Sayfalar

Pazartesi, Ekim 09, 2006

Yıldız Börek



Annemin bu böreği meşhurdur. Ne zaman yapsa severek tüketilir. Ramazan ayında anneme bu böreği ikinci yaptırışım. İlkinde fotoğrafını çekememiştim ikinci yapışında tüm aşamaları tek tek fotoğrafladım ki okuyucularımız tarafından rahat anlaşılsın. İç malzemesini patatesli veya kıymalı da yapabilirsiniz ama ben kaşarlı ıspanaklı versiyonunu daha çok seviyorum.

Malzemeler:


  • 4 adet yufka
  • 750 -800 gr ıspanak
  • 1 adet kuru soğan
  • 200 gr kaşar rendesi
  • tuz, karabiber
  • zeytinyağı, süt
Yapılışı:

Ispanağı ayıkladıktan sonra bol suda 3-4 defa yıkayın. Suyu süzüldükten sonra doğrayın. Doğranmış ıspanakları kaynar suda 1-2 dk bekletip çıkarın. Suyunu süzün. Ispanakları elinizde iyice sıkarak başka bir kaba alın. Bu arada soğanları minik minik doğrayın. Zeytinyağında kavurun. Ispanakları da ekleyin kavurmaya devam edin. Tuzunu ve baharatları ekledikten sonra ocaktan alın. Bir kasede süt ve zeytinyağı karışımı hazırlayın. Yufkanın birini tezgaha serin ve bu karışımdan kaşık kaşık dökerek her tarafına yayın. Üzerine diğer yufkayı serin aynı işlemi yapın. İki katlı yufkanın karşılıklı kenarları ortada buluşacak şekilde katlayın. Bu katada yağ+süt karışımından sürün. Şimdi aynı işlemi diğer kenarlar için yapın. Bu kata da sıvı harçtan sürün. Kare şeklini almış yufkalarımızın ortasına ıspanaklı harcı yine kare şeklinde yerleştirin. Ispanaklı harcın üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirin. Karenin bir köşesini harcın üzerine gelecek şekilde kapatın. Diğer köşeleri de aynı şekilde kapattıktan sonra böreği her kenarın ortasından ve köşelerden kesin. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirip üzerlerine yoğurt sürün ve susam, çörekotu serpiştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirin.

Afiyet olsun...

Şule

54 yorum:

Adsız dedi ki...

Annenizin ellerine sağlık.
Ben de en kısa zamanda deniycem.
Ispanakları soğanlarla kavurmadan önce sıcak suda haşlamanızın bilmediğimiz bir nedeni varmı? Ben hep soğanlarla birlikte kavuruyorum da, yani haşlamadan. Bilmediğim bir avantaj varsa öğrenmek isterim.
Sevgiler
Fatma

Gulos dedi ki...

En sevdiğim börek Ispanaklı börek.Ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

Sevgili Fatma teşekkürler. Suda haşlamanın sebebi sanırım ilk diriliğini kaybettirmek, kolay kavrulmasını sağlamak ve tüm suyunu sıkarak aldığımız için susuz olmasını sağlamak. Kavururken biraz sulu kalabilir. O zaman börekte hoş olmayabilir. Sen böyle yap bence :) vardır annelerin bir bildikleri.

Gulos, ben de çok severim. Teşekkürler yorumun için.

Adsız dedi ki...

Sevgili Şule, ne kadar güzel anlatmışsın ve fotoğraflamışsın. İlk bakışta milföy hamuru ile yapılmış gibi görünüyor, meğer çok güzel bir katlama yöntemiile yapılmış. yeni birşey öğrendim sayende. Teşekkürler.Annenin ve senin ellerine sağlık
Sevgiler, İpek

Adsız dedi ki...

Selam,

sizin ve annenizin ellerine sağlık. Ben de denemek istiyorum ancak süt ve zeytinyağının ölçüsünü de verebilirseniz çok sevinirim.

Sevgiler,
Defne.

Meral dedi ki...

Merhabalar Şule hanım
Börek nefis gözüküyor gerçekten de annenizin ellerine sağlık. Ben de bu katlama tarzını ilk defa görüyorum. Patateslisini deneyeceğim ben de bu katlama tarzıyla
Sevgiler

Adsız dedi ki...

ipekcim teşekkür ederim. evet milföyle yapılmış gibi görünse de yufkayla yapılıyor. bir katkısı olduysa sana ne mutlu bana :)

sevgili defne yağ ve süt miktarını istediğin gibi ayarlayabilirsin. böreğin yumuşak olsun istiyorsan daha fazla süt, yağlı olsun :) istiyorsan daha fazla yağ koymalısın. Ya da iyisi mi sen eşit miktarlarda yağ ve süt ile yap. bittikçe de yağ ve sütü yine eşit miktarlarda ekle.

meral hanım merhaba. böreği beğenmenize sevindim. bu şekilde yapacağınız patatesli böreğiniz de mutlaka güzel olacaktır. sevgiler..

Evren Yasa dedi ki...

bu goruntu yeter walla, elleirne saglik. tariflerinizi cok severek takip ediyorum zaten.

Adsız dedi ki...

Şulecim bu börek harika görünüyor, eminim tadı da müthiştir. Annenin ellerine sağlık.(Bir fotoğrafta eller görünmüş:))Denemek lazım hmm... hmmm...

Ama kedilerden haber vermiyorsun:)

Adsız dedi ki...

Tesekkurler sule,
bu böregi cok merak ediyordum kizkardesim 40 kez anlatmisti bi turlu anlayamamistim...
tekrar tesekkurler cok leziz görunuyor...

Adsız dedi ki...

evren çok teşekkür ederim güzel yorumun için.

özgecim teşekkür ederim. evet annemin elleri de çıksın istedim fotoğrafta :) kedileri merak eden buyursun gelsin :)

daphne çok sevindim tarifin işe yaramasına. böreği kelimelerle anlatmak biraz zor evet :)

Adsız dedi ki...

züleyha sonunda yorum yazabilmene sevindim :) sitemizi beğenmen ve güzel sözlerin için çok teşekkür ederiz. yorumun gerçekten çok motive edici. umarım tariflerimizden memnun kalırsın. sevgilerimle...

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

Merhaba Şuleciğim anneciğinin ve senin ellerinize sağlık ben de bu böreğin kıymalı ve havuçlusunu yaparım gerçekten çok lezzetli olur ama ıspanak tutkunu biri olarak resmen siteye kilitlenip kaldım nasıl canım çekti;))Bu hafta mutlaka yapacağım tekrar ellerinize sağlık.
SEVGİYLE KALIN...

DAMLA dedi ki...

Sevgili Şule,
ben de ilk baktığımda milföy sanmıştım ama değilmiş. Bu arada harika anlatımın için teşekkürler.
Akşama ne pişireceğim belli oldu :)

Adsız dedi ki...

zuhal hanım teşekkür ederim, kıymalı havuçlu harcı da ilk defa sizden duydum. ilginç bir tat olmalı. umarım deneyince de beğenirsiniz.

züleyha estağfurullah memnun olurum. hergün tarif ekleyemiyoruz maalesef, 2-3 günde bir ancak :)

damla, rica ederim. umarım deneyince çok memnun kalırsınız..

Adsız dedi ki...

çok güzel görünüyor.bir an önce deneyeceğim.sitemi listenize eklerseniz sevinirim.

tarifname.blogspot.com

ZeYNeP dedi ki...

Şule süperrr! Annenin ellerine saglık, cok guzel omus, kesinlikle yapılması gerekli, resimlerde harika olmus eline saglık..

sevgilerimle
Figen

elcinin_mutfagi dedi ki...

Börek cok güzel görünüyor annenin ve senin ellerine saglik..inan tariflerini zaten cok severek takip ediyorum favori bloglarim dan birisin gercekten..Bazen yorum yazamasam bile mutlaka tariflerini takip ediyorum.

Adsız dedi ki...

Merhaba Şulecim annenin ellerine sağlık ıspanaklı böreğe bayılırım çok lezzetli oluyor ben kaşar yerine normal peynir koyuyoyurum öylede güzel oluyor

Adsız dedi ki...

seda, figen, elçin ve şebnem yorumlarınız ve güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

merhaba şulecim, benim adımdan börek olmuş ne güzel, yapılış şeklini izlerken ağzım sulandı valla, oruçlu oruçlu, bu tarifi denemesem çatlarım, eşimede bak benim böreğim yani yıldız böreği derim. :)) sevgiler.

Adsız dedi ki...

şule hanım ben sitenizi yeni keşfedenlerdenim.arşivdeki tariflerin çoğunu aldım.gerçekten çok güzel ve leziz görünüyorlar.kendime güzel bir tarif defteri hazırlıyorum.annenizin ve sizin ellerine sağlık.bu böreği anneme tarif ettim o da çok beğendi kısmet olursa sahur için deneyeceğiz.
kendinize iyi bakın
sevgiler

Adsız dedi ki...

şule hanım yine ben :))
az önce siteyi gezerken sizin mutfağınızın fotoğraflarını gördüm.orda pasta kalıplarınız vardı.ben çeyiz hazırlıkları yapıyorum.kek kalıpları almak istiyorum ama ne marka alacağıma karar veremiyorum siz bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
şimdiden teşekkürler
hoşçakalın

Adsız dedi ki...

Şule börek nefis görünüyor anneciğinin ellerine sağlık sevgiler Ebru

Unknown dedi ki...

Masallah masallah harika gorunuyor.Bu arada ellerinize saglik ki bu kadar detayli ugrasmis linkl verip bize guzelce ogrettiniz...Sevgilerimle

Gulenay

Adsız dedi ki...

Ramazandan olsa gerek fıstıklı keki görünce ağzımın suları aktı. :) eve gidince anneme yaptıracam. tarifini aldım. sitedeyi yapan hanımefendiye tşkler. :) < AHMET >

Adsız dedi ki...

yıldız evet isminden börek yaptık :). dene mutlaka beğenirsiniz.

hacer hanım sitemizi beğenmenize sevindim. umarım tarifi deneyince de sonuçtan memnun kalırsınız. kek kalıplarını alırken özellikle bir marka seçmedim. önüme ne gelirse :) kelepçeli kalıbım ve silikon yuvarlak kalıp tefal diğer kalıplarımın markasını hatırlamıyorum.

ebru teşekkürler.

gülenay çok teşekkür ederim. bu kadar detaylı anlatmazsam hiç bir işe yaramayacağını düşündüm, uğraştım ama umarım anlatmama değmiştir :).

ahmet yorumun için teşekkürler. fıstıklı kek nerede acaba! güzeldir mutlaka :).

Adsız dedi ki...

sevgili şule teşekkür ederim cevabın için.artık iyice bakıp öyle alırım.
böreği en kısa sürede deneyeceğim
sevgiler

Adsız dedi ki...

Böreği bugün denedim.Ben peynirli yaptım.Çok güzel oldu tarif için teşekkürler...

Adsız dedi ki...

hacer rica ederim. umarım alacağın tüm eşyaları keyifle kullanırsın :)

mavi44 afiyet olsun. beğenmenize sevindim :)

DAMLA dedi ki...

Sevgili Şule,
böreğini denediğimi, hatta blogumda yayınladığumı haber vermek istedim :)

Adsız dedi ki...

Selam Şule,

Ben hafta sonu denedim, süpper oldu. (Yalnız ben zeytinyağı yerine becel kullandım.) Annene ve sana tekrar teşekkür ederim.

Sevgiler,
Defne

Adsız dedi ki...

sevgili damla sitende göremedim :) umarım beğenmişsinizdir.

defne beğenmenize çok sevindim :). biz daha sağlıklı olması sebebiyle mümkün olduğunca zeytinyağı kullanmaya çalışıyoruz. afiyet olsun :)

Adsız dedi ki...

Sevgili Şule,
Böreğinizi Bayramda yaptım aynen seninki gibi ıspanaklı ve kaşarlı. Onu yapmak için bayağı zorluk çektim ama. Bayramda açık yufkacı bulmak bayağı zormuş!! Bir anda sterse girdim bile, misafir gelirse böreğim olmayacak diye. Ama sonunda eşim gidip buldu ve yaptım. Herkesten tam not aldım, sayenizde. Ellerinize sağlık!!

Adsız dedi ki...

sevgili defne zeynep, bayramda yufkayı herhalde çok güzel olmasa da büyük marketlerde bulabiliriz :) yine de bulup denediğine ve beğenmenize sevindim. afiyet olsun..

Adsız dedi ki...

Sevgili Şule
Böreğin yapım aşamaları fotoğrafları öyle cezbediciydi ki, bunu hemen yapmam gerekli diyerek tarifi uyguladım.Fakat pişirmedim ve oluşan kareleri kesmeden dondurucuya kaldırdım. Ben ıspanakların arasına sosis te ilave ettim. Yaparken de çok zevk aldım. İlk fırsatta pişirip lezzeti ile ilgili duygularımı bildiririm.
Çok sevgiler..

Adsız dedi ki...

sevgili şirin, fotoğrafların boşa gitmemesine çok sevindim. bir çok kişi tarafından denenip beğenilmesi tüm zahmetlere değiyor. umarım lezzetinden de memnun kalırsın. sevgiler..

Adsız dedi ki...

merhaba,
haftasonu böreği denedim, ve süper oldu..eşim ve ben bayıldık.Herkese tavsiye ederim, kesinlikle deneyin..Hatta misafirlerim geldiğinde hemen yapabilmek için bir miktar ıspanak haşlayıp deepfreeze e attım :)
Bu arada bir sorum olacak...Yorumları okuyunca farkettim ki Şirin Hanım börekleri pişmeye hazır hale getirip deepfreeze e atıyormuş.Bana sanki aynı tatta olmayabilir gibi geldi, hiç denemedim yorum yazabilir misin bu konuda???

Adsız dedi ki...

melis, tariften memnun kalmanıza sevindim. afiyet olsun..şirinin yaptığı gibi de olur bence bir problem olacağını zannetmiyorum.

Adsız dedi ki...

böreğinizi denedim çok güzel oldu.eşim hamur işi sevmediği halde o bile çok beğendi.yeni hamur işi tariflerinizi dört gözle bekliyorum.

Adsız dedi ki...

afiyet olsun. beğenmenize sevindim. bu aralar tariflerim hep tatlı olacak :)

Adsız dedi ki...

Merhaba Sevgili Şule böreği geçen hafta gelen misafirlerime ve çok beğenildiği için daha sonra tekrar tekrar ev halkına yaptım..Piştiği gibi sıcak sıcak servis yaptım.Sıcak sıcak olunca milföy hamuru gibi kabarık oluyor:)Annenizin ve sizin ellerinize ve yüreğinize sağlık...Hülya...

Adsız dedi ki...

sevgili hülya afiyet olsun, böreğin herkes tarafından bu kadar beğenilmesi beni çok mutlu etti.

Adsız dedi ki...

Merhabalar
hazırlayıp dondurucuya koyduğum Böreği geçenlerde nihayet pişirdim. Enfes oldu. Herkes milföy hamurundan zannetti. Yani gönül rahatlığıyla böreklerinizi dondurucuda saklayabilirsiniz.
sevgiler..

Adsız dedi ki...

merhaba şirin, böreğin beğenilmesine çok sevindim. afiyet olsun.

Adsız dedi ki...

ben de nihayet boregi denedim, kasar peyniri yerine beyaz peynir ve biraz da muskat kullandim. sut ve siviyagi birer cay bardagi hazirladim...cok guzel oldu afiyetle yedik...
boreklerin buzlukta tutulmasiyla ilgili olarak sunlari soyleyebilirim: ben her zaman tepsi de ya da sararak boregimi hazirlayip buzluga kaldiririm. acil ihtiyacim oldugunda da ustune yumurtasini surup cozdurmeden direkt firina veririm. buzdolabi ya da buzlukta pisirilmeden bekletilen boreklerin daha guzel oldugunu duymustum ve bunu bizzat test edenlerdenim. yalniz bu borekle ilgili sunu soyleyebilirim ispanak sebze olarak pisirildigi gun bitirilmesi gerekenlerden yani vitamin vs derdiniz varsa bence bu boregi ispanakli ic ile buzlukta bekletmeyin...diger birseyde ispanagin kaynar suya atilip cikarilmasi aciligini almak icin sanirim yapiliyor diye duymustum...hepinize sevgilerimle
zeynep

Adsız dedi ki...

annenizin ellerine sağlık gerçekten çok güzel bir börek bende okulda arkadaşlarıma sunduğumda çok beğenilmişti. böyle güzel bir site hazırladığınız için ayrıca çok teşekkür ediyorum...
11-A MUTFAK /ANTALYA

Adsız dedi ki...

zeynep afiyet olsun beğenmenize sevindim. ıspanağı buzlukta bekletince de vitamini gidiyor mudur. en iyisi taze yapıp tüketmek ama bu da her zaman için zor oluyor. acılığını aldığını ilk defa senden duydum. öyle bir şey olsa annem yemeğini yaparken de aynı işlemden geçirirdi ama direk pişiriyor.

anonim beğenmenize sevindim. site için güzel sözlerine de teşekkür ederim.

Ayla dedi ki...

Şule hanım, ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.Bu görüntüyü gördükten sonra mutfağı girip hemen yapmıştım,çok lezzetli bir börek.Benim blogumunda da bu böreğin resmi var fırsat bulup belki göz atarsınız diye blogun adresini yazıyorum. http://hanimignesi.blogspot.com/

Ayla dedi ki...

Şule hanım, ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.Bu görüntüyü gördükten sonra mutfağı girip hemen yapmıştım,çok lezzetli bir börek.Benim blogumunda da bu böreğin resmi var fırsat bulup belki göz atarsınız diye blogun adresini yazıyorum. http://hanimignesi.blogspot.com

Adsız dedi ki...

ayla hanım, teşekkür ederim. blogunuzda yer vermenize de çok sevindim. sizin ki de harika görünüyor. afiyet olsun...

buzlubadem dedi ki...

Merhaba,
Bu kadar mı güzel olur, lezzeti, kıvamı, herşeyiyle mükemmel oldu. İçine haşlanmış patates ve kaşar peyniri koydum (ve dereotu, maydanoz) . Çok teşekkür ederim tarif için.

Adsız dedi ki...

Meliha, çok güzel oluyor gerçekten de.. Afiyet olsun..

Ümmühani/Antalya dedi ki...

merhabalar Şule Hanım,

İnternetten pasta tarifleri ararken tesadüfen buldum sitenizi. Yorumlara bakılırsa herkes buradan alıyor galiba tarifleri. Bende yeni evli ve yeni yemek yapmaya başlayan biri olarak sanırım artık sık ziyaretçilerinizden olacağım.Tarifleri ve yorumları okudukça birden hepsini yapasım geldi.Hepsi çok güzel ve kolay görünüyor. Hatta hemen 2 tanesini yapmayı planlıyorum. Açık ve kolay anlattığınız için teşekkürler.