Sayfalar

Pazar, Nisan 10, 2005

Ev Yapımı Yoğurt

Yoğurt

Cumartesi günü buzdolabımı açtığımda bir sürü süt görünce panik oldum ve kolları sıvayıp yoğurt yapmaya karar verdim. İlk yoğurdum olacağı için oldukça heyecanlıydım. Bana kalsa yoğurdun mayalanma süresi bittikten sonra dolapta da 1-2 saat durduktan sonra tadına bakacaktım ama annemler hemen müdahale ettiler. Yoğurdun dolapta 1 gün beklemesi gerekiyormuş yoksa su gibi olurmuş. :) Yoğurt yapımı için gereken şey 1 litre süt ile yapacaksanız 1 yemek kaşığı yoğurt. Fakat sütünüzün günlük süt olması gerekiyor, uzun ömürlü süt ile denemeyin. Sütünüzü kaynatın ben yaklaşık 5-10 dk kaynattım. Kaynarken tahta bir kaşıkla köpüklerini aldım. Daha sonra soğumaya bıraktım. Küçük parmağımı yakar-yakmaz bir sıcaklıktayken yoğurdu süte yedirdim. Daha sonra kapakla kapatıp, naylon torba geçirip kalın bir örtüyle sarmalayın. 5 saat mayalandırın ve yoğurdu açıp dolaba kaldırın. Buzdolabında 1 gün bekletin.

Afiyet olsun...

17 yorum:

Adsız dedi ki...

5 saat mayalamak yetiyor mu?

Adsız dedi ki...

evet yetiyor..

Adsız dedi ki...

harikasin vallahi bende nasil yogurt yaparim diye dusunuyordum, kalsyum lazim bana ve karnimdaki bebisime, çok saol !!!!

Adsız dedi ki...

sevgili rabiş umarım sağlıklı ve rahat bir hamilelik dönemi geçirirsin. Bebeğinizi Allah analı babalı büyütsün. Yoğurdu denersen inşallah tutturursun.

Adsız dedi ki...

sevgili sule cevap yazdigini gormemistim yazamadigim için ozur dilerim. hamileligim pek rahat gitmiyor bu aralar, çok yorgun ve halsizim, geceleri pek uyuyamiyorum, ve malum ertesi gunde si yerinde fena oluyorum. neyse bebegim saglikli olsun ben hasta olayim baska bisey istemiyorum. o buyusun saglikli olsun sule teyzesinin yogurdundan yapar yapar yediririm yavruma :-)

Adsız dedi ki...

rabis umarım sıkıntılı zamanları çabuk atlatırsın. ablam da hamileliğinde gidebildiği kadar işe gitmişti. Bir süre sonra işi bırakmak zorunda kaldı. Ama çok şükür nur topu gibi bir çocuk doğurdu. Şimdi canavar gibi heryeri kurcalıyor herşeyin tepesine çıkıyor :). Sen de bu sıkıntılı zamanlarını sağlıklı ve hayırlı bir şekilde geçirirsin inşallah. Kendine iyi bak, bol bol süt iç ve yoğurt ye :)

Adsız dedi ki...

Merhaba. Benim yogurt yapimina bir ekim olacak. Bir sureir deniyorum, ve hic basarisiz olmadim.Puf nokta sutun kac dereceye kadar kaynayacagi. Bu onemli. 82 C'ye kadarkaynamasi gerek mutlaka. Sonra da mayalik yogurdu ekleyeceginiz sicaklik, yani sutu ilitacaginiz sicaklik 40-43 C. Bir mutfak termometresi sokarak bu sicakliklari yakalayabiliyorsaniz, yogurdunuzun basarisiz olmasi icin hic bir neden yok! Parmak yanmayacak sicaklik bu oluyor herhalde. Hafif tatli bir yogurt isterseniz, 5-6 saat, ayran yapmak icin birazcik eksi olsun derseniz aksam mayalayip sabaha kadar tutmalisiniz. Bu denemelerle sabittir. Garanti veririm. Afiyet olsun. INCI

Adsız dedi ki...

Merhaba. Benim yogurt yapimina bir ekim olacak. Bir sureir deniyorum, ve hic basarisiz olmadim.Puf nokta sutun kac dereceye kadar kaynayacagi. Bu onemli. 82 C'ye kadarkaynamasi gerek mutlaka. Sonra da mayalik yogurdu ekleyeceginiz sicaklik, yani sutu ilitacaginiz sicaklik 40-43 C. Bir mutfak termometresi sokarak bu sicakliklari yakalayabiliyorsaniz, yogurdunuzun basarisiz olmasi icin hic bir neden yok! Parmak yanmayacak sicaklik bu oluyor herhalde. Hafif tatli bir yogurt isterseniz, 5-6 saat, ayran yapmak icin birazcik eksi olsun derseniz aksam mayalayip sabaha kadar tutmalisiniz. Bu denemelerle sabittir. Garanti veririm. Afiyet olsun. INCI

Adsız dedi ki...

Sevgili İnci değerli bilgilerin için teşekkürler ancak bu yöntemle yapabilmek için ilk önce bir termometre almak gerek.

Adsız dedi ki...

ben ona kadar sayiyorum serce parmagim artik on dedigimde hafif yanar gibi oluyorsa tamam diyorum..

Adsız dedi ki...

Merhaba ben de yoğurdumu kendisi yapmaya çalışanlardanım.Merak ettiğim köyden doğal sütü biraz fazla istiyorum dondurucuya koyuyorum daha bunu çözüp yoğurt yapmayı denemedim acaba nasıl olur donmanın sütün doğal haline bir zararı olur mu? Bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.

Adsız dedi ki...

Yogurdu yaptim, iki saat sonra acacagim bakalim olacakmi?

Adsız dedi ki...

ben yoğurdumu günlük taze sütten değil bildiğimiz pastorize kutu sütten yapıyorum hem kaynatmamada gerek kalmıyor böylece elimi yakacak sıcaklığa gelince altını kapatıyorum ve mayalıyorum harika yoğurdum oluyor.Organik sütten yaparsanız daha da lezzetli ve sağlıklı tavsiye ederim

Adsız dedi ki...

Sevgili bayanlar,ev yoğurdu gibisi gercekten yok..marketlerdekı doğal diye bize sunulan yoğurtların tadı bile ev yoğurdunun yerini tutmuyor ancak size bir arkadaş ve bir veteriner hekim tavsiyesi olarak sokak sütü kullanmamanızı oneriyorum.bunun zararları zaten basında yeterince var.bende uyarmak istedim sizleri.
iyi günler

Adsız dedi ki...

Merhaba
Bende yogurtlarımı 1 lt lik kavonozlarda Uludağ dan aldığım sütlerle yapıyorum fakat benimki sulu oluyor.Sizinkindede su oluyormu?Yada bunu önlemenin bir yolu varmı?
Ayrıca katkı maddeli yogurt yiyeceğime Erkan Topuzun da dediği ğibi günlük sütle kendim yaparım
sevgilerimle

Adsız dedi ki...

nilay haklısın.. uyarın için teşekkür ederiz..

naz, ben yapamıyorum pek yoğurt, annem daha güzel yaptığı için onun yaptıklarını yiyorum :).

Adsız dedi ki...

yoğurdun sulu olmasının sebebi yeterince uzun kaynatılmamasıdır.1/5i buharlaşarak azalmalı. 1 lt sütten yaklaşık 600 gr yoğurt oluyor. pastörize diye sütü 10-15dk kaynatmazsanız, kuru maddesi az olur ve sulu olur. ayrıca 1 lt süte 2 yemek kaşığı mayalık yoğurt katınca tam kıvamında oluyor