.
ellerine sağlık şule çok güzel görünüyor.bugün işten eve gider gitmez yapacağım fakat 1 gece değilde 2 veya 3 saat bekletsem olmazmı?
su
Haluk bey; haklısınız hazır su börekleri genellikle çok yağlı oluyor. Benim yaptığım kolayı olduğu için, çok hafif ve lezzetli bir börek oldu.
Su; teşekkürler. Bekletmenin amacı sanırım sıvı harcın yufkaya iyice geçmesi. 2-3 saatte de olur diye düşünüyorum. Denemekte fayda var.
şule eline sağlık. ben kolay su böreğinin üstüne bir de 1 bardak soda döküp bekletiyorum. ne işe yaradığını bilmiyorum ama annem öyle yaptığı için yapıyorum.
sodayla yapılanda su kullanılıyor mu? Bu tarifte sadece su kullanılıyor, sodaya gerek kalmıyor olabilir.
hayır şule. su olmuyor harçta. dediğin gibi olabilir.
O kadar güzel görünüyor ki...Eminim lezzeti de öyledir.Ben yufka böreğini pek tercih etmiyorum aslında.Çoğu zaman sert oluyor.Kolay su böreği olduğuna göre adı sanırım yumuşak bir börek.Ellerinize sağlık!
ben yaptım arkadaşlar çok güzel oldu.1 gece beklettim çok lezzetli ve yumuşak oldu.teşekkürler şule.
su
irlandalı oldukça yumuşak bir börek oluyor. Malum yufka açmak için pek fırsatımız olmuyor. Ama tabi açmak istemediğimden değil, biraz gözümde büyüyor biraz da beceremem gibi geliyor :)
su; deneyip beğenmen ne güzel. Afiyet olsun..
slm guzel gorunuyor ama yufkanin yarisini kkesip nasdil koyacagim tepsiye ust uste mi anlamadim
isimsiz arkadaşım yufkayı ikiye bölerek gelişigüzel tepsiye yerleştireceksiniz.
Yorum Gönder