Pazartesi, Ağustos 21, 2006
Kırmızı Biber Salçası
Geçenlerde annemle Tijen hanımın 'Her Güne Bir Yemek' kitabını karıştırırken salçanın tarif edildiği sayfada takıldım. Tarifi okudum yanındaki açıklamasını okudum ve anneme 'yarın salça yapalım mı' dedim. Annem de olur deyince ertesi gün markete gittik ve 3 kilo kırmızı biber aldık. Eve gelince hepsini yıkadım ve annemle saplarını çıkartıp çekirdeklerini temizledik. Sonraki işlemleri yapmak bana düştü. Biberleri 2-3 parçaya bölerek rondodan geçirdim. Kıyılan biberleri resimdeki tepsiye aldım. 2-3 yemek kaşığı tuz ekledim. Üzerini temiz bir tülbentle kapatarak balkonda güneş alan bir yere yerleştirdim. Her gün sabah ve akşam karıştırarak 4 gün sonra salça iyice suyunu çekip koyulaşınca kuru kavanozlara boşalttım. Salçanın üzerini kapatacak kadar zeytinyağı ilave ettim. Şimdi yemeklerime lezzet katıyor.
Afiyet olsun..
Etiketler:
Diğer Tarifler
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
27 yorum:
Merhaba Şulecim, anneciğinin ve senin ellerine sağlık. Benimde ne zamandır aklımdaydı acaba salçamı kendim mi yapsam diye... ilk denemem olacakta. Ama senin tarifinle çok kolaya benziyor, bende en kısa sürede deneyeceğim.
merhaba pembeli, yap tabii. ev yapımı mis gibi salçayı yemeklerine katarken çok mutlu oluyorsun :).
senin ve annenin ellerine sağlık şulecim ev yapımı salça çok güzel oluyor bu sıcaklar gitmeden bizde başlayacağız annemle yemeklerde çorbada kısırda o kadar güzel oluyorki şimdiden afiyet olsun diyorum size
sebnem teşekkür ederim. gerçekten de lezzeti kokusu bir başka oluyor ya da bana öyle geliyor :). siz de biberler bolken yapın mutlaka. afiyet olsun şimdiden.
esra ben de bu kadar kolay olduğunu bilmiyordum. tijen hanımın ve annemin sayesinde öğrendim. yemeklere katmadan önce kavanozun ağzını açıp koklamayı çok seviyorum :) sen de dene mutlaka.
merhaba
salça çok güzel görünüyor. huzurlu sofralarda kullanmamız dileğiyle. bir de domates salçası tarifi veririseniz sevinirim.
sevgiler
hacer
şule bayılırız biz de biber salçasına. sen anlatınca kolay gibi geldi. biz de yapalım dedim.3 kilo biberden ne kadar salça çıktı?
sevgili hacer, teşekkürler. denediğim domates salçası tarifi yok ama istersen portakal ağacındaki tarife bir bak.
pınar kolay evet tek zor tarafı rondodan geçirme, rondo küçük olunca aynı işlemi çok defa yapmak gerekiyor. 3 kilo biberden 1 kiloluk bir kavanozu + aynı kavanozun yaklaşık 1/3'ünü dolduracak kadar salçam oldu.
teşekkür edrim şule. annem kabuğuyla yapılabildiğini bilmiyormuş. cuma günü pazardan alıp denicez.
sevgiler...
Merhabalar akşam ben de aynı tarifi denedim 4 gün sonra sonuca ulaşıcaz inşallah.Eşim yardımcı olurken işe gidince Şuleye sorucam başımıza işler açıyor diyordu:)Rondo işi uzun sürüyor ama eminim güzel olcak.Elelrine sağlık şule..Elif...
pınar rica ederim. diğer yöntemleri internetten araştırdım da bayağı uğraştırıcı gerçekten de. bu tarif çok kolay umarım kış boyunca bozulmaz :)
elifcim murat bana hiç bir şey demedi :) şimdi ben sordum salça yapmışsınız öyle mi diye. bir de çok tuz koyduk diyor, buradaki ölçü kadar koymadınız mı ya da bozulmasın diye mi o kadar tuz koydun! Ayrıca kavanoza koymadan önce salçanın kıvamının yoğun olmasına dikkat et yoksa dolapta köpürebiliyormuş.
Evet Murat söyledi biz çok tuz koymuşuz diye aklımda öle kalmış sanki çok koycakmışım gibi geldi :)Neyse yemeklere az katarım:)Bu arada bugün 2. günü ama hala sulu sulu umarum kurur benimki belki de 5 günde kuruyacak ..Dolapta saklıycam inşallah köpürmez..Teşekkürler elif..
oooo... salça lafını görünce dayanamadım.ben adanalıyım ve adanada her sene bu salça için bir eve 300 kilo biber alınır ondanda 20 kilo salça çıkar.komşular imece usülü sırayla yaparlar ve bizim yemeklerimiz asla salçasız olmaz.evinde yapamayanda başkasına yaptırıp satın alır ama mutlaka el yapımı olmalıdır.zahmetli bir iştir.tepsilerce salça hergün karıştırılıp kurutulur.ama sonuç mükemmell.yemeklere çok lezzet katar herkese tavsiye ederim :)
Elif umarım salçan kıvamına gelmiştir. Çok tuz attığın için de belki sulanmış olabilir.
nurdan yazdıklarını okuyunca biberler gözümün önünde uçuştu :) el yapımı salçanın da yemeklere kattığı lezzet bir başka oluyor değil mi.
sule'cigim,
her güne bir yemek ise yaradi desene? ne mutlu bana! afiyet olsun..
tijen
sevgili tijen yaramaz mı hiç. harika bir kitap. bugün kısırımıza ve "iç"imize renk kattı biber salçası. kolay yapımlı salça tarifiniz için çok teşekkürler.
mrh benim salçam küflendi neden olabilir acaba
tuzu az gelirse veya hava alırsa küflenebilir. üzerini örtecek kadar zeytinyağı eklemelisiniz.
Merhaba Sule salcani afiyatle ve hayirli gunlerde tuket, benim bir sorum olucak salcalik biber olarak su kozde biber yapianlardan mi?
yoksa baska bir cesit mi?
Bir diger sorum ise ben ev yapimi salca cok seviyorum ama malesef iskandinavya hava sartlarina gore gunes te salca yapabilmem neredeyse imkansiz bunu kaynatsak olmazmi yada guneste kaynamasada olur sen acik havada onu temiz muhafaza et 4 gun yerine 10 gun mu olsun dersin ??? olurmu??
Sila
sıla teşekkürler. salçalık biber bahsettiğin biberlerden evet. tijen hanımın kitabında dışarıda yapmak yerine fırında da suyunu çektirebilirsiniz diyordu. Ocakta nasıl olur bilemiyorum. Ama fırında yapmak istersen sanırım tüm gün pişirmek gerekiyor.
Tesekkurler ne yapalim bizde firinda pisiririz bakalim suyunu cekene kadar pisiririm sonra baktim olmadi tulbentten geciririm sonucu yazarim benim durumumdaki arkadaslarda faydalanirlar boylelikle cok sagol.
Sila
slm sule hanim,
Bu salcanin dayanma süresi ne kadar????
Hic kaynatilmadan yapildigi icin merak ettim.
sıla sonucu yazmamışsın. umarım güzel olmuştur.
anonim, ben hala kullanıyorum kendi yaptığım salçayı. bir bozulma olmadı.
benim salça kavanozun kapağını açınca birden kabardı taştı bozulmuş mudur? kokusu güzel görünüyor ama...
Tadi ve kokusu normalse bir sey olmamıştır. Afiyet olsun.
bu salcayi dolaptami muhafaza etmek gerekiyor?
bu salcayi dolaptami muhafaza etmek gerekiyor?
Yorum Gönder