Sayfalar

Cuma, Nisan 29, 2005

Sosisli ve Patatesli Makarna

Makarna

Dün akşam eve gidince kabak köftesi yapacaktım fakat sevgili eşim dayanamamış ve bu uydurma abur-cubur yemeği yapmaya başlamıştı bile. Patates kızartmasına bayılıyorum, sosise de ve tabi makarnaya da. E haliyle bu abur-cubur yemeği de bayılarak yedim. Üzerine acılı ketçap ımmh :). Kaçamak yapmak isteyenler için süper bir kalori deposu :). Patatesleri az zeytinyağında kızarttık. Sosisleri de aynen. Makarnayı haşladık. 2 çırpılmış yumurtayla karıştırdık. Karışımı borcama koyduk. Üzerine sosis ve patatasleri yerleştirdik. Fırında yarım saat pişirdik.

Çarşamba, Nisan 27, 2005

Browni

Browni

İşte benim favori tatlım browni. Evlenmeden hemen önce bu tarifi bana sevgili ablacığım vermişti. Kakaolu, çikolatalı şeyleri çok sevdiğimden browniye de bayılırım. Sevgili ablacım margarin kullanarak yapıyor fakat ben zeytinyağı ile yapıyorum. Tercih size kalmış..

Malzemeler:
Grup 1
  • 3 adet yumurta
  • 1 bardaktan biraz az zeytinyağı
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 2 çorba kaşığı kakao
Grup 2
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
Hazırlanışı:

3 yumurtayı bir kaba kırın, yaklaşık 4-5 dakika çırpın. Şekeri ekleyip çırpın. Yağı ekleyip çırpın. Süt ve kakaoyu ekleyip çırpın. Bu karışımdan yani grup1'den 1 su bardağı ayırın. (kek piştikten sonra kullanılmak üzere).
Kalan karışıma grup2'yi ekleyin ve iyice karıştırın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Keki fırından çıkarttıktan sonra kürdan ile 1 cm aralıklarla delin ve grup1'deki karışımı çorba kaşığı yardımı ile kekin üstüne dökün ve dilimleyin.

Afiyet olsun..

Salı, Nisan 26, 2005

Yumurtalı Ekmek (Düşler Tarlası)

Yumurtalı Ekmek

Bu tarifi 1de1.com sitesinden görüp daha önce denemiştim. Bu pazar değişiklik olsun diye yine bu ekmeklerden yaptım. Asıl tarifte maydanoz da vardı fakat evde olmadığı için kullanmadım ben. Fırında 5 dakikadan fazla tutarsanız benimki gibi ekmekleriniz olur :). Yakmamaya dikkat edin.

Zeytinyağlı Taze Fasulye

Zeytinyağlı Taze Fasulye

Pazar günü daha önce almış olduğum yarım kilo taze fasulyeyi pişirdim ve eşimle bir oturuşta bitirdik :). Fasulye de güzelmiş çünkü çabuk pişti. Sıcak havalarda lezzetli ve hafif bir yemek için öneririm. Fasulyeleri fotoğraf çekeceğim için bütün olarak pişirmek istesem de eşim ortadan ikiye keserek pişirmem konusunda ısrar edince kıramadım.

Malzemeler: (2-3 kişilik)
  • yarım kilo taze fasulye
  • 1 adet kuru soğan
  • 2-3 tahta yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 domates rendesi
  • 1-2 yemek kaşığı domates püresi (veya salçası)
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet kesme şeker
  • tuz
Hazırlanışı:

Soğanları yemeklik doğrayın. Sarımsakları minik minik kıyın. Zeytinyağında soğan ve sarımsakları kavurun. Daha sonra rendelenmiş domatesleri ve domates püresini ekleyin. Temizlenmiş fasulyeleri ekleyin , şekeri ekleyin ve şöyle bir karıştırın. Tencerenin kenarından biraz su ekleyin kapağını kapatın ve pişirin. Pişmeye yakın tuzunu atın. Nisan ayının bir yemek dergisinde malzemeleri koyduktan sonra tencerenin kapağına yağlı kağıt serip, porselen tabak kapatın diyordu. Bunun lezzetine nasıl bir katkısı olduğunu bilmiyorum. İsteyenler bu şekilde de pişirebilir.

Pazartesi, Nisan 25, 2005

Etli Börek

Etli Börek

Geçen hafta milföylü börekten sonra kalan yufkaları değerlendirmek amacıyla eşimin uydurduğu nefis börek :). Aslında ben patatesli börek yapmayı düşünüyordum fakat eve gidene kadar eşim benden erken davranmış ve böreği yapmaya başlamıştı bile. Ellerine sağlık.. Tabi ben de yardım ettim eşime böreği yaparken.

Malzemeler:
  • 300-400 gr kadar çok küçük doğranmış kuşbaşı et
  • 3 adet yufka
  • 2 adet domates
  • 1 kırmızı yağ biberi
  • 1-2 yeşil biber
  • 2 orta boy patates
  • tuz
  • karabiber
  • zeytinyağı
  • 1-2 kaşık tereyağı
  • süt, yağ, yoğurt
Hazırlanışı:

Patatesleri çok küçük küpler şeklinde doğrayın ve zeytinyağında ara sıra karıştırarak pişirin. Piştikten sonra biraz daha bekleterek kızartın ve bir kenara alın. Tencereye tereyağını koyup eritin ve biberleri ilave ederek sote edin. Daha sonra etleri ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin. Rendelenmiş domatesleri de ekleyip biraz daha bekletin. En son pişirmiş olduğunuz patatesleri ekleyin, tuz karabiber ekleyip karıştırdıktan sonra altını söndürün. Bu arada yufkalar için yarı yarıya süt ve zeytinyağından oluşan harç yapın. Yufkaya fırçayla bu harçtan sürün. Yufkayı 3/4 'üne katlayın etli harcınızı yayın ve yuvarlayarak rulo yapın. Tepsiye sarmal şeklinde yerleştirin. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırladıktan sonra üzerlerine yoğurt sürün, çörekotu serperek önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirin.

Afiyet olsun...

Cuma, Nisan 22, 2005

Bezelye Çorbası

Mozaik Pasta

İş yoğunluğum nedeniyle bir süredir siteyi ihmal ettim ve malesef bu 1 hafta kadar devam edecek. Sağolsun Şule siteyi hiç boş bırakmıyor. Çok teşekkür ediyorum canım sana.
Pazar günü yapmıştım bu çorbayı ama ancak bugün yazabildim . Tarifi aslında uydurma oldu. Belki süt de eklenebilir ama ben cesaret edip koyamadım. Eğer bezelyeyi seviyorsanız bu çorba tam size göre...

Malzemeler :
  • 1,5 su bardağı bezelye
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 5 su bardağı sıcak su ( fazla yoğun sevmiyorsanız arttırabilirsiniz)
  • tuz,karabiber
Hazırlanışı:

Soğanı ve patetesi iri iri doğrayın ( blenderdan geçeçeği için büyüklüğünün önemi yok) yağda önce soğanı 1-2 dk. kavurun. Patatesi ekleyip 1 dk kadar kavurun. Sonra 1 su bardağı bezelyeyi ve 5 bardak suyu ekleyip patates yumuşayana kadar pişirin. Tuzu ve karabiberi ekleyip el blenderı ile tüm karışımı püre haline getirin. Kalan 1/2 bardak bezelyeyi de ekleyip bir taşım kaynatın.

Afiyet olsun...

Sütlü İrmik Helvası

Sütlü İrmik Helvası

Dün işyerinde Hanife'nin sitesinde de irmik helvasını görünce dayanamadım ve eve gidince ben de yaptım :). Böylece sitemizde 2 adet irmik helvası tarifi oldu. Resimde gördüğünüz kaselerden 6 kase oldu. Kullandığım bardak da sanırım 330 ml'lik büyükçe bir bardak.

Malzemeler:
  • 1 bardak irmik
  • 1 bardak süt
  • yarım bardak şeker (şeker çok gelirse azaltabilirsiniz)
  • yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1-2 yemek kaşığı çam fıstığı
  • süslemek için dilerseniz toz antep fıstığı
Hazırlanışı:

Yağı tencerede ısıtın. İrmik ve fıstıkları birlikte tencereye koyun ve karıştıra karıştıra kavurun. Fıstıklar kavrulduğunda irmik de kavrulmuş demektir. Başka bir kapta soğuk süt ve şekeri iyice karıştırın. Ocaktaki irmiğe ilave edin. Dikkatli olun sıçrayabiliyor. Ocağın ısısını artırın. Suyunu çekmeye başladığında altını kapatın ve tencerenin kapağını kapatıp 4 dakika demlendirin. Daha sonra helvanızı karıştırıp kaselere koyun ve antep fıstığı tozu ile süsleyip servis yapın.

Afiyet olsun...

Perşembe, Nisan 21, 2005

Pastırmalı Kuru Fasulye

Pastırmalı Kuru Fasulye

Sevgili Hatice bugün çok yoğun olduğu için onun yerine ben geçen hafta yaptığımız kuru fasulye yemeğini eklemek istedim. Tariflerin yarım kalmasından dolayı da hepinizden özür diliyorum, blogger'a mail attım onlar da ilgileniyorlar. Umarım en kısa zamanda problemimiz çözülür.

Malzemeler:
  • 2 su bardağı kuru fasulye
  • 1-2 kuru soğan
  • 1-2 kırmızı biber
  • 6-7 dilim pastırma
  • 1 yeşil biber
  • karabiber
  • tuz
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • salça
Hazırlanışı:

Fasulyeleri 1 gün önceden ıslatıp, düdüklüde yarım saat haşlayın. Haşlama süresi düdüklüye ve de fasulyenin cinsine göre değişiyor, ben 25 dk pişirmeme rağmen bazı fasulyeler hala pişmemişti. Haşlanan fasulyeleri süzün ve bir kenara alın. Soğanları, biberleri yemeklik doğrayın. Tencerede zeytinyağını ısıtın, soğan ve biberleri kavurun. Salçasını katıp fasulyeleri ve pastırmaları ekleyin. Üzerini 1-2 parmak geçecek kadar su ekleyip kaynatın. En son tuz ve karabiber atın, ben galiba kırmızı biber de atmıştım, altını kapatın.

Afiyet olsun...

Çarşamba, Nisan 20, 2005

Vişneli Kek

Vişneli Kek

Aslında tarifin adı Tijen hanımın kitabında vişneli tart olarak geçiyordu ama bence kek oldu. Kek gibi akışkan bir hamur oldu fazladan un eklememe rağmen. Vişneli tartı çok severim ben. Ankara'da Beğendik, Canerler gibi yerlerde satılan üzerine kafes şekli verilmiş olan tartlardan bir türlü yapamadım ama hala umudum var :). Şekil olarak sevgili Hatice incirli ve elmalı tartlar'da tam istediğim şekli vermişti ama vişneli değildi :). Dün akşam, Hatice'nin önceden bana almış olduğu tart kalıplarını kullandım ama kalıplardan çıkarmakta zorlanmadık desem yalan olur. Size tavsiyem kelepçeli bir kalıpta yapıp dilim dilim keserek servis yapmanız. Şunu söylemeliyim ki eşim tadına bayıldı tabi ki bende. Biraz önce hatice'de baktı tadına, o da çok beğendi :).

Malzemeler:
  • yarım kilo çekirdeği çıkartılmış vişne
  • 1/4 su bardağı mısır nişastası
  • 2 yumurta
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 100 gr tereyağı (ben yarım bardaktan daha az zeytinyağı kullandım)
  • yarım limonun suyu
  • 3/4 su bardağı tam un (ben 1,5 bardak tam un kullandım)
  • 1 tutam tuz
  • 4 çorba kaşığı süt
Hazırlanışı:

Yumurtaları iyice çırpın. Şekeri ekleyip çırpmaya devam edin.Daha sonra yağ, limon suyu ve sütü katıp karıştırın. Karışıma nişasta, un, tuz, karbonatı ekleyin yağlanmış kalıba dökün. Üzerine vişneleri yerleştirin ve önceden ısıtılmış 190 derece fırında 20-25 dk pişirdikten sonra soğutup servis yapın. Biz soğumasını bekleyemedik :).

Afiyet olsun...

Salı, Nisan 19, 2005

Bahar

Tavuk Sote

Hafta sonumdan güzel bir kare :)

Patlıcanlı Börek

Patlıcanlı Börek

Pazar günü akşama değişiklik yapıp börek yapalım dedik. Ne zamandır aklımda olan bu böreği yapmak istedim. Oktay Usta'dan Patlıcanlı Börek! Aslında patlıcanın böreğe yakışıp yakışmayacağı konusunda tereddütüm vardı ama yedikten sonra eşim de ben de çok beğendik. Böreği yapmak için marketten patlıcan ve yufka almıştım ama eve gelip tarife bakınca yufka değil milföy kullanıldığını gördüm :). Neyseki buzlukta milföylerim vardı. Artık yufkaları da başka şekilde değerlendireceğiz.

Malzemeler:
  • 3 adet patlıcan
  • 1 adet havuç
  • 8 adet milföy
  • 100 gr beyaz peynir
  • bir tutam maydanoz
  • 1 adet yumurta
  • tuz, karabiber
  • çörek otu, susam
Hazırlanışı:

Patlıcanları kabuklarına delikler açarak (patlarsa fırınınız batar:)) fırının ızgara modunda közleyin. Havucu rendeleyip çok az zeytinyağında soteleyin. Patlıcanların kabuklarını soyup sıcak suda yıkayıp iri parçalar halinde doğrayın ve tavadaki havuca ekleyin. Tuz ve karabiberi ekleyip, biraz beklettikten ve ilk sıcaklığı geçtikten sonra maydanoz ve peyniri ekleyip karıştırın. Diğer tarafta 2 adet milföyü birleştirip 2 tarafa doğru açın. Açtıktan sonra geniş dikdörtgen bir hamurunuz olacak. Karışımın 1/4'ünü hamurun uzun tarafına koyarak rulo yapın. Rulonun 2 ucunu birleştirin (biz çok büyük olmasın diye içe doğru kıvırdık). Diğerlerini de aynı şekilde yaptıktan sonra kenarlarına bıçakla kesikler atın. Üzerine yumurta sürüp çörek otu ve susam serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-40 dk pişirin. Üzerleri iyice kızaracak.

Afiyet olsun...

Pazartesi, Nisan 18, 2005

Ayvalı Etimek Tatlısı

Ayvalı Etimek Tatlısı

Bahar mevsimi geldi ama ben hala kışın etkisinden kurtulamadım.Mevsimi geçmesine rağmen, annemden getirdiğim ve hala iyi durumdaki son ayvaları kullanarak bu tatlıyı yaptım. Sanırım sizin de deneyip yorum yazmanızı uzun bir süre beklemem gerekecek.

Malzemeler :
  • 2 adet ayva
  • 2 su bardağı su
  • 2,5 su bardağı şeker
  • 1 paket tuzsuz etimek
  • 3 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 paket vanilya
  • hindistan cevizi
Hazırlanışı :

Ayvaları kabuklarını soymadan rendeleyin. 2 bardak su ve 2 bardak şeker ile birlikte pişirin( piştiğinde hala sulu oluyor). Etimeklerin yarısını kare bir borcamın zeminine döşeyin. Üzerine ayvalı karışımın yarısını paylaştırın. Onun üzerine kalan etimekleri ve etimeklerin üzerine ayvalı harcın kalanını yayın. Daha sonra küçük bir tencerede yağ ile unu 2-3 dk. kavurun. Nişasta,1/2 bardak şeker ve sütün tamamını ekleyip muhallebi kıvmına gelene kadarkısık ateşte karıştırarak pişirin.Piştiğinde içerisine vanilyayı ekleyin ve mikser ile 10-15 dk. çırpın. Muhallebiyi ayvalı karışımın üzerine dökün. Tatlı soğuduğunda üzerine hindistan cevizi serpin ve buzdolabında 2 saat bekletin.

Afiyet olsun...

Cuma, Nisan 15, 2005

Zeytinli ve Cevizli Ekmek

Zeytinli ve Cevizli Ekmek

Yaklaşık 2-3 aydır kendi ekmeğimizi kendimiz yapıyoruz. Gelen misafirler ekmek yapmazsanız gelmeyiz demeye başladı :). Benim favorim bu, eşiminki de beyaz ekmek. Orjinal tarifi Tijen İnaltong'un Mevsimlerle Gelen Lezzetler kitabından aldık ve zamanla miktarları kendimize göre ayarladık. Tadı mükemmel ve de katkı maddesiz ekmek yemek istiyorsanız mutlaka deneyin.

Malzemeler:
  • 1 paket kuru instant maya
  • 1-2 tatlı kaşığı şeker, bal veya pekmez
  • 1-2 çay kaşığı tuz
  • 3-4 bardak un (ben çoğunlukla beyaz una biraz kepek unu veya tam un da ekliyorum)
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı(hamur çok sert olursa arttırabilirsiniz)
  • 1+1/4 su bardağı sıcak su
  • 1/2 su bardağı çekirdeği çıkartılmış ve dilimlenmiş siyah zeytin
  • 1/2 su bardağı iri dövülmüş ceviz
Hazırlanışı:

Bir kaba unun yarısını, şeker, maya, tuz, su ve yağı koyup karıştırın. Unu azar azar ekleyerek yoğurun. Hamur elinize yapışmamaya başladığında un eklemeyi durdurun. Cevizi ekleyin ve hamur iyice esnekleşinceye kadar yoğurmaya devam edin. Sıcak bir yerde kabarması için hamuru bir bezle örterek 2 katına çıkıncaya kadar 1,5-2 saat mayalandırın. Daha sonra zeytinleri ekleyin ve biraz daha yoğurun.Yağlanmış ekmek kalıbına koyun ve üstünü örterek 1 saat daha bekletin. Fırınınızı 175 dereceye ısıtın, en altına 1 kase su koyun ve kaynatın. (Pişme süresi boyunca içerde kalacak). Böylece dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık ekmeğiniz olacak. Hamuru fırına koymadan üzerine su serpin. Ekmeğinizi 40-45 dakika pişirin ve kalıptan çıkardıktan sonra fırın ızgarasında soğutup servis yapın.

Perşembe, Nisan 14, 2005

Annemin Kabak Tatlısı

Kabak Tatlısı

Annelerden ölçüyle tarif almak oldukça zor. Zaten alamadım da :). Aslına bakarsanız kabak tatlısını ben de göz kararı şeker ile yapıyorum çünkü kabağın cinsine göre eklenen şeker miktarı değişiyor. Anneciğim kabak tatlısı yaptığında beni hiç unutmaz mutlaka bir miktar ayırır. Bu fotoğraf da geçen cumartesi bize geldiğinde getirmiş olduğu tatlı. Annem 3 kilodan yapmış kabağı ben genelde 1 kilodan yapıyorum. Tencereye kabakları koyduktan sonra üzerine şeker döküp, kısık ateşte taşırmadan yavaş yavaş pişiriyoruz. Soğuduktan sonra da bol miktarda cevizle servis yapıyoruz.

Afiyet olsun...

İrmik Helvası

İrmik Helvası

Dün akşam işten döndüğümde tatlı yapmak istedim. Aklıma ilk gelen de irmik helvası oldu. Zaten ne zaman çabuk bir tatlı yapmak istesem bu hep irmik helvası olmuştur.

Malzemeler:
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • 1-1,5 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı :

İrmiği ve fıstıkları teflon bir tavada(helvayı yapacağınız tencere de olur) kısık ateşte fıstıkların rengi değişene kadar kavurun. Sonra yağı ekleyin, karıştırın. Daha sonra da sıcak suyu ekleyip bir kez karıştırın( ocağın altı hala kısık ateşte). İçerisine şekeri ilave edin. Çok fazla karıştırmadan şekerin her yere eşit dağılmasını sağlayın. ( eğer helva fazla karıştırılırsa tane tane olmuyor) Suyunu tam olarak çektiğinde altını kapatın ve kapaktan önce kağıt havlu serip 10-15 dk. demlenmesini sağlayın.

Afiyet olsun...

Çarşamba, Nisan 13, 2005

Mor Sultan

Mor Sultan

Bu salata, pembe sultan salatasının (pancar turşusu ile yapılıyor) kırmızı lahana ile yapılan bir versiyonu. Yapımı ise çok kolay;
Kırmızı lahanayı (ben orta boy bir lahananın 1/4'ünü kullandım) ve 1 diş sarımsağı rondoda kıyın. İçerisine 1 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz ve 7-8 yemek kaşığı yoğurt ekleyip hepsini iyice karıştırın. Eğer lahana miktarı fazla ise salatada acı bir tat oluşuyor. Bu durumda yoğurt miktarını arttırabilirsiniz.

Afiyet olsun...

Kurutulmuş Domatesli Makarna

Kurutulmuş Domatesli Makarna

Dün yemek kitaplarını karıştırırken, bu tarifi denemeye karar verdim. Daha önce böyle bir makarna sosu denememiştim.Fakat tarifi uygularken bazı değişiklikler yaptım; kaşar peyniri eklemedim, taze yerine kuru fesleğen kullandım bir de sosun daha akışkan olması için 3-4 kaşık hazır domates rendesi ekledim.

Malzemeler :
  • 1/2 paket fiyonk makarna
  • 75 gr kurutulmuş domates (7-8 adet )
  • 1/4 kangal sucuk
  • 50 gr. kaşar peyniri
  • taze fesleğen (dilediğiniz kadar ; ben 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen kullandım)
  • 1 tatlı kaşığı çam fıstığı
  • Tuz ,karabiber
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı :

Makarnayı 10 dk. haşlayın. Diğer taraftan kurutulmuş domatesleri de küçük bür tencerede 10 dk.haşlayın. Haşlanan domatesleri ikiye bölüp rondoda fesleğen, kaşar peyniri,çam fıstığı, tuz ( kurutulmuş domatesler tuzlu olabilir az koymak gerekiyor),karabiber ile iyice kıyın. Sucuğu küp küp doğrayıp tavada çok az yağda soteleyin. İçerisine dilerseniz domates rendesi ekleyebilirsiniz. Kurutulmuş domatesli karışımı da ekleyip ocağı kapatın. Makarnaya çok az sıvıyağ ekleyip karıştırın. Servis ederken sosu üzerine ilave edin.

Afiyet olsun...

Salı, Nisan 12, 2005

4 Renkli Salata

4 renkli salata

Bu salatayı arşivdeki resimleri karıştırırken buldum. Bayramda misafirlerime yapmıştım gerçekten çok beğeni toplamıştı. Normal tarifte pancar turşusu yoktu ve ismi 3 renkli salata idi ama ben kurmuş olduğum turşudan da kullanmak istedim. İlerleyen zamanlarda pancar turşusunu nasıl kurduğumu da siteye eklemeye çalışırım.

Malzemeler:
  • Göbek salatanın dış yaprakları
  • Yarım paket karnabahar
  • Yarım paket brokoli
  • Havuç
  • Pancar turşusu
  • süt, sirke, limon, zeytinyağı, tuz
Hazırlanışı:

Karnabaharı 2-3 yemek kaşığı süt katılmış bol suda haşlayın. Brokolileri de ayrı bir tencerede birazcık sirke katılmış suda haşlayın. Salata tabağının en altına marul yapraklarını, daha sonra karnabahar, brokoli olacak şekilde sıra sıra yerleştirin. Pancar turşusu ile süsleyin ve jülyen (ince şeritler halinde) doğradığınız havuçları dik olarak tabağa yerleştirin. En üstüne de limon, zeytinyağı ve tuz karışımını gezdirin.

Afiyet olsun...

Tavuk Sote

Tavuk Sote

Dün akşam bizim menüde tavuk sote vardı. Tarifi eşimin annesinden almıştım. Sabah işe gitmeden önce tavuk etlerini hazırladığım sos içerisine koyup akşama kadar beklettim dolapta. Böylece hem etler sosu daha fazla içine çekmiş oldu (lezzet açısından önemli) hem de bana akşam vakit kazandırdı.

Malzemeler:
  • 1 adet kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1,5 yemek kaşığı soya sosu
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1/2 çay kaşığı karbonat
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber ve kırmızıbiber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı :

Derin bir kap içinde soya sosu, nişasta, sirke,karbonat,tuz ve baharatları karıştırın. Hazırladığınız bu sos içerisine tavuk etlerini ekleyin ve karıştırın. Dolapta 1-2 saat bekletin. Daha sonra yemeklik doğradığınız soğanları teflon bir tavada zeytinyağ ile biraz kavurun. Beklettiğiniz tavuk etlerini tavaya ekleyip kısık ateşte soteleyin. Etler kızardığında servise hazırdır...

Afiyet olsun...

Pazartesi, Nisan 11, 2005

Portakallı Kurabiye

Portakallı Kurabiye

Cumartesi günü annemler için kek veya kurabiye yapmayı düşünüyordum. Yemek dergimden şeftali sulu keki yapmaya karar vermiştim. Malzemeleri hazırladım, kabartma tozunu çıkarttım arkasına bir de baktım ki "Portakallı Kurabiye" tarifi :). Kararsız kaldım ve seçimi eşimin yapmasını istedim. Kek mi kurabiye mi diye!. Eşim kurabiye deyince bu tarifi yapmaya karar verdim. Aynı gün sevgili Hatice de portakallı kek yapmış ama olsun :).

Malzemeler:
  • 1 yumurta, 1 yumurta sarısı
  • 1 su bardağı toz şeker(ben daha az kullandım)
  • 125 gr oda sıcaklığında margarin (yarım bardaktan az zeytinyağı ve 2 tatlı kaşığı tereyağı kullandım)
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 1 poşet kabartma tozu
  • 3-3,5 su bardağı un
Hazırlanışı:

Yumurta akı ve tozşekeri iyice çırpın. Üzerine yumurta sarısı, yağ, yoğurt, portakal rendesi, un ve kabartma tozunu ilave edip hamur haline getirin. Hamuru yarım saat dinlendirin. 0,5 cm kalınlığında açarak istenen şekilde kalıpla kesin. Üzerine yumurta sarısı sürüp 175 dereceye ısıtılmış fırında 25-35 dk pişirin. Benim fırında 20 dk'da piştiler.

Pazar, Nisan 10, 2005

Ev Yapımı Yoğurt

Yoğurt

Cumartesi günü buzdolabımı açtığımda bir sürü süt görünce panik oldum ve kolları sıvayıp yoğurt yapmaya karar verdim. İlk yoğurdum olacağı için oldukça heyecanlıydım. Bana kalsa yoğurdun mayalanma süresi bittikten sonra dolapta da 1-2 saat durduktan sonra tadına bakacaktım ama annemler hemen müdahale ettiler. Yoğurdun dolapta 1 gün beklemesi gerekiyormuş yoksa su gibi olurmuş. :) Yoğurt yapımı için gereken şey 1 litre süt ile yapacaksanız 1 yemek kaşığı yoğurt. Fakat sütünüzün günlük süt olması gerekiyor, uzun ömürlü süt ile denemeyin. Sütünüzü kaynatın ben yaklaşık 5-10 dk kaynattım. Kaynarken tahta bir kaşıkla köpüklerini aldım. Daha sonra soğumaya bıraktım. Küçük parmağımı yakar-yakmaz bir sıcaklıktayken yoğurdu süte yedirdim. Daha sonra kapakla kapatıp, naylon torba geçirip kalın bir örtüyle sarmalayın. 5 saat mayalandırın ve yoğurdu açıp dolaba kaldırın. Buzdolabında 1 gün bekletin.

Afiyet olsun...

Portakal Şuruplu Kek

Portakal Şuruplu Kek

Portakal zamanı geçmeden siteye eklemek istedim bu keki. Lise yıllarından beri mutfağa ilgim olduğundan gördüğüm değişik tarifleri hep not alırdım. Bu da yıllar önce tarifini yazdığım bir kek o yüzden nerden yazdığımı hatırlamıyorum.


Malzemeler:

  • 3 yumurta
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 çay bardağı portakal suyu
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 1/2 portakal kabuğu rendesi
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 11 tepeleme yemek kaşığı un
Şurup için :
  • 2 çay bardağı portakal suyu
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1/2 portakal kabuğu rendesi
Hazırlanışı :

24 cm.'lik kelepçeli kalıbın tabanına yağlı kağıt serip kenarlarını sıvıyağ ile yağlayın. Yumurta ve şekeri bir kapta mikser ile iyice çırpın. portakal suyu,sıvıyağ ve portakal kabuğunu ekleyip karıştırın. Unu,vanilyayı ve kabartma tozunu karıştırıp eleyerek diğer malzemelere ekleyin ve düşük hızda karıştırın. Önceden ısınmış 175 derece fırında 20 dk. pişirin. Bu arada küçük bir tavaya şurup malzemelerini koyup birkaç dk. kaynatın. Kek pişince üzerine kürdan ile delikler açın. Şurubu kekin üzerine dökün. Soğuyana kadar bekleyin.

Afiyet olsun...

Cuma, Nisan 08, 2005

İncirli ve Elmalı Tartlar

İncirli ve Elmalı Tartlar

Aslında dün bu tarifi yapmayı düşünmüyordum ama akşam markette küçük tart kalıplarını görünce hemen aldım ve denemeye karar verdim. Artık mutfağımda margarini kullanmamaya çalışıyorum. Daha önce margarin kullanarak yaptığım tarifleri şimdi sıvıyağ kullanarak deniyorum. Bu tarif de sıvıyağ ile yaptığım ilk tart oldu ve tadında hiçbir fark yok. İç malzemesini ise iki faklı şekilde denemek istedim. Tarifi yarı ölçü ile yaptım ve sonuçta lezzetli ( eşim ve iş arkadaşlarım tarafından onaylandı ) ve pastanelerde satılan tartların boyutunda 6 adet tart oldu.

Malzemeler (12 adet ):
Hamur için :

1/2 su bardağı sıvıyağ

1 yumurta

2.5 yemek kaşığı yoğurt

4 yemek kaşığı pudra şekeri

1 paket kabartma tozu

Aldığı kadar un

Elmalı Harç :

4 adet orta boy elma

1/2 su bardağı iri çekilmiş ceviz

1,5 tatlı kaşığı tarçın

1 yemek kaşığı şeker

2 yemek kaşığı kuru üzüm

İncirli Harç :

20 adet kuru incir

1/2 su bardağı iri çekilmiş ceviz

1,5 tatlı kaşığı tarçın

1 yemek kaşığı pudra şekeri( fazla tatlı sevmiyorsanız gerek yok)

Hazırlanışı :
Yumurta, yoğurt, pudra şekeri ve sıvıyağı karıştırın.Daha sonra unu ve kabartma tozunu ekleyip yumuşak bir hamur elde edin. Sıvıyağdan dolayı hamur sanki fazla yağlı gibi görünüyor ama eğer hamur artık elinize yapışmayan bir kıvama geldi ise olmuş demektir. Daha sonra iç malzemesini hazırlayın.
Elmalı Harç için; elmaların kabuklarını soyun ve rendeleyin. Bir tavada şeker ve cevizi ekleyerek elmalar suyunu çekene kadar pişirin. Daha sonra tarçını ekleyin.
İncirli Harç için ; incirleri 10 dk. haşlayın. Daha sonra minik küpler şeklinde doğrayın içerisine ceviz, tarçın ve pudra şekerini ekleyip karıştırın. (pişirilmeyecek)
Hamurun 2/3'ücü ayırın.Kalan kısımı 12'ye bölün ve merdane ile 3-4 mm kalınlığında açın. Sıvı yağ ile yağlanmış kalıplara yerleştirin. İçlerine hazırladığınız harçtan koyun. Ayırdığınız hamurdan şeritler hazırlayıp tartların üzerini kafes şeklinde kapatın. 175 derecede ısınmış fırında üstleri kızarana kadar ;yaklaşık 25 dk. pişirin.

Afiyet olsun ....

Labneli Pasta

Labneli Pasta

Benim tariflerimin büyük çoğunluğu ya dergilerden ya da yemek kitaplarından olacak. Gerçi dün üniversiteden sevgili arkadaşım Deniz annesinin çok güzel Antep yemekleri yaptığını ve bana bir dolu tarif gönderebileceğini söyledi. Heyecenla bekliyoruz tarifleri. Ama yeni tarifler gelene kadar dergilerden, kitaplardan beğendiklerimizi sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Tabi Hatice bu konuda benden daha yetenekli yani tarif uydurma konusunda. Ben çok ufak değişiklikler yapabiliyorum tarif üzerinde. Zamanla benim de bu yönüm gelişir umarım :). Bu pastayı yaparken de ufak bir değişiklik yaptım ve peynirli tart jöle karışımına 1 yemek kaşığı pudra şekeri kattım. Umarım bu akşam gelecek olan misafirlerim beğenirler :)

Labneli Pasta Dilim

Malzemeler:
  • 1 kutu light labne peynir
  • 3 paket tart jöle
  • 370 gr kakaolu petibör bisküvi
  • çilek, kivi, muz
Hazırlanışı:

2 paket tart jöleyi paketin üzerindeki tarife göre 5 çay bardağı su ile hazırlıyoruz. Bisküvileri derin bir kaba kırıyoruz. Jölenin yarısını bisküvilerle karıştırıp çok büyük olmayan bir kaba bastırarak döşüyoruz. Ben 24 cm'lik kelepçeli kalıbımı kullandım. Kalan jöleyi labne peyniri ile karıştırıyoruz. Ben tadına baktım ve 1 yemek kaşığı pudra şekeri katmaya karar verdim. Dilerseniz daha fazla katabilir veya katmayabilirsiniz. Sizin damak zevkinize kalmış. Bu karışımı da bisküvilerin üzerine döküp mevsim meyveleri ile dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Kalan 1 paket tart jöleyi de 2,5 çay bardağı su ile hazırlayıp en üste döküyoruz. Buzdolabında 5-6 saat bekledikten sonra servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun...

Yumurtalı Patates

Yumurtalı Patates

Dün akşam kahvaltılık bir şeyler yapalım dedik. Benim ilk defa öğrencilik yıllarımızda eşimden öğrendiğim bu tarif evde yemek olmadığı zamanların kurtarıcısı. Özellikle öğrenciler için yapımı oldukça kolay. Dilediğiniz baharatla yemeğinizi tatlandırabilirsiniz. Ben bu sefer yaptığımda biraz biberiye kattım, patatese yakıştığını duymuştum.

Malzemeler:
  • 4-5 patates (orta boy)
  • 2-3 yumurta
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • pulbiber, tuz...
Hazırlanışı:

Patateseleri yıkayıp soyduktan sonra minik küpler şeklinde doğrayın. Tencereye zeytinyağını koyduktan sonra, biraz ısınınca doğranmış patatesleri ekleyin ve ara sıra karıştırarak pişirin. En son yumurtaları kırın. Tuzunu, biberini atın. Yumurtalar piştikten sonra servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun...

Perşembe, Nisan 07, 2005

Turunç Reçeli




Uzun süren bir tarif araştırmasından sonra, istediğim gibi bir turunç reçeli tarifini üyesi olduğum yemek tarifleri grubunda buldum. Bu tarifte meyvelerin kabukları eklenmediği için reçelde çok fazla acı tat almıyorsunuz. Yapımı 3 gün sürüyor ama merak etmeyin bu sürede yapmanız gereken fazla işlem yok.

Lezzetine gelince eşim de bende çok beğendik; Şule'ye de ertesi gün küçük bir kavanozda getirmiştim. Eve gitmeyi beklemedik; yemekhaneye çıkıp ekmek aldık tadına bakmak için :) ve Şule tahminimden de çok beğendi tadını :)))

Malzemeler:
  • 1 adet limon
  • 1 adet portakal
  • 1 adet greyfurt
  • 5 su bardağı şeker
  • 7 su bardağı su
Hazırlanışı :

1.Gün :
Bütün meyvelerin kabuklarını soyun. Greyfurtun beyaz kısımlarını da iyice soyun. Greyfurtun acılığıdan hoşlanmıyorsanız zarlarını temizleyin. Sonra hepsini minik kupler halinde kesip ( eğer portakal ve limonun zarları kalın ve size nahoş görünüyorsa onları da temizleyebilirsiniz ) orta boy bir tencereye koyun ve uzerine suyu ekleyip tencerenin kapagini kapatin. Bu şekilde 1 gece bekletin.

2. Gün :
Tencereyi ocağa alın ve altını açın. Kaynamaya başlayınca ocağı yarıma getirin ve tenceredeki karışım 2/3'üne düştüğünde altını kapatın. Yine 1 gece bekletin.

3. Gün :
Sabah, tencereye sekeri ekleyin ve aksama kadar bekletin. Aksam yine ocağı açın; reçel kaynamaya başladığında ocağı yarıma getirin ve 15 dk. kadar kaynatın. Reçel kaynarken üzerinde oluşan köpükleri bir tahta kaşık yardımı ile alın. (metak kaşık daha çok köpük oluşturuyor)

Afiyet Olsun ...

Çarşamba, Nisan 06, 2005

Otlu Poğaça

Otlu Poğaça

Bu tarifi mutfağınızda kalan yeşillikleri değerlendirmek amacıyla yapabilirsiniz. Ben öyle yapmıştım. Tadı gerçekten çok hoşuma gitmişti. Mışlı, muşlu konuşuyorum çünkü yapalı bayağı bir vakit geçti. Ama tahmin ettiğiniz gibi tadı hala damağımda. En kısa zamanda tekrar denemek istiyorum.

Malzemeler:

  • 3 bardak un
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • 100 gr tereyağı (ben sanırım göz kararı daha az kattım)
  • 5-6 dal maydanoz
  • 5-6 dal dereotu
  • 5-6 dal nane
  • 1 sb beyaz peynir
  • 1 sb krem peynir (aslında markasını da vermişlerdi Sek Lezzetim sade peynir)
  • 1 paket kabartma tozu (Ben Dr Oetker'in yarısını kattım)
  • 1 yumurta 1 yumurtanın sarısı (beyazı da üzerine sürülecek)

Hazırlanışı:

  • Otları temizleyip zeytinyağıyla rondoda ezin. (benim otlarım sanırım daha fazla oldu ama çok yakıştı).
  • Bir kaba unu ekleyin (ben unu göz kararı koydum, sonradan da kıvamı tutturmak için kepek unu ekledim)
  • Otlu karışımı, tereyağını, yumurtaları (birinin beyazı ayrılacak), peynirleri, kabartma tozunu ekleyip yumuşak bir hamur elde edin.
  • Hamurun üzerini bir bezle kapatıp buzdolabında 15 dk. bekletin.
  • Buzdolabından çıkarttıktan sonra ceviz büyüklüğünde toplar yapıp yumurta akına batırın ve yağlı kağıt serili tepsiye dizin. (iyiki sermişim çünkü yumurta akları tepsiyi çok pisletirdi) Ben yumurta aklarını fırçayla üzerlerine sürdüm.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 25 dk pişirin. (ben 30 dakika pişirdim)
Afiyet olsun...

Salı, Nisan 05, 2005

Havuçlu Bulgur Pilavı

Havuçlu Pilav

Denediğim tariflerden bir diğeri de Harun Kolçak'ın tarifi. Kendisi mutfağa girdiğinde kendini kaybediyormuş. Evden sürekli güzel yemek kokuları yükseliyormuş. Onun mutfaktaki en önemli püf noktaları her yemeğe biraz şeker katması, baharatı ve sarmısağı bolca kullanması. Bu yazıları Mart-2005 Sofra dergisinden sizlere aktardım. Sitedaşım Hatice'de Harun Kolçak'ın diğer tarifini denemiş ama fotoğrafını çekmediği için siteye umarım daha sonra ekleriz. Her neyse bu benim sanırım ilk bulgur pilavı denememdi :). Eşim içine havuç mu katacaksın? diye şaşırdı ama yedikten sonra başta ben olmak üzere çok beğendik. Özellikle reyhanı bol bol kullanabilirsiniz, yerken harika bir tad bırakıyor ağzınızda. Ben yarı malzemeyle yaptım ve 2 kişi 2-3 gündür yiyoruz :).

Malzemeler:(4 kişilik)
  • 2 su bardağı bulgur
  • 3 adet orta boy havuç
  • 1 kahve fincanı sızma zeytinyağı
  • 4 su bardağı kaynar su
  • mevsimine göre taze ya da kuru reyhan (ben kuru kullandım)
  • tuz
  • pulbiber
Hazırlanışı:

Bulguru yıkayıp süzün. Rendelediğiniz havuçları yağda soteleyin. Sonra 4 su bardağı kaynar su ekleyin. Tuzu, biberi ve bulguru koyup, suyunu çekene kadar kaynatın. Pilav göz göz olunca, reyhanı ekleyip karıştırın ve demlemeye bırakın.
Afiyet olsun...

Meksika Fasulyeli Hindi Yahni

Meksika Fasulyeli Hindi Yahni

Pazar günü eşim yeni dizüstü bilgisayarını kurcalarken ben de can sıkıntısından çeşitli tarifler denedim. Buzlukta hindi eti vardı, bir ara marketten de meksika fasulyesi almıştım. Ne yapsam diye bakınırken Lezzet dergisinin "Afrodizyak Yemekler" ekindeki bu tarifi görünce yapmaya karar verdim. Değişiklik yapmak isteyenler için güzel bir alternatif.

Malzemeler:

· 600 gr hindi but kuşbaşı
· 150 gr konserve Meksika fasulyesi
· 5 soğan (ben 3 kuru soğan kullandım)
· yarım çay kaşığı kişniş
· yarım çay kaşığı kimyon
· yarım çay kaşığı kırmızı pulbiber
· 1 çay kaşığı kekik
· yarım su bardağı domates püresi
· 1 çorba kaşığı biber salçası (bibercik kullandım)
· 4 çorba kaşığı zeytinyağı
· 1 su bardağı bira
· yarım su bardağı sıcak su
· tuz (tuzunu aman iyi ayarlayın 3 çay kaşığı çok geldi)

Hazırlanışı:


Soğanları soyup doğrayın. Fasulyenin suyunu süzün. Zeytinyağını tencerede ısıtıp soğanı soteleyin. Eti ilave edip 5 dk karıştırarak kavurun. Baharatları katın. Domates püresi ve biber salçasını ekleyip karıştırın. Bira ve sıcak suyu döküp tencerenin kapağını kapatın ve 20 -30 dk pişirin. Fasulyeyi ekleyip karıştırın ve ocaktan alın.

Afiyet olsun...

Şule

Pazartesi, Nisan 04, 2005

Kuru Meyveli Mozaik Pasta

Mozaik Pasta

Sofra dergisinin Ocak-2005 sayısında gördüğüm an yapmak istediğim bir pasta. Aslında annemin evindeyken bu pastanın sade versiyonunu canım istediğinde yapardım. Cumartesi günü evdeki kuru meyvelerle denedim. Eşim ve işyerindeki arkadaşım çok beğendiler. Bana göre ise tarifte yaptığım bir değişiklik çok hoşuma gitmedi. Bir daha yaparsam tarifi aynen uygulamayı düşünüyorum. Tarifte pastaya 1 yumurta ile şekeri çırparak başlanıyordu ben çiğ yumurta yemek istemediğim için şekeri direk kullandım ve yerken çıtır çıtır ağzıma geliyordu :). Ama yine de çok güzeldi.

Malzemeler:

· 250 gram pötibör bisküvi
· 1 su bardağı tozşeker
· 125 gram eritilmiş margarin
· 1 adet yumurta
· 2 çorba kaşığı kakao
· 1 çorba kaşığı süt
· yarım çay bardağı fındık
· 1 çay bardağı damla çikolata
· 1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
· 1 çorba kaşığı üzüm
· 2 adet kuru incir
· 1 çorba kaşığı kuru dut
· 2-3 adet kuru kayısı
· Üzerine: 1 su bardağı çikolata sos

Hazırlanışı:

Yumurta ve tozşekeri mikserle çırpın. Ben yumurta
kullanmadığımdan şekeri direk kaba boşalttım. Margarin,süt ve kakaoyu ekleyip tekrar çırpın. Artık evde margarin bulundurmuyorum. Yaptıklarımın mümkün olduğu kadar sağlıklı olmasına çalışıyorum. Ben biraz tereyağı erittim su bardağına koydum ve yarım su bardağı olana kadar da zeytinyağı(riviera) ekledim. Karışımın içine bisküvileri kırın. İncir ve kayısıları küçük küçük doğrayın. Dut ve kuru üzümle birlikte karışıma ekleyin. Fındık (ben ceviz kullandım), portakal kabuğu ve damla çikolatayı ekleyip iyice harmanlayın. Düz bir zemine yağlı kağıt veya folyoyu yayın. Karışımı kağıdın üzerine boşaltın. Kağıdı iki tarafından içe doğru toplayıp piramit şekli verin. (bakmayın ben beceremedim :)) Derin dondurucuda veya buzlukta 1 gece bekletin(4-5 saat yetti). Dilimleyerek servis tabağına alın. Üzerine dilerseniz çikolata sos ve hindistan cevizi gezdirip servis yapın. Ben sadece hindistan cevizini tercih ettim.

Afiyet olsun...

Şule