Ve evlendikten sonra yaptığım ilk sarma :). Tabiki sarmanın içini annem hazırladı. Yaprakları annem haşladı. Sarma işlemini hep birlikte yaptık. Daha sonra yanında yoğurtla birlikte yedik. Herhalde önümde kocak bir tabak olsa hepsini yiyebilirim, o kadar çok seviyorum sarmayı. Tabi anneminkinin tadı bir başka oluyor bana göre. Sarmayı, annem salamura yaptığından ve kalan yapraklar ile sardığımızdan az miktarda yaprak ile yaptık. Malzemeleri yaprağın miktarına göre artırabilirsiniz.
Malzemeler:
- 250 gr yaprak (yapraklar teyzemlerin bahçesinden :))
- 2 çay fincanı pirinç
- 1 büyük soğan
- 1 sivri veya çarliston biber
- 1 tutam maydanoz ve dereotu
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı nane
- tuz
- salça
- 5-6 kaşık zeytinyağı
Yaprakları 2 dakika bir tarafı, 2 dakika diğer taraflarını çevirerek haşlayın. Altını kapattıktan sonra süzerek bir kaba alın. Diğer tarafta yağda soğanı ve biberi kavurun. Rendelenmiş domatesi ve salçayı ekleyin. Pirinci ekleyin. Maydanoz, dereotu ve baharatları ekleyerek biraz daha kavurun. Ocaktan alın. Yaprakları sarıp tencereye dizdikten sonra üzerini birkaç yaprakla kaplayın. Üzerini biraz geçecek kadar kaynar suyla doldurun ve zeytinyağı gezdirin. Yapraklar ekşi ise pişerken limon sıkmanıza gerek yok. Sarmalar piştikten sonra soğutup servis yapın.
Afiyet olsun..
3 yorum:
insaf bu kadar guzel dolma yapilirmi?? okuyucuya iskence! nerden bulacagiz, cicek lokantasi satmazki. elinize saglik.
Ben salamura yapraktan yapacagim. Acaba yapraklari muslukta yikamali miyim?
isim belirtirseniz memnun olurum. salamura yaprakları kullanmadan önce yıkamanız gerekiyor.
Yorum Gönder