Sayfalar

Çarşamba, Haziran 01, 2005

Toyga Çorbası

Toyga Çorbası

Cumartesi günü yarma(=aşurelik buğday, dövme) ve nohutlarımı ısladım pazar günü bu çorbayı yapabilmek için. Bir paket nohut ve yarmanın hepsini haşladım. Kullanacağım kadarını ayırdım ve kalanını poşetleyip buzluğa kaldırdım. Çorbayı yapacaktım fakat siteye yazacak ismini bilmiyordum. Evdeki yemek kitaplarına baktım bu ismi görünce açıkçası çok şaşırdım, çünkü daha önce hiç bu isimde çorba duymamıştım. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sitesinde de görünce tam olarak emin olabildim. Çorbayla ilgili siteden aldığım notlar ; "İç Anadolu'da sıklıkla yapılan bir çorbadır. Bazı yörelerde yağ konmadan, yarma ve nohutla pişirilir, yoğurt veya ayran katılarak soğuk yenir. Bazı yörelerde de, kurutulmuş yoğurt veya ayran katılarak soğuk yenir. Bazı yörelerde de, kurutulmuş yoğurt veya çökelek kullanılarak yapılır. Sivas'ta nohuta yeşil mercimek karıştırılarak kullanılır. Bazı yörelerde de yarma yerine pirinç konur. Pirinç su ile piştikten sonra, pişmiş nohut ekleyerek yapılır. "Ayran Aşı" da denir. "

Malzemeler:
  • 1 bardak haşlanmış yarma
  • 1 bardak haşlanmış nohut
  • 1 kase süzme yoğurt
  • 1 yemek kaşığı un
  • nane
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı:

Yarma ve nohutları bir gün önceden veya 8 saat ıslayın. Nohutları ve yarmayı düdüklü tencerede haşlayın. Tencereye 5-6 bardak su ile birlikte haşlanmış nohut ve yarmaları koyun kaynatın. Bu arada bir kasede yoğurdu 1 bardak su ve un ile birlikte çırpın. Kaynayan sudan yoğurda 1-2 kepçe su alın, karıştırın. Yoğurdu tencereye ekleyin. Eklerken hızlı hızlı karıştırın, yoğurdunuz kesilmesin. Tuzunu ilave edin. Bu arada bir tavada zeytinyağını ısıtın ve nane katın. Nane iyice kızdıktan sonra yavaşça çorbaya ekleyin.

Afiyet olsun..

18 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Bu çorba çok güzel görünüyor. Buğdaylı olan her şey severim ( aşure dışında )fakat senin verdiğin tarif soğuk mu yoksa sıcak mı yeniyor ?

Adsız dedi ki...

Sevgili anonymous, biz sıcak yedik. Soğuk yemeyi denemedim açıkçası. Fakat Kültür Bakanlığı'nın sitesindeki notlara göre soğuk da yenebiliyormuş.

cay saati dedi ki...

benim aklima bir soru takildi ,biz yogurtlu ve unlu corbalara genelde yumurtada ilave ediyoruz ,bu tarifte gerekmiyor degil mi?

Adsız dedi ki...

hülya ben de yoğurtlu çorbaya yumurta eklerim ama bu çorbaya yumurta eklenmiyor.

ZeYNeP dedi ki...

sulecim, cok dogru yazmissin, ben anadoluda buyudum, baba soyum tamami ile koyden, tipik bir anadolu koyunden, o sebeple babam bu corbayi cok sevdigi icin, egeli olan anneme ogretmis ve annem surekli yapardi, genelde yazin soguk tuketilir bu corba, kisinda seninde yedigin gibi sicak, ozellikle cocuklar icinde cok besleyici, herkese tavsiye ederim, sevgili babacigiminda kulaklarini cinlativereyim surada :))
sevgilerimle
zeynep

Adsız dedi ki...

bizim orda bu corbaya Turkmen tarhanasi deniliyor. eskiden annemler yazin yarmayi ve nohutu haslayip suzme yogurtla karistirirlardi. sonra da yumruk gibi sIKIp kurutulardi. cok lezzetli oluyor. ben de sizin yaptiginiz gibi yapiyorum ama icine 1 yumurta kiriyorum, kivami daha guzel oluyor.

ellerinize saglik...

Adsız dedi ki...

Merhaba Şuleciğim,
Bu çorbayı denedim ama havalar sıcak diye bira değişiklik yaptım.Buğdayı haşladım, haşlama suyunu atmadan soğuttum.diğer tarafta yağsız yoğurdu biraz suyla karıştırdım, buğdaya ekledim. Ufak bir tavada doğradığım bir soğan zeytinyağda kavurup, az kekik ekledim.Soğanı çorbaya ekledikten sonra,tuz ekledim ve yedim.Harika!!

Adsız dedi ki...

afiyet olsun anonymous. sıcak havada soğuk soğuk iyi gitmiştir..

Adsız dedi ki...

Merhaba şule,bende dün bu çorbanın biraz daha değişigini yaptım.Biz içine nohut yarma ve kuru fasülye kullanıyoruz.önce nohut ve fasülyeyi biraz haşlıyorum çünkü onlar yarmadan daha geç pişiyor.Özelliklede nohut.daha sonra hepsini düdüklü tencereye koyup su ve biraz tuz atıp yarım saat daha pişiriyorum.soguyunca yogurt ve biraz soguk katıyorum.Eşim içine ayrıca yeşil mercimek koydugum zaman daha çok seviyor.Genelde bizim oradaki yani Sivastaki türkmenler böyle seviyor.Ayrıca bizim orada ismi "katıklaş"tır.Özellikle rahmetli dedem çok severdi bu yemegi.Hatta derdiki"katıklaş yerim yerim karnım aç ".Mekanı cennet olsun.Bu şekildede denemenizi tavsiye ederim.çünkü kuru fasülyede ayrı bir tat veriyor ve daha vitaminli oluyor.Ellerinize saglık sevgiler..

Adsız dedi ki...

sevgili zeynep hafta sonu bu çorbayı annemler için tekrar yaptım. Çorbayı yaparken annem kuru fasulye yok mu ondan da katalım diyince çok şaşırdım. Yok anne ne kurufasulyesi bu çorba nohut bir de yarmadan yapılır dedim. Annemle bir süre böyle konuştuktan sonra ben kendi yöntemimle yaptım. Demek ki annelerin bir bildiği varmış :)Senin dediğin gibi de deneyeceğim zeynepcim, buzlukta haşlanmış kuru fasulyelerim olduğu zaman.

Adsız dedi ki...

sonunda bu sıteyı buldum tarıfkerden memnununm anlaşılır şekılde oldugu için dahada tarıf beklıyorum degışık denemedım hemen yarın şeker pare yı denıcem gorun dugu gıbı olur ınşaallah saygılarımı gonderıyorum

Adsız dedi ki...

anonymous, siteyi beğenmene çok sevindik. şekerpare denemen de umarım başarıyla sonuçlanır.

Adsız dedi ki...

evet biz ayranasi deriz bu corbaya. Yazin serin serin cok guzel olur..

Adsız dedi ki...

Ben yoğurtlu çorbaya yumurta eklendiğini bilmiyorum.Ne zaman ve nasıl ekleniyor?Dağılmasını mı önlüyor?

Adsız dedi ki...

anonim yumurta katılan yoğurtlu çorba tarifini buradan okuyabilirsin.

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Biz soguk olanini yaparken icine yag, nane ve un koymayiz. Yarmayi pisirip (nohut ve/veya kuru fasulye ile) uzerine yogurt ekleriz cirpilmis (koyde katik eklenirdi, o da yagi alinmis koyu kivamli ayrandir, o nedenle adi katikli corbadir bizim orada, ben Sivas liyim bu arada) Uzerine taze nane veya o yoksa dereotu da guzel olur. Simdi buradaki tarifle sicagini deneyecegim ben de ;) elinize saglik.

bahadır dedi ki...

arkadaşlar dövme nedir onu anlayamadım nerde satılır o

Adsız dedi ki...

karsdan yorumcu - merhaba arkadaşlar bu toyga çorbası bizim memlekette (karsda) yarpuz, pirinç ve süzme yoğurtla yapılır; soğuk ve sıcak tüketilebilir..yoğurda sarımsak da eklenebilir..ama biz nohut kullanmıyoruz ..sıcak kullanımda yoğurdu çorbanın tamammına değil yenilecek kadarına (çorba kasesine ) ilave ediliyor..