Sayfalar

Çarşamba, Eylül 28, 2005

Sini Mantısı















Bilinen klasik mantıdan çok farklı bir tarif bu . Bursa'ya gittiğimizde kayınvalidem yapmıştı. Ben de nasıl yaptığını hem izlemiş hem de tarifini almıştım. Bu haftasonu da yapmaya karar verdim ama evde oklavam yoktu. Çevredeki dükkanlardan da güzel bir oklava bulamadığım için son çare olarak hamuru merdane ile açmaya karar verdim. Tabi ufak ufak parçalar açtığım için çok uğraştırdı. Bu arada ilk hamur açma deneyimim olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim; zevkliymiş ama bir de oklava ile denemek gerek sanırım.

Malzemeler :
  • 2,5 -3 su bardağı un
  • 1 su bardağından biraz az su
  • 1 adet tavuk budu
  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 2,5 su bardağı tavuk suyu
  • tuz, karabiber
Hazırlanışı :

Öncelikle tavuk budunu haşlayın ve soğumaya bırakın.Soğuduğunda etleri küçük küçük parçalara ayırın. Un, su ve yeteri kadar tuzu karıştırarak yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru ince bir şekilde açın. Daha sonra 2-2,5 cm'lik kareler halinde kesin. Karenin karşılıklı iki ucunu birleştirip uçları birbirine yapıştırın. Orta kısımda ise boşluk oluşacak. Tüm hamur için aynı işlemi uygulayın. Yuvarlak bir tepsiye yada borcama hazırladığınız hamurları sıkı bir şekilde yerleştirin. Önceden ısınmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Hamurlar piştiğinde fırından çıkartın, üzerine parçalara ayırdığınız tavuk etlerini yerleştirin. Tavuk suyunu (sıcak olmalı) tepsiye eşit olarak yayın. Etlerin üzerine de nohutu yerleştirin. Tuz ve karabiber ilave ederek fırında 10 dk. kadar pişirin.
Afiyet olsun ...

13 yorum:

Doruk dedi ki...

Harika bir tarif bu. Hamuru muska şeklinde kapatıyoruz yani değil mi? İçleri dizme derdi de yok. Çok güzel. Haftasonu deneyebilirim bunu. Bak aklıma ne geldi Hatice, hamuru fazla fazla yapıp fırınladıktan sonra saklasak nasıl olur. Böylece iş dönüşü hazırlanabilecek pratik bir yemek haline gelir bu. Olur mu sence?

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık hatice, eminim tadı da görünüşü gibi nefistir..Ah bir de eşime tavuk yedirebilsem; daha önce zehirlendiği için asla tavuk yemiyor; haşlanıp didiklenmiş dana etiyle de yapılabilir sanki..Ramazanda deneyeceğim inşallah; sonucunu yazarım..bu arada üzerine klasik mantıdaki gibi sarımsaklı yoğurt dökülüyor mu acaba?
sevgiler / yasemin İ.E.

Adsız dedi ki...

Burcu, bende çok sevdim bu mantıyı. Hamurları muska şeklinde değil; kare şeklinde iken karşılıklı uçları birleştirip dikdörtgen yapıyoruz ve birleşen ucları yapıştırıyoruz. Sanki kayık gibi oluyor diyebiliriz :)Hamurları pişirip kuru iken saklamak çok iyi fikir bence de. Bir de şunu belirteyim pişmiş mantıyı o gün bitirmek gerekiyor; ertesi gün lezzetli olmuyor.
Yasemin teşekkür ederim. Tavuk eti yaz aylarında daha tehlikeli oluyor kışa nazaran. Biz de geçen yaz zehirlenmiştik iş yerinde :)Denemedim ama kırmızı etle de olur bence. Yoğurtlu pek hoş olmazmış gibi geliyor bana sade denemeni tavsiye ederim. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Hatice bana yoğurtlu da güzel olurmuş gibi geliyor :). Keşke yaptığının bir kısmına yoğurt dökerek deneseydin. Neyse ben yaparsam denerim artık. Eline sağlık.. Tepside mantıların olduğu resimi çok sevdim. :)

ZeYNeP dedi ki...

Bende bayildim bu tarife, hele hamurlarin firina girmeden onceki hali cok hosuma gitti, emek verilince hersey ne guzel gorunuyor degil mi? Kayinvalidene cok selam, ne guzel seyler biliyor boyle, bende deneyim bu tarifi, bende yogurtlu nasil olur merak edenlerdenim, ahh bu hamur isleri, nasil cezbediyor bizleri :))
ellerine saglik,
sevgilerimle,
Zeynep

Adsız dedi ki...

Şulecim ben hala yoğurdun yakışmayacağı fikrindeyim ; zaten tavuk suyu çok güzel bir lezzet katıyor hiç gerek kalmıyor bizce( eşimde aynı fikirde :)) Hamuru açmam düşündüğümden uzun sürünce o kadar açıkmıştık ki aklıma gelmedi bir de yoğurtla denemek :)
Zeynep, beğendiğine çok sevindim. Hamur işi olur da beğenmezmiyiz değil mi , çok haklısın :) Söyleyeceğim selamını kayınvalideme, çok teşekkürler. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Merhaba Hatice,sini mantısını ilkdefa bu şekilde gördüm.Biz genelde etli yaparız.Tavukla ve nohutla çok değişik olmuş.Demekki çok değişik şekilleride varmış.Yeşil mercimeklede yapılıyormuş galiba,mantıların içi haşlanmış mercimeklede dolduruluyormuş.Mantıyı çok zor açtığını yazmışsın,şöyle yakınlarda olsaydım yardımcı olurdum.memleket Kayseriye yakın olduğu için mantı açmada usta olduk artık.Hamurunun yumuşak oldugunu yazmışsın genelde mantı hamurunun sert olması gerekir diye biliyorum ben.Gerçi sen suda haşlamadığın için erimemiştir heralde.Ellerine sağlık ,sayende değişik bir mantı daha öğrenmiş oldum.sevgiler....

Dilek... dedi ki...

Cok orijinal bir tarif, hic gormemistim boyle manti. Ayni konsepte (tepside ki hamur parcaciklari) bircok degisiklik yapilabilir, o acidan da cok yararli bir tarif. Nedense, bende "bu yemegin salcasi yok" fikri uyandi resme bakinca. Uzerine az bir salcali sos gezdirsek nasil olur acaba... Saolun paylastiginiz icin.

Adsız dedi ki...

Zeynep,çok sağol, hiç fena olmazdı şu yardım işi :) Mantı hamurunun sert olması gerektiğini bilmiyordum; ama bu tarifde sorun olmuyor dediğin gibi. Zaten sert olması gerekseydi ben açamazdım galiba :(

Merhaba Dilek, tariflerde kendimize göre değişiklik yapmam mümkün tabi. Ben salçalı yemekleri çok sevmeme rağmen bu yemekte gerek duymadım. Belki bu şekilde yiyip beğendiğim içindir. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Merhaba Hatice
Bizim sini mantımızı blogunda görünce şaşırdım. Çünkü bu mantıyı herkes bilmez. Yazınıda okuyunca kayınvalidende Bursalıymış o zaman anladım. Bizim buralarda meşhur bir mantıdır bu.Bazı arkadaşlar sarımsaklı yoğurtla nasıl olacağını sormuşlar. Zaten genelde sarımsaklı yoğurtla yenir.
Sıcak ve yoğurtlu yenirse harika oluyor:)

Adsız dedi ki...

Merhaba Şükran Hanım, ben de ilk defa kayınvalidemden duymuştum bu mantıyı. Çok güzel oluyor hakikaten ama artık bir de yoğurtlu denemek şart oldu :) Fakat eşim hep yoğurtsuz yediğini söylüyor. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

aslında tesadufen gırdım bu sıteye baktım yorum yazamadan gecemıcem hanımlar,bız aslen bursa nın tatkavaklı koyundenız manısa da yasıyorum benım annem babam oralı ve bu mantı bızım bursa yoresının tum koylerınde yapılıyor yoresel bı yemek yanı,sımdı sehırde yasayan ve koyde yasayan ınsanlar yemek bakımından da fark edıyor tabıkıde tadına yansıyor kısacası sunu dıyım esas sini matısı söyle oluyor yaban ördeği eti ve suyu,çalı cırpı ve odunla ısınanmaşine tabiri yada odun fırınlarında pısırılmıs olucak bırde sunu eklıyım mantıyı actıktan sonrasınıde once on dk tavuk suyu olmadan kızartıyoruz hıc ı ılave olmadan sadece sınıdekı yağ ıle sonra sıcak tavuk suyunu dokunce ınce acılmıs hamurlar sıkılasıyor ve cekıyor sonra tekrar ıkıncıye suyu dokuyoruz on dk sonra ve uzerıne tavuk yada ordek etı ama bunun esas yapılısı kesınlıkle yabanı ordek etınle oluyormus atalarımız oyle yapmıslar ben yedım neredeyse tepsıyıde yıcektım:))ımkanı olan varsa bence oyle denesın bu arada annem zahmetlı olduğu ıcın ıkı ayda bır yapıyor sehırde olduğumuz ıcın yaptığında bu sıteye kesın resmını cekıcem ve yollucam.bazı arkdaslar yoğurt demıs yoğurt yerıne susurlukta mesur olan su yayık ayranınla servıs yapınız daha ıyı olur cunku ağır bı yemektır.özellıkle kıs aylarında yapılıyor :))

altan dedi ki...

siteyi dolaşırken buldum gerçekten sini mantısını bence tüm bayanlar örenmeli benim anneannem yapardı annemde ondan örendi bursa tatkavaklı köyünde meşurdur bu mantı esas yöresi bursa'dır. şimdi gerçek bir sini mantışı nasıl olur anlatıyım hakikisi o eski dönemlerde yaban öredeği ile yapılırdı tandır frında calı cırpı ile pişer ve demlenirdi ördek suyu biraz daha yağlı olduğu için tavuk suyundan kışın yapılırdı yani.ama tavuklu olanı da sahanedir cunku tavuk yağıdı daha az olduğu ıcın.besin tavukları ile tadı daha enfestir.nohutlu yada kıymalı yapmalarına karsıyım cunku esas sını mantısı ya ördek eti yada tavuk etinle olur..