Sayfalar

Çarşamba, Temmuz 06, 2005

Susamlı Ekmek

Susamlı Ekmek

Ne zamandır evde ekmek yapmıyordum, Uno'nun çok tahıllı ekmeğini tüketiyorduk. Pazar günü oldukça sıcaktı ve evden bir yere çıkamadığımız için ekmek yapmaya karar verdim. Dergileri karıştırırken Sofra'nın Şubat-2005 sayısından bir tarif buldum.

Malzemeler:
  • 3 su bardağı kepekli un
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket instant maya
  • 1 su bardağı ılık su, tuz
  • 1 tatlı kaşığı tozşeker
  • 4 çorba kaşığı susam
  • 2 çorba kaşığı keten tohumu
  • zeytinyağı
Hazırlanışı:

Kepek ununu bir kaba koyun. Mayayı, tuzu, tozşekeri ve ılık suyu ekleyip yoğurun. Bu arada bir kenarda 1 bardak normal unu bekletin. Bu unu da hamur olana kadar yavaş yavaş ekleyin. Benim hamurum çok sert olduğu için aslında orjinal tarifte olmayan biraz zeytinyağı kattım. Hamurun üzerini birkaç kat örtü ile kapatıp sıcak bir ortamda 10 dk mayalandırın. Kabaran hamura 2 çorba kaşığı susam ve keten tohumunu ekleyip yeniden yoğurun. Ekmek kalıbını yağlayıp içine kalan susamları serpin. (Susamları hamuru yerleştirdikten sonra üzerine de serpebilirsiniz.) Hamuru kalıba yerleştirin. Üzerini tekrar kapatıp 2 katı olana kadar mayalandırın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 -35 dk pişirin. Kalıbı fırından çıkardıktan sonra üzerine nemli bir bez örterek soğutun. Dilimleyerek servis yapın.

Afiyet olsun..

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Şule merhaba,

Ekmek çok güzel görünüyor ellerine sağlık bende denemek istiyorum ama ekmek yapma makinem yok normal fırında pişirmek için hamuru nasıl bir kaba koymalıyım ?

Adsız dedi ki...

nilüfer benim de ekmek yapma makinem yok, ben çoğunlukla dikdörtgen bir kalıba hamuru yerleştirip fırında pişiriyorum. Dilersen somun yapıp tepsiye de koyabilirsin. Ya da top top şekil de verebilirsin.

Adsız dedi ki...

Şule hanım ben kiremit pastaya yorum yazdım ama ana sayfada görünmüyor.Cevabımı nasıl öğreneceğim.

Adsız dedi ki...

cevabınızı yorum yazdığınız tarifin yorumlarında görebilirsiniz.

Adsız dedi ki...

Pazar kahvaltısı için tam buğday unundan yaptım çok kabarmadı ama çok lezzetli yumuşacık bir ekmek oldu.Yılmak yok kabarana kadar denemelere devam edeceğim.

Adsız dedi ki...

nilüfer sadece tam buğday unundan yapılan ekmekler kabarmıyor içindekilerden dolayı sanırım. bu yüzden ben yaparken yarı yarıya normal unla karıştırarak yapıyorum. Bir keresinde ben de tamamen tam buğday unuyla yapmıştım, kabarmamıştı ve de kaskatı olmuştu :). Seninkiler yine yumuşak olmuşlar. Umarım bundan sonra daha güzel sonuçlar alırsın.