Sayfalar

Pazartesi, Eylül 05, 2005

Şeftali ve Erik Marmelatı















Dün ilk kez marmelat yapma deneyimim oldu. Tahmin ettiğimden daha kısa bir sürede hazır oldular. Bu sabah da kahvaltıda eşimle tadına baktık. Biz çok beğendik her ikisini de. İlk defa şeftali marmelatı tatdım , çok hoş biraz da kayısıyı anımsatıyor.

Şeftali marmelatı için; yarım kilo şeftaliyi kevgirden geçirdim. ( aslında ben kevgirim olmadığı için makarna süzgecinden geçirdim :)) ) Yayvan bir tencereye alıp 1,5 su bardağından biraz az şeker ilave ettim. Normal ısıda karıştırarak pişirdim. Reçelde olduğu gibi oluşan köpüklerini aldım. Kıvamını anlamak için bir parça tabağa koydum; soğuduğunda akmıyorsa kıvamı gelmiş demektir. Bu durumda yarım limon suyundan biraz daha azını marmelata ilave ettim. Bir taşım daha kaynadıktan sonra altını kapatıp sıcakken kavanoza koydum.

Erik marmelatı için ; 1 kilo eriği ikiye bölüp çekirdeklerini çıkardım. 1 su bardağı su ekleyip erikler yumuşayana kadar pişirdim. Yumuşadıklarında ocaktan alıp ılıkken kevgirden geçirdim. Yayvan bir tencerede 3 su bardağı şeker ilave ederek karıştırarak pişirdim. Yine oluşan köpükleri aldım. İndirmeye yakın yarım limon suyunu ekledim. Bir taşım daha kaynadıktan sonra altını kapattım. Yine sıcakken kavanoza koydum.
Afiyet olsun...

14 yorum:

Doruk dedi ki...

Özellikle erik marmeladının rengine bayıldım Hatice. Ellerine sağlık!

Adsız dedi ki...

Çok teşekkürler Burcu. Bu arada ben kırmızı erik kullandım; mürdüm eriği değildi.
Sevgiler...

Sibel dedi ki...

Eline sağlık Hatice, reçellerinizi afiyetle yiyin.

Adsız dedi ki...

Teşekkür ederim Sibel.

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık Hatice marmelatların çok güzel görünüyor.Özellikle erik marmeladını tartlarda ve kurabiyelerde kullanırım ayrı bir lezzetli olur tartlarım ve kurabiyelerim.

Adsız dedi ki...

Teşekkürler Nilüfer,
iyi fikir aslında :) Erik marmelatının o ekşi tadını çok seviyorum. Eminim çok yakışıyordur. Sevgiler...

pınar dedi ki...

eline sağlık hatice. şeftali marmeladını yaparken ben şeftalileri robottan geçirdim. süzgeçten geçirmek uğraştırır gibi geldi bana.
sevgiler...

Adsız dedi ki...

Pınar belki ben az miktarda yaptığım için hiç zor gelmedi. Bir de robota koymak için kabuklarını soymak gerekir; ben soymadan süzgeçten geçirdim. Robot da bir alternatif oldu teşekkürler. Senin de eline sağlık.

Adsız dedi ki...

Maerhabalar Hatice
Dün akşam eve gidince şeftali marmelatını denedim.Yalnız tadı sıcakken bana biraz ekşi geldi(aslında limonuda bayaa az sıktım).Neyse bugün akşam eve gidince soğumuş halde tadına bakarım.Umarım güzl olmuştur.Hoşçakal...

Adsız dedi ki...

haticecim seftali marmelatinda su eklemeye gerek varmi yoksa direkmi pisiriyoruz? ilk defa marmelat yapcam sayende. cok heyecanliyim:)

Adsız dedi ki...

Merhaba Deniz,
umarım akşam beğenirsin. Bize tadı iyi gelmişti. Şeftalinin tadı da etkili olmuş olabilir.

Erikler yumuşamaları için su ile pişiriliyor. Şeftaliler zaten yumuşak olduklarından önce pişirmeye gerek olmuyor. Şeker ilave edip pişirirken de su eklenmiyor.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

slm.ben miray.sitenizi uzun süredir takip ediyorum.şimdi erik marmelatını deneyeceğim.sizinkiler harika görünüyor.teşekkürler!

Adsız dedi ki...

slm.tekrar!
marmelat süper oldu!sadece bir püf noktası ilave etmeliyiz;ben tüm reçel ve marmelatlara kaynamaya başladığında tatlı kaşığının ucuyla varsa tereyağ yoksa margarin ilave ediyorum.hiç köpük toplamıyorum.sizde böyle yaparsanız köpüksüz ve de parlak reçel ve marmelatlar elde edersiniz.sevgiyle kalın! miray..

Adsız dedi ki...

Miray, güzel olmasına çok sevindim. Bu sene için ben daha yapmadım marmelat.