Sayfalar

Cuma, Nisan 08, 2005

İncirli ve Elmalı Tartlar

İncirli ve Elmalı Tartlar

Aslında dün bu tarifi yapmayı düşünmüyordum ama akşam markette küçük tart kalıplarını görünce hemen aldım ve denemeye karar verdim. Artık mutfağımda margarini kullanmamaya çalışıyorum. Daha önce margarin kullanarak yaptığım tarifleri şimdi sıvıyağ kullanarak deniyorum. Bu tarif de sıvıyağ ile yaptığım ilk tart oldu ve tadında hiçbir fark yok. İç malzemesini ise iki faklı şekilde denemek istedim. Tarifi yarı ölçü ile yaptım ve sonuçta lezzetli ( eşim ve iş arkadaşlarım tarafından onaylandı ) ve pastanelerde satılan tartların boyutunda 6 adet tart oldu.

Malzemeler (12 adet ):
Hamur için :

1/2 su bardağı sıvıyağ

1 yumurta

2.5 yemek kaşığı yoğurt

4 yemek kaşığı pudra şekeri

1 paket kabartma tozu

Aldığı kadar un

Elmalı Harç :

4 adet orta boy elma

1/2 su bardağı iri çekilmiş ceviz

1,5 tatlı kaşığı tarçın

1 yemek kaşığı şeker

2 yemek kaşığı kuru üzüm

İncirli Harç :

20 adet kuru incir

1/2 su bardağı iri çekilmiş ceviz

1,5 tatlı kaşığı tarçın

1 yemek kaşığı pudra şekeri( fazla tatlı sevmiyorsanız gerek yok)

Hazırlanışı :
Yumurta, yoğurt, pudra şekeri ve sıvıyağı karıştırın.Daha sonra unu ve kabartma tozunu ekleyip yumuşak bir hamur elde edin. Sıvıyağdan dolayı hamur sanki fazla yağlı gibi görünüyor ama eğer hamur artık elinize yapışmayan bir kıvama geldi ise olmuş demektir. Daha sonra iç malzemesini hazırlayın.
Elmalı Harç için; elmaların kabuklarını soyun ve rendeleyin. Bir tavada şeker ve cevizi ekleyerek elmalar suyunu çekene kadar pişirin. Daha sonra tarçını ekleyin.
İncirli Harç için ; incirleri 10 dk. haşlayın. Daha sonra minik küpler şeklinde doğrayın içerisine ceviz, tarçın ve pudra şekerini ekleyip karıştırın. (pişirilmeyecek)
Hamurun 2/3'ücü ayırın.Kalan kısımı 12'ye bölün ve merdane ile 3-4 mm kalınlığında açın. Sıvı yağ ile yağlanmış kalıplara yerleştirin. İçlerine hazırladığınız harçtan koyun. Ayırdığınız hamurdan şeritler hazırlayıp tartların üzerini kafes şeklinde kapatın. 175 derecede ısınmış fırında üstleri kızarana kadar ;yaklaşık 25 dk. pişirin.

Afiyet olsun ....

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Bunlar çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık. Özellikle incirliyi mutlaka deneyeceğim...
Ellerinize sağlık..

Aslı Altan Altundal dedi ki...

Merhaba , siteniz hayırlı olsun. Ben de size link verdim. Paylaşım güzeldir.Hepimize kolay gelsin.
Sevgilerimle

şule&hatice dedi ki...

Sevgili Hanife ve Aslı sitemizi ziyaret ettiğiniz için çok teşekkürler. Yorumlarınızı her zaman bekliyoruz..

Sevgilerimle Şule...Hatice...

şule&hatice dedi ki...

Sevgili Aslı sitemize link verdiğin için tekrar teşekkürler ama sanırım isimlerimizi yanlış yazmışsın. "Mekanımız Mutfak" olarak da yazabilirsin.
Sevgilerimizle..

Aslı Altan Altundal dedi ki...

Kusura bakmayın arkadaşlar, nasıl oldu bilemiyorum, "Mekanımız Mutfak" olarak değiştirdim.