Sayfalar

Perşembe, Eylül 28, 2006

Şimşir Çorbası



Ramazanda çorbalar sofralarımızın olmazsa olmazsa. Hatta bana iftarda 1 dilim kızarmış ekmekle1 kase çorba yetiyor. Bu çorbayı her ne kadar Ramazan ayından önce yapmış olsam da iftar için güzel bir alternatif. Tarifi Sahrap hanımın Hürriyet gazetesindeki köşesinden almıştım. Ben yarım ölçü yaptım ve 6 kişiye yetecek kadar oldu. Tam ölçüde kullanılan yumurtayı kullanmadım. Buraya kendi yaptığım şekilde yazıyorum.

Malzemeler:

  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 100 gr yağsız kıyma
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 küçük kuru soğan
  • 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1er tatlı kaşığı domates ve biber salçası
  • 1-1,5 litre su (ben 1,5 litre kullandım, kaynarken suyunu çekti)
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 limon suyu (ekşi sevmiyorsanız azaltabilirsiniz)
  • tuz, karabiber
Yapılışı:

1/2 su bardağı suda 10 dk beklettiğiniz bulgura, kıyma, 2,5 yemek kaşığı un ve tuz katarak yoğurun. Elinizi ıslatarak (benim ıslatmama gerek kalmadı) nohut büyüklüğünde köfteler yapın. Bu aşama çok uzun sürdüğünden tv karşısında yapmanızı tavsiye ediyorum :). İnce kıyılmış soğanı yağda kavurun, kalan unu ekleyerek karıştırın. Salçaları ve suyu ekleyin. Nohutlarla birlikte 15 dk kaynatın. Köfteleri ve naneyi de katarak 15 dk daha pişirin. Tuzunu ve biberini kontrol edin. Limon suyunu gezdirip ateşten alın.

Afiyet olsun..

15 yorum:

sevdamavisi dedi ki...

Sevgili Şule,
bu saatlerde yemek görmeye dayanamıyorum zaten bir de bu çorbayı görünce ağzım sulandı iyice. Ellerine sağlık ne de güzel görünüyor

Adsız dedi ki...

Merhaba Şule bende çorbaya pek fazla bakamadım baktıkca kaşıklayıp yiyesim geliyor :) iftar için leziz bir çorba eline sağlık hayırlı ramazanlar.özge

Adsız dedi ki...

özge ve sevda ramazanda bu yemek blogları pek iyi gelmiyor haklısınız :) bu arada özge kekin nefis görünüyor tabi ben siyah çikolatalı sos tercih ederim ama beyazla da güzel olmuştur mutlaka.

Adsız dedi ki...

çorba değil bu çok güzel bir et yemeği olmuş...mmm mis gibi kokusunu duyor gibi oluyorum. Ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

buna bazı yörelerde "topalak" de derler. Hiç duydunuz mu?

Adsız dedi ki...

dila, etin tadı pek gelmiyor doğrusu ama çorbadan çok yemeğe benzediği doğru :)

anonim, duymadım :)ama hemen araştırdım yine sayrap hanımın topalak aşı adlı bir tarifini buldum. çok benzer olsa da aynısı değil.

ZeYNeP dedi ki...

Bende iftarda corba ile doyuyorum, hele bu corba cok leziz gorunuyor.
Bu haftaki yemek listesine aliyorum Sule'cim, haberin olsun.

Zeynep

Adsız dedi ki...

Şule ellerine sağlık çorba çok güzel görünüyor sevgiler Ebru

Adsız dedi ki...

Merhabalar,biz bu corbaya sulu köfte diyoruz bende devamli yaparim,sizinkide cok nefis olmus,bereketli iftarlar dielrim.
www.blogcu.com.baharcicegi

Adsız dedi ki...

zeynep, ebru teşekkür ederim.

öznur, sulu köfte tarifi sitemizde var ama tatları birbirinden oldukça farklı. bir de ona bak istersen çok lezzetli bir yemek oluyor o da.

Adsız dedi ki...

mükemmel gözüküyor..bu akşam iftara yapıcam...misafirlerimede tatdırıcam..(SULU KÖFTEYLE ARASINDA TAD VE MAZEME FARKI VAR.AYNI DEGİL İKİSİDE)YENİ TARİFLERİNİDE BEKLİYORUZ..ELLERİNE SAGLIK..SAYGILAR ..(ZÜLFİNAZ)

şule dedi ki...

zülfinaz, yorumunla birlikte böyle bir tarifin olduğunu da fark etmiş oldum. insan unutuyor zamanında eklediği tarifleri. umarım beğenirsin denediğinde. şimdiden afiyet olsun..

şule dedi ki...

zülfinaz, yorumunla birlikte böyle bir tarifin olduğunu da fark etmiş oldum. insan unutuyor zamanında eklediği tarifleri. umarım beğenirsin denediğinde. şimdiden afiyet olsun..

Adsız dedi ki...

SAGOL ŞULECİM VALLA HEMEN DENEDİM MİSAFİRLERİMİNDE BENİMDE COK HOŞUMA GİTTİ.ŞİMDİ Bİ COK ARKADAŞIMA TAVSİYE ETTİM.TELEFONDAN TARİFİNİ VERİYORUM ARKADAŞLARA AİLEME..MÜKEMMELDİ TADI.COK HOŞBİR GÖRÜNTÜ OLDU..SENİNDE ELLERİNE PAYLASIMIN İÇİNDE YÜREGİNE SAGLIK..(ZÜLFİNAZ)

şule dedi ki...

Zülfinaz, beğenmenize çok sevindim. Afiyet olsun :)