Sayfalar

Perşembe, Eylül 15, 2005

Elmalı Pizza & Elma Sulu Kurabiyeler

Nihayet elma günümüz de geldi. Her ayımız telaşeli geçiyor artık günlerimiz sayesinde. Geçen ayki şeftali günümüzde hatice ve ben ayrı ayrı evlerimizde ne yapacağımıza karar vermekte çok zorlanmıştık. Bu ay ikimiz birden zorlanmayalım diye gün için yazı tura attık ve elmalı tarifler için ben çıktım. Tabiki diğer kişi de yapmak isterse yapacaktı :). Hatice bir yandan ben bir yandan tarif aramaya başladık. Tarifleri aramaya erken başladığımız için bu sefer hiç zorlanmadım. Tarifleri annemle birlikte seçtik ve teyzemin gelini halime ablayla birlikte tattık. Geçen ay olduğu gibi güne yine iki tarifle katılacağız.


















Elmalı Pizza

Malzemeler:

Hamur için:
  • Bir buçuk su bardağı un (hamur toparlanmazsa un ekleyebilirsiniz)
  • yarım su bardağı su (ben ılık su kullandım)
  • 1 çay kaşığı yaş maya (bir yaş mayanın 1/8'ini kullandım)
  • 1-2 çay kaşığı toz şeker
Üzeri için:
  • 2 adet yeşil elma (ekşi sevenler için, tatlı sevenler tatlı elma kullanabilirler)
  • 2 çorba kaşığı ceviz içi
  • 2 çorba kaşığı kuru üzüm
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 2 çorba kaşığı limon suyu
  • 2 çorba kaşığı krema
  • 1 çorba kaşığı file fındık (ben kullanmadım)
  • 1 çay kaşığı tarçın
Yapılışı:

Hamur için yaş mayayı ılık suda eritin. Unu yoğurma kabına alın şekeri serpin ve mayalı suyu ekleyerek yoğurun. Hamur haline geldikten sonra üzerini bir bezle örterek 2 saat kadar bekletin. Hamuru un serpilmiş bir zemine alın 24 -26 cm olacak kadar genişletin ve pizza tahtasına veya kelepçeli kalıbınızın tabanına kenarlarını hafif yükselterek yerleştirin. Elmaların kabuklarını soyup ince ince dilimleyin. Üzerine kararmaması için limon suyu döküp elinizle harmanlayın. Hamurun üzerine kremayı sürün. Elma dilimlerini sıralayın. Elmaların üzerine üzüm, ceviz içi ve tarçını yerleştirin. Son olarak şekeri serpiştirin. Önceden ısıtılmış 300 derece fırında kenarları pembeleşene kadar pişirin. Benim fırınımda maksimum 250 derece olduğu için bu ayarda pişirdim. Üzümlerin çok fazla yanmaması için aliminyum folyoyla kapattım. Dilimleyerek servis yapın.

Afiyet olsun..

* Tarif Sofra dergisi Mayıs 2005 sayısından alınmıştır.




Bu kurabiyeleri malzemeyi azaltarak yaptım ve 18 adet kurabiyem oldu. Buraya kendi yaptığım ölçüyü yazacağım. Kurabiye hamurunda şeker yok elma suyu, badem ve üzerine serpilen pudra şekeri tadı veriyor. Ben nolur nolmaz diye 1/2 çorba kaşığı kadar şeker ekledim. Dileyen 1 yemek kaşığına kadar şeker ekleyebilir.

Elma Sulu Kurabiyeler

Malzemeler:

  • 2 su bardağı elma suyu
  • 2 su bardağı artı hamuru toparlamak için göz kararı un
  • 3/4 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı rondodan geçirilmiş badem
  • 1 paket vanilya
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • üzerine serpmek için pudra şekeri ve tarçın
Yapılışı:

Un, tarçın, kabartma tozu ve vanilyayı bir kaba koyun. Yumurta, zeytinyağı, süt ve bademi ekleyerek yoğurun. Fırın tepsisini yağlı kağıt ile kaplayın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, avucunuzda yuvarlayarak tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pembeleşene kadar 45-50 dk pişirin. Ben aceleci davranıp 40 dk pişirdim. Elma suyunu derin bir tencerede ısıtın. Fırından çıkarttığınız kurabiyeleri elma suyuna atıp 2-3 dk bekletin. Süzgeçle çıkartıp servis tabağına alın. Servis yapmadan önce pudra şekeri ve tarçın serpin.

Afiyet olsun..

* Tarif Sofra dergisi Nisan 2005 sayısından alınmıştır.

19 yorum:

Banu Ucak dedi ki...

Oleeeey ilk tarifler gelmeye başladı bile :) İkisi de süper görünüyor. Ben kurabiyeyi çok severim ama genelde hep katı yağ kullanıldığı için çok fazla yapmam. Bu tarif tam bize göre! Yaşasın etkinlikler!
Ellerine sağlık...

Sibel dedi ki...

Pizza mı? Elmalı? Şulecim müthişsin! Çıtır çıtır görünüyor. Kurabiyeler de çok cazip, hem elma sulu ve şekersiz hem de zeytinyağlı.. Off harika!

Adsız dedi ki...

sevgili banu teşekkür ederim. kurabiyenin orijinalinde margarin vardı fakat ben zeytinyağı kullandım. çok hoş oldu. senin de ellerine sağlık şarlotun nefis görünüyor..

sibel evet elma ve pizza bir arada, süper hafif bir tatlı oluyor. ikisini de beğenmene çok sevindim.. senin tarifleri daha incelemedim birazdan geliyorum sitene :))

Doruk dedi ki...

Harika! Hep tuzlu yemeye alıştığımız birşeyi tatlı formunda önümüze sunman ne güzel oldu. Şaşırttın beni!

incikboncuk dedi ki...

kurabiye ben de hemen not aldım. Her türlü hamur işinde zeytinyağı kullandığım için ve şekeri azalttığım için bu kurabiyeler tam bana göre.

Elmalı pizza da iyi fikir.

Ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

Şulecim ellerine sağlık, tarifler gerçekten çok güzel görünüyor. Resimler de bu sefer daha bir güzel olmuş. İki tarif yaptığını söylediğinde 3 tane fazla olur diye düşünüp birşey yapmamıştım ama diğer siteleri gezdikçe görüyorum ki herkes tarif sayısında sınır tanımamış :) Herkesin ellerine sağlık...

Thinker Bell dedi ki...

Ne kadar zevkli herkesin sitesine konuk olup yaptıklarını görmek!Tabii bu kadar güzel şeyleri tadamamak fena.:)Elmalı pizza fikri harika.Hele de benim gibi meyve severler için.Elinize sağlık.Çok güzel görünüyor tarifleriniz.Eminim lezzetleri de öyledir!

Adsız dedi ki...

Gozlerim pizza da takildi gorunusu harika acep tatida nasi hmmm
Butun tarifleri bir sofrada olsada yesek doyasiya :))
Ellerinize saglik cok guzel olmus ya

Adsız dedi ki...

burcu; tuzlu pizza harcı kadar bu harç da çok yakıştı, pizza hamuruna.
incik boncuk; kurabiyeleri fazla olur diye bu ölçülerle yapmıştım. keşke tam ölçüyle yapsaymışım :)
haticecim; resimleri beğenmene sevindim. Keşke bana gönderdiğin tarifi sen yapsaydın. Bundan sonra tarif sayısında biz de sınır tanımıyoruz :).
irlandalı kız; teşekkürler. biz de haticeyle öğle arası Zinnur'un rulosundan bir dilim yemek istedik ama olmadı :)
sarıgül; pizzanın görüntüsü harikaydı. Tadı da fırından çıktıktan sonra hafif ılımış halinde en güzeliydi. Soğudukça hamuru sertleşti ama benim yememe engel değildi.

Adsız dedi ki...

burcu beğenmene sevindim. tarçını üzerine serpeceğin için ölçüsü yok. Dilediğin kadar serpebilirsin. :)

Basak dedi ki...

Kurabiyelerin zeytinyağlı olması çok hoş. Üzerine dökülen pudra şekerinden başka şeker de yok içinde. Tam bana göre. Sadece elmanın şekeri, ne güzel.
Elmalı pizza da enfes görünüyor.
Tarifler için teşekkürler...

Adsız dedi ki...

Hepsi sahane ama aklim pizzada kaldi Sule, ellerine saglik, galiba hep ayni kelimelri yazmak zorunda kaliyoruz ama hakikaten bütün sitelerdeki tarifler birbirinden güzel :)

Dilek'ce dedi ki...

Ellerine saglik Sule! Madem bazi arkadaslar favorilerini söylemis, ben de söyleyeyim;) Ben kurabiyeyi cok sevdim!

Hatice dedi ki...

aslında favorim kurabiyeler, ama pizzada da aklım kalmadı değil, tadına bakabilme imkanı olsaydı:))ikiside birbirinden güzel görünüyor, ellerine sağlık şule...

Adsız dedi ki...

Başak, Özgül, Dilek, Hatice yorumlarınız için teşekkürler. Ben ikisi arasından seçim yapamadığım için ikisini birden siteye koydum :).Şunu da ekleyeyim annemin favorisi de kurabiyelerdi :)

yEşiL dedi ki...

Her ikiside cok lezzetli görünüyor :)

Adsız dedi ki...

merhaba şule,yaptığınız bu etkinlikler çok güzel olmaya başladı.Bende dün etkinlige kendi çapımda yani evimde katıldım.Nasılmı? tabiki pazardan aldığım bahçeden yeni toplanmış elmaları yiyerek.Biraz işin kolayına kaçtım galiba.Sen bayağı ugraşmıssın ellerine sağlık ,arkadaşlarında yazdığı gibi elmalı pizza çok güzel gözüküyor.Aslında birgünde şöyle bir etkinlik düzenleseniz ogünkü yapılan tarifler yorum yazan arkadaşlara, resimlere bakarken keşke olsada yesek diyen arkadaşlara gönderilse nasıl olurduki?Elerine sağlık sevgiler....

Adsız dedi ki...

yazmayı unutmuşum,herkesin mübarek Beraat kandili kutlu olsun........

Adsız dedi ki...

yeşil teşekkürler..

zeynep etkinlikler gerçekten çok güzel, yeni tarifler denemek çok heyecanlı ve zevkli. Dediğin yöntem bayağı zahmetli olurdu herhalde :). Ben de herkesin geçmiş Beraat Kandilini kutluyorum.