Sayfalar

Salı, Temmuz 12, 2005

The Cook Next Door!

the cook3

İlk mutfak maceran neydi? Neler hatırlıyorsun?


Şule: 11-12 yaşlarındaydım, annem çamaşır yıkıyordu. Ben de mantı yapacağım diye tutturmuştum. Mantı hamurunu kimin yoğurduğunu hatırlamıyorum , tabi kzıymalı içi kimin hazırladığını da. Büyük ihtimalle ben değildim :). Ama geri kalan herşeyi tek başıma yapmıştım. Her neyse ben elimde kocaman oklava, hamuru açıyordum ama tabi bir o tarafa gidiyor hamur bir bu tarafa. Yamuk yumuk açtıktan sonra, hamuru kare kare kesip içlerine kıymalı harcı yerleştirip alnımın akıyla çıkmıştım. Sonra bana bir daha yap demeye başladılar ama ben beceremiyorum ya diyip işten sıyrılmıştım. Yoksa mantıyı hep bana açtıracaklardı. Bir keresinde de sable bisküvi yapmıştım fakat kabartma tozu katmayı unuttuğum için, taş gibi kurabiyeler olmuştu ve hepsi çöpe gitmişti. Bunun dışında annem komşu gezmesine gittiğinde , komşunun kızı da bizdeydi ve annemden gizli mercimek köftesi yapmaya karar vermiştik. Köftelerin oldukça cıvık olması dışında her şey iyiydi. Annem eve gelip mercimek köftelerini görünce bize kızmamıştı hatta gülümseyerek yine iyi becermişsiniz demişti.

Hatice: Çok daha eskiye dair düşündüğümde birşey hatırlayamıyorum ama hatırladığım ilkokul 2. ve 3. sınıflarda iken yaz tatillerinde anneannemlere gittiğimizde kuzeminle bahçede piknik yapıyoruz diye patates kızartığımız günler. Aslında gayet tehlikeli bir iş bahçede ;neyseki kazasız geçirmişiz bu maceraları. Ortaokul yıllarımda da yaptığım bir kurabiye vardı; ismi taş kurabiyeydi galiba. Kurabiyeleri fırına verdiğimde bütün kurabiyeler tepsiye iyice yayılmış ve birleşip tek parça olmuşlardı. Soğuduğuda da o kadar sertleşmişlerdi ki kardeşim hakikaten taş gibi kurabiye yapmışsın abla diye alay ediyordu kurabiyelerimle. Bugün bile o kurabiyeleri hatırlatır yeri geldiğinde.

Yemek yapma stilini en çok etkileyen kimdi?

Şule: Bir stilim olduğunu düşünmüyorum. Fakat yemek yapmaya karşı ilgimi evlilik ve portakal ağacı artırdı diyebilirim. Bu siteden sonra aldığım yemek kitapları, üye olduğum yemek dergileri hepsinden fazlasıyla yararlanıyorum. Evde canım sıkılınca açarım dergilerimi, kitaplarımı salonun ortasına, dalar giderim . Bu da benim zevkim. Bunun dışında ablamdan zeytinyağını daha çok kullanmayı öğrendim.

Hatice: Mutfak ile ilgili herşeyi annemden öğrendim; bana mutfağı sevdiren O oldu. Yaz tatillerinde anneme sorarak da olsa yemekleri ben hazırlardım çoğunlukla. Kek, kurabiye, pasta gibi hamur işlerini yapmayı öğrendikten sonra da annem hiç karışmaz olmuştu bunlara. Evlendikten sonra da hala ben yapıyorum onlar için. Ayrıca liseden beri özellikle yaz tatillerinde yayınlanan yemek programlarının çoğunu izlemeye çalışırdım. Elimde bir defter ve kalem; beğendiğim tarifleri not ederdim. Şimdi bile fırsat buldukça seyrediyorum.

Yemeğe ve yemek dünyasına olan ilgini kanıtlayan bir resmin var mı? Bize göstermek ister misin?


Şule: Anneler gününde eşimle büyük bir emekle yaptığımız çilekli pasta ile bir resmim var.

Hatice: Malesef böyle bir resmim yok :(

Mutfakta kendisine karşı fobin olan birşey var mı? Yaparken seni/avuçlarını terleten bir yemek mesela?


Şule: Fobi değil ama keklerde, kurabiyelerde, ekmeklerde ve hamur işlerinde kabarmayacak diye her seferinde endişelenirim. Sürekli fırını ziyaret ederim kabardı mı diye :).

Hatice: Misafirimiz geleceği zaman mutfakta panik içinde olurum; ya olmazsa yapacaklarım diye hala endişe duyarım. Bu yüzden daha once denemediğim tarifleri misafir için yapmaktan hoşlanmıyorum. Bir de kırmızı et pişirirken ve mayalı poğaça yaparken çok zorlanırım.

Mutfakta hangi yardımcını vazgeçilmez buluyorsun? Alıp da çok gereksiz bulduğun nedir mutfakta?


Şule: Mutfakta mikserim, fırınım ve kek kalıplarımdan vazgeçmem. Hepsinin benim için yeri ayrı. Alıp da gerereksiz bulduğum bir şey yok.

Hatice: Mikserim ve el blenderım en büyük yardımcım. Bir de streç filmi çok kullanıyorum mutfakta. Dolaba koyduğum çoğu şey onunla kaplanmış olur. Biz evleneli 14 ay doldu. Düşünüyorum da mutfağıma gereksiz olabilecek bir şey almamışım henüz.

Bir kaç garip belki de komik yemek çeşidi söyle, senin çok sevdiğin ama senden başka kimsenin sevmeyeceğini düşündüğün bir yemek.


Şule: Yemek değil ama küçükken annem yemek yaptığı zamanlarda salça kutusuna bıçağı daldırır ekmeğimin üzerine sürerdim. Üzerine de tuz ekerek afiyetle yerdim. Ben yerken herkes yüzünü buruştururdu. Oysa ki nasıl da güzel oluyor. Aslında hala da çok severim ama uzun zamandır yemedim.

Hatice: Eşimin bana tattırdığı bir lezzet var; ekmeğin arasına çeşitli baharatları serpip yiyorsunuz. Tuz, kekik ,karabiber, pulbiber, kimyon, fesleğen,?. ımmm, çok lezzetli oluyor.

Hangi 3 malzemeden veya yemekten vazgeçemezsin?


Şule: Dolapta yumurtam olmazsa rahat edemem. Sütü çok tüketiriz ondan da vazgeçemem. Bir de her çeşit tatlıya bayılırım.

Hatice: Zeytin, yoğurt ve yumurta mutlaka dolabımda olmalı.

Üç kısa soru daha
En çok sevdiğin dondurma çeşidi...


Şule: Kakaolu ve karamelli dondurma.

Hatice: Kakaolu ve kestaneli dondurmayı çok seviyorum.

Asla yemeyi düsünmedigin sey...


Şule: Balık dışındaki deniz ürünleri. Et ve tavuklardaki yağlar. İşkembe çorbası.

Hatice: Balık dışındaki hiç bir deniz ürünü yemeği düşünmüyorum özellikle de ahtapot.

Özel bir yemegin/ spesiyalin var mi?


Şule: (Vişneli) browni.

Hatice: Mercimek köftem çok beğeniliyor.

Seni ebeleyen asci:

Bizi sevgili Estelle ebeledi.

Ebeledigin 3 asci:

Hanife, Diyet Yemekler, Semaver

6 yorum:

Estelle Tracy dedi ki...

Tesekkurler :-)

ZeYNeP dedi ki...

Sule cimm,
Bende senin gibiyim. Bayılıyorum yemek kitaplarına dergilerine bakmaya. Oğlum uyuduğu zaman , yada boş bir anımda tek yaptıüım gidip salona uzanıp defalarca baktığım dergi ve kitaplara yeniden bakma. Her defasında daha önce gozume carpıyor.
Ve sonra da varsa basucumda diğer kitaplarımı okumaya çalışıyorum:)

Ve Hatice ciğim:) Evde kaldığımda , raporlu olduğumda tek iyi yön bulurdum TV de yemek programlarını izleyecek olmam beni mutlu ederdi. Aynen elimde defter ve kalem ile not alırdım. Dunya kadar böyle notlarım var:)
Sevgilerimle
Figen

Adsız dedi ki...

Figen çok zevkli oluyor ama :)

Hatice dedi ki...

cevaplarınızı keyifle okudum...
beni davet ettiğiniz için teşekkür ederim...ne çok ortak yönümüz varmış meğer:)

şule ben de senin ve sevgili figenin yazdığı gibi yemek dergilerini açıp, bakmaktan çok keyif alıyorum:)

hatice ben de liseden beri tvdeki yemek programlarını seyredip bir sürü tarif ve notlar almışımdır:), bu alışkanlığım hala devam ediyor...

Hanife dedi ki...

Merhaba Sevgili Şule ve Hatice..
Bu sobelenmi iini pek anlamadım. Uzun süredir takip edemediğim için sanırım.. Benim ismimde yazıyor ama bunun için mail falan mı almam gerekli??
Hikayelerinizi zevkle okurudm. Her yemek yapmayı seven gibi bende tv de yemek programlarını izlemeye ve dergilerimle saatler geçirmeye bayılırım..
Herkese sevgiler..
Bu arada son tarifler ve resimleri harika.. Ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

Sevgili Hanife gerçekten de uzun zamandır senden ses soluk çıkmıyordu. Umarım hava değişikliği iyi gelmiştir. Soruları cevaplamak için mail almıyorsun. Soruları cevaplayıp siteye koyuyorsun o kadar.

Güzel yorumun için de teşekkürler.. Cevaplarsan çok seviniriz. Kolay gelsin.