Sayfalar

Çarşamba, Şubat 01, 2006

Amber Reçeli ve Ispanaklı, Lorlu Börek



Bu böreği yapalı yaklaşık 2 hafta oldu. Tijen hanımın son çıkan "Her Güne Bir Yemek" isimli kitabından denediğim ilk tarif. Evde duran muskatımı ilk olarak bu börekte denedim. Değişik, hoş bir tat katıyor. Böreğin tarifi kitapta.




Bu reçeli de geçen Cuma denedim. Portakal Ağacı'nın yorumlarını okurken bu tarifle karşılaştım. Hemen yapmak istedim. Yorumu yazan kişi de tarifi Gönül Candaş'ın kitabından aldığını yazmış. Benim ilk reçel deneyimim oldu. Bu yüzden kıvam konusunda biraz problem yaşadım. Biraz kaynattıktan sonra tabağa aldım fakat bana biraz sulu geldi. Bu yüzden biraz daha kaynattım ama çok kaynatmış olmalıyım ki bu sefer de çok katı oldu. Annemi aradım hemen :). Annem de biraz su kat ve 2 taşım kaynat dedi. Dediği gibi yaptım ve nihayet istediğim sonucu elde etim :). Kahvaltılarıma harika kokulu bu reçel de eşlik ediyor artık. Tabi insan kendisi yapınca da daha bir severek tüketiyor :).

Malzemeler:

  • 1 greyfurt
  • 1 portakal
  • 1 limon
  • 1 mandalina
  • 1 elma
  • şeker
Yapılışı:

Greyfurt ve elmanın kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkarın ve doğrayın. Ben reçeli yaparken dilim dilim doğradım. Size küp küp doğramanızı tavsiye ediyorum. Limon, portakal ve mandalinayı ise başlarındaki siyah kısımları ,varsa temizleyerek, kabuklarıyla birlikte doğrayın. Bu arada çıkan çekirdeklerini ayırmayı unutmayın tabi. Doğradınız kadar meyveyi bir kapla ölçün ve o kadar şeker kullanın. Bir kat meyve bir kat şeker olacak şekilde kat kat yerleştirin. Hiç su eklemeyin. Bir gece ya da 4-5 saat bekletin. Ben işe gitmeden önce hazırladım ve akşam işten gelince de pişirmeye başladım. Şekerle birlikte iyice sulandığından su eklemeye gerek kalmadı. Tabi benim gibi kıvamını tutturamaz da ağda gibi bir reçeliniz olursa su katarak tekrar kaynatmanızı öneririm. Orta ateşte kıvamını alana kadar yavaşça kaynatın.

Afiyet olsun..

9 yorum:

mor-cilek dedi ki...

merhaba hatice
kabuklarıyla birlikte pişirdiğin için reçelde herhangi bir şekilde acı bir tat olmadımı?
sevgiler

Adsız dedi ki...

morçilek isimlerimiz yine karıştı galiba :). kabuklardan dolayı hiç bir acılık olmuyor. sadece greyfurtun kendine özgü mayhoş tadı biraz hissediliyor ama ben o tadı çok seviyorum. denersen beğeneciğini umuyorum..

Ceylo dedi ki...

Muskat genellikle ıspanağa çok yakışıyor. Reçel çok lezzetli gözükyor, en kısa zamanda deneyeceğim.

Tijen dedi ki...

sevgili sule,
kusura bakma notunu geç gördügüm için ancak yanit verebildim ama tarifi de verebilirsin sitende, bir sakincasi yok. begenmene çok sevindim.
afiyet olsun.
tijen

Sibel dedi ki...

Amber reçeli benim de hep merak ettiğim lezzetlerden. Çok güzel görünüyor Şulecim, ellerine sağlık. Kıvamı tutmayan reçeller konusunda anneler hep kurtarıcı değil mi:) Sevgiler!

Adsız dedi ki...

ceylo evet yakışıyormuş öğrenmiş oldum. Reçeli deneyince de beğenirsin umarım. Çok lezzetli oluyor gerçekten de..

sevgili tijen çok teşekkürler. Artık gönül rahatlığıyla ekleyebilirim siteye birbirinden leziz tariflerinizi :). Bu böreğin tarifini isteyen olursa da sonradan ekleme yaparım.

sevgili sibel beğenmene sevindim. merakın içinde kalmasın bence hemen dene. senin de beğeneceğini düşünüyorum. kıvamı da mutlaka tutturursun :)

mor-cilek dedi ki...

sevgili şule çok özür dilerim :)
açıkcası ofiste biryandan çizim yapmaya çalışırken diğer yandanda hazırladığınız bloglar arasında geziniyorum...malum karışıklık olmuş :)
tekrar özür dilerim
reçeli en kısa sürede deneyeceğim inşallah
sevgiler

Adsız dedi ki...

mor-çilek hiç önemi yok. özüre de gerek yok :) oluyor zaman zaman karışıklık..

burcu reçeli beğenirsin umarım. teşekkürler..

Adsız dedi ki...

öf be ağzımın suyu aktı :))