Cumartesi günü eşim annesini hastaneye götürecekti ben de öğlene kadar iş yerimde olacaktım. Eve gidince eşime cuma günü aldığı tavuk göğüsleriyle yaz türlüsü yapmayı teklif ettim. Eşimde tamam diyince kolları sıvayıp türlümüzü yapmaya başladık. Tarifi Ankara'da kitapçılar çarşısında eski dergiler satan bir kitapçıdan aldığım 2002 Ağustos Sofra dergisinden buldum. Bizde 3 tavuk göğsü olduğu için patlıcan hariç diğer malzemeleri biraz artırarak yaptık. Balkonda 1 bardak buz gibi ayran eşliğinde afiyetle yedik. Denemenizi öneririm.
Malzemeler:
- 2 adet tavuk göğsü
- 1 adet soğan
- birkaç diş sarımsak
- 1 adet patlıcan
- 3 adet sivri biber
- 2 adet patates
- 2 adet domates
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çorba kaşığı salça (biber ve domates karışık kullandım)
- yarım demet maydanoz
- tuz, karabiber
- güveç kapları
Güveç kaplarının dibine salçayı paylaştırın. Tavuk göğüslerini küçük küçük doğrayın. Soğanı piyazlık doğrayıp, sarımsakları ve maydanozu ince kıyın. Kabuğu soyulmuş patates, patlıcan ile biber ve domatesi de küp küp doğrayın. Domates hariç tüm malzemeyi tuz ve biber ilavesiyle karıştırın. Biz güvece sırasıyla malzemeleri yerleştirerek yaptık. En üste domatesleri yerleştirin. Tereyağı veya becel ekleyerek, biraz da zeytinyağı gezdirin. Üzerlerini aliminyum folyo ile kapatarak 200 derece fırında 1 saat 10 dk pişirin. Son 10 dkda folyoyu çıkarın.
Afiyet olsun..
8 yorum:
Şule ben de mail adresi göremedim, buraya yazıyorum. Verdiğim linkte #comments diye bir bölüm vardı onu unutmuş olabilir msin acaba? Hı?
Başakcım yazdım onu. yine de tarif sayfası geliyor, yorumları açık bir şekilde.
Bu yemegi turlu gibi pisirmek nasil olur?? harc yapilir sonra 1-2 bardak su ile kaynamaya cikarilir, icine ana malzemeler eklenir, kapak kapanir ve kisik kararli ateste, pisene kadar pisirilir, sicak servis edilir.
Benim yaptığım da zaten türlü. Tencerede yapmak isterseniz, aynı şekilde tencereye yerleştirirsiniz malzemeleri ve öyle pişirirsiniz.
Siz ana malzeme ustune su ekliyorsunuz, ben harci pisirdikten sonra su ekliyor beraber kaynatiyor, sonra ana malzemeleri ekliyorum.
Güveçte yaptığımız türlüde biz hiç su eklemedik. Domatesler ve diğer malzemeler yeterince su bıraktı zaten. Bahsettiğiniz şekilde türlü hiç yapmadım, genellikle çorbalarımı sizin yönteminizle yaparım.
şule cim tariflerini yakından takip ediyorum ve çoğunuda deniyorum acemi biri içinde fena olmuyorlar bu tarif için bişey sormak istiyorum aliminyu folyoyu delmeye gerek varmı? ben geçen yaz kebabında deldim de pek başarılı bi sonuç alamadım :p
aliminyum folyoyu delerseniz aliminyum folyonun bir özelliği kalmaz. Delmeden üzerini kapatmanız gerekiyor. Fırın poşetleri genellikle kürdanla deliniyor bu da torbanın patlamasını önlemek için.
Yorum Gönder