Bir kaç sene önce ilk defa sevgili arkadaşım Ayşe'lerde yemiştim bu kurabiyeyi ve çok beğenmiştim. Ama o zaman tarifini almamıştım. Daha sonra internetten arattığımda bir tarif bulmuştum; deneneceklerim arasındaydı. Dün akşam da denemeye karar verdim. Yarım ölçü ile yaptım ve 23 tane kurabiye çıktı (ama tam ölçüyü veriyorum). Basit malzemelerle farklı bir tat isteyenlere şiddetle önerilir...
NOT: Fotoğraf 14.05.2010 tarihinde güncellenmiştir.
Malzemeler:
- 3/4 su bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı şeker
- 2 yumurta
- 3 yemek kaşığı kakao
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- aldığı kadar un
- 1/2 su bardağı hindistan cevizi
Şerbeti İçin:
- 1 su bardağı şeker
- 2 su bardağı su
Şerbet için olan malzemeleri ocakta şeker eriyene kadar ısıtın; kaynatmayın. Bir kenarda kurabiyeler pişene kadar beklesin. Bir kabın içine şeker ve yumurtaları koyup şeker biraz eriyene kadar bir süre elinizle karıştırın. Hindistan cevizi dışındaki malzemeleri ekleyip sert olmayan bir hamur elde edin. Hamurdan cevizden daha küçük parçalar koparıp elinizle yuvarlayın; üstlerine bastırmadan yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dk.( ben 22 dk. pişirdim) pişirin. Kurabiyeleri sıcakken önce şerbete batırıp çıkarın daha sonra da hindistan cevizine bulayın. ( Belki kururlar diye servis yapana kadar kurabiyelerin üstlerini kapattım)
Afiyet olsun...
24 yorum:
haticecim ellerine sağlık ben böyle nefis bir şey yemedim. Çok güzel olmuş keşke daha fazla getirseydin :)
Canımcım çok teşekkür ederim :))Bu kadar çok beğeneceğini ummamıştım... Ama çok mutlu oldum :)) Afiyet olsun. Ben yine yapar yetiririm..
Hatice hanım merhaba, yapılışını yazmayacakmısınız?
Sevgiler.
Merhaba Songül Hanım,
blogger hata verdiği için tarifin tamamını ekleyemedim:( Şimdilik buraya yazıyorum :
Hazırlanışı :
Şerbet için olan malzemeleri ocakta şeker eriyene kadar ısıtın; kaynatmayın. Bir kenarda kurabiyeler pişene kadar beklesin. Bir kabın içine şeker ve yumurtaları koyup şeker biraz eriyene kadar bir süre elinizle karıştırın. Hindistan cevizi dışındaki malzemeleri ekleyip sert olmayan bir hamur elde edin. Hamurdan cevizden daha küçük parçalar koparıp elinizle yuvarlayın; üstlerine bastırmadan yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dk.( ben 22 dk. pişirdim) pişirin. Kurabiyeleri sıcakken önce şerbete batırıp çıkarın daha sonra da hindistan cevizine bulayın. ( Belki kururlar diye servis yapana kadar kurabiyelerin üstlerini kapattım) Afiyet olsun...
Sevgiler...
cok guzel bir kurabiye, bende deneyecegim, hamuru firina vermeden hindistan cevizine bulayip firinlasak yanarmi acaba hindistan cevizleri ?
boyle hos gorunuyorlar
ellerinize saglik.
zeynep
3/4 bardak yağ fazla değilmii
Merhabalar,
Zeynep Hanım, hindistan cevizleri yanmaz belki ama koyulaşabilirler.
Derya Hanım,ben yarım ölçüye yarım bardaktan biraz az koymuştum. Tam ölçü içinde iki katı 3/4 denk gelir diye düşündüm ama tabii bardağım fazla büyük değildi 200 ml.'lik.
Sevgiler...
Çok teşekkür ederim Nevincim :)) çok mutlu oldum...
slm,
şimdi de ıslak kurabiye harika oldu.evdeki herkes bayıldı.ben içine de bi kaşık kadar hindistan cevizi koydum gayet de güzel oldu...ellerine sağlık haticecim...
sevgiler...
aslıhan
Merhaba Aslıhancım, afiyet olsun. Senin de ellerine sağlık. Beğendiğinize çok sevindim :))
gorur gormez uyguladım herkes bayıldı...cıdden mukemmel bır tarıf..denemenızı tavsıye ederım..
Merhaba Gülcan Hanım,
Elinize sağlık. Deneyip beğenmeniz beni çok mutlu etti. Sevgiler...
yine birilke kalkıştım sayenizdee:) efendim hamurda zorlandım sert oldu:( sonra şerbeti biraz zor çekti içine ve şerbetin şekeri az oldu. ama hakikatende güzel bir tat oldu. ikinci denmede süper olacak besbelli:)
yüreğinize sağlııık.
ipek soğuk
İpek zorluklarına rağmen beğenmen güzel :) umarın ikinci hem daha kolay hem daha lezzetli olur.
tarifleriniz çok güzel ellerinize sağlık.bişey sormak istiyorum bu kurabiyelerin ıslaklığını korumak için streçle sarmak yeterli olur mu?mesela misafirimiz gelmeden bi gün önceden yapsak??şimdiden teşekkürler.yeni tariflerinizi bekliyoruz.kolay gelsin.emel
Emel, streç filme sarmak yeterli oluyor. Kurabiyeyi bir gün önce yapmak lezzeti açısından çok daha iyi bence. Sevgiler...
bu kurabiyeden bir arkadsaşımda yemiştim ve çok beğenmiştim,hamurunu yoğururken oldukça fazla yoğurduğunu büyük toplar halinde dondurucuya attığını,misafir gelmeden bir iki saat önce çıkarıp yumuşayınca şekil verip pişirdiğini söyledi,sonrada hemen şerbete atıp sıcak sıcak servis yapmıştı taze taze,onu duyduğumdan beri hep denemek ,stemiştim,dondurucuya atılan kurabiyeleri veya birgün önceden yapılanları seviyorum erken hazırlık açısından.
siz hiç bu şekilde dondurucuya attınızmı acaba,birde kurabiye pişerken çatlıyor değilmi üst tarafı.
birde kurabiyelerde şerbette sıcak olacak değilmi.
sevgiler...
tekrar tarifi okuyunca gördüm,keşke un miktarı belli olsaydı ben aldığı kadar un miktarını ayarlayamıyorum:(
yaklaşık nekadar un kulllanmalıyız:(un ölçüsü olmadan yapamıyorum
Gülşen, şidiye kadar hiç dondurucuya hamur koyup sonradan pişirmedim. Kurabiyeler pişerken üstleri çatlıyor ama şekilleri bozulacak kadar değil. Şerbeti zaten kaynatmıyoruz. o yüzden kurabiye sıcak şerbet ılık oluyor.
Un miktarını hatırlamıyorum, bir daha yaptığımda ölçmeyi unutmazsam un miktarını da ekleyeyim.
Bugün denedim tarifinizi. Harika oldu. Bu ikinci denediğim tarif. O da çok memnun etmişti ailecek bizi:) Harikaydı kahveli, fındıklı biscotti. Bu kurabiyelere bayıldım. Hem yapımı kolay, hem malzemeler kolay :) hem de tadı nefis. Ellerinize, emeklerinize sağlık. Sevgiler.
Merhaba ben de kurabiyenizi deneyip beğenenlerdenim yalnız birşey sormak istiyorum şerbet yerine süt şeker ve nescafe karışımıyla islatsak nasıl olur bence tadına tat katar diye düşünüyorum sizce olur mu?
merhaba Hatice hanım en son yorum yazan bendim ama cevap yazmadınız lütfen cevaplayın kurabiyeleri sit şeker ve nescafe ile ıslatsak olur mu deneyen varsa yazsın lütfen teşekkürler..
Yaprak Hanım, cevap vermediğim için kusura bakmayın. Bence bahsettiğiniz karışım güzel olabilir. Denemeye değer görünüyor :)
Yorum Gönder