Sayfalar

Pazar, Temmuz 10, 2005

Üzümlü Rumeli Keki

Üzümlü Rumeli Keki

Bu keki dün denedim. Tarifini farklı iki yerde görmüştüm. Birisi maille gelen bir yemek kitabında diğeri ise internette bir adreste. Altına da şu not düşülmüştü. "Kaynak: HÜNER'in promosyon ilanında, Hatice Seday'ın (İstanbul) tarifi."
Annem, eşimin annesi ve ablası hafta sonu bizdeydi. Hem onlar için hem de bizim için değişiklik oldu, hem de çok güzel vakit geçirdik. Dün annemlerle zeytinyağlı yaprak sarması yaptıktan sonra ben mutfağa geçerek bu keki yapmaya başladım. Sonra yanıma eşimin ablası Özlem geldi ve keki yapmaya birlikte devam ettik. Ben malzemeleri hazırlayıp kek hamuruna katarken Özlem de büyük bir çabayla oldukça katı olan hamuru karıştırmaya çalışıyordu :). Biz hamur çok mu sert oldu diye düşünürken annemlere sorduk. Kayınvalidem biraz daha un katsaydınız diyince hamura daha fazla müdahale etmeden kalıbına koymaya karar verdik. Sonuç herkesin beğenisini toplayan ve yüzümüzü karartmayan tadı hoş ve değişik bir kek.

Malzemeler:

  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 2 adet yumurta
  • 1,5 bardak şeker (ben 1 bardak kullanmama rağmen bize tatlı geldi)
  • 3,5 su bardğı un
  • 1 kahve fincanı kuru üzüm
  • 1 kahve fincanı hindistan cevizi
  • 1 kahve fincanı çekilmiş antep fıstığı
  • yarım su bardağı ılık süt
  • 1 adet limon kabuğu rendesi (bunu katmayı unutmuşuz :))
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 40-45 adet küçük pasta kağıdı (ben kek kalıbımı kullandım)
Üzümlü Rumeli KekiÜzümlü Rumeli Keki
Hazırlanışı:


Yumurta ile toz şekeri mikser ile iyice köpürene kadar çırpın. Yağ, un, kabartma tozu ve vanilya ekleyip birkaç dakika tahta kaşıkla karıştırın. Sonra ılık süt, üzüm, hindistan cevizi, çamfıstığı ve limon kabuğu rendesini karışıma ilave edip kek kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Kaşık kaşık pasta kağıtlarına veya yağlanmış kek kalıbına dökün. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20-30 dk pişirin. Ben 175 derece fırında 1 saat pişirdim.

Afiyet olsun...

3 yorum:

Aslı Altan Altundal dedi ki...

Yumurtası az kekleri seviyorum. Çok güzel olmuş. Böyle önemli misafirler için bire bir. Ellerinize sağlık. Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Aslı teşekkürler. Annemlerden ziyade gençler için yaptım keki. Malum yaş ilerledikçe bazı şeylerden fedakarlık etmek gerekiyor. Bu yüzden kekin çoğunu buzluğa koydum. Daha sonra taptaze yiyebilmek için. Annemler de tadına baktı tabi.

Basak dedi ki...

ben, kekleri kalıptan çıkarınca fotoğrafta altta kalan tarafını üste getiriyorum. İlginç! Ama olsun canım kural değil ya ben yine tersini çevireyim. ;) Limon kabuğu rendesi keke çok yakışıyor, portakal kabuğu rendesi de. Kabuklarını çıkarmak için harika bir alet var annemde, ondan yakında alacağım kendime. Eline sağlık.