Sayfalar

Çarşamba, Şubat 08, 2006

Balkabaklı Börek



Tarifi kayınvalidemden duyduğumda çok garip gelmişti. Aslında denemeyi de düşünmemiştim. Fakat evde kocaman bir kabak olunca değerlendirmek için farklı bir tarif diye düşünüp haftasonu denedim. Kayınvalidem tarifi anlatırken tepsiye yufkaları yayıp aralarına çok az zeytinyağı sürmemi ve iç harçı koymamı, üzerini tekrar yufka ile kapatmamı söylendi ama ben hem sunumu daha güzel olsun hem de beğenmezsek fazla yufka boşa gitmesin diye bir yufka ile yaptım. Sonuç, düşündüğümden daha güzel oldu ama eşim "yufkası az olmuş, ben börek tadı alamıyorum kabağın tadı daha çok hissediliyor" yorumunu yaptı. Aslında haksız da sayılmaz :)

Malzemeler :

  • 1 adet yufka
  • 3 su bardağı rendelenmiş balkabağı
  • 1 su bardağı şeker ( kabağın cinsine göre miktar değişebilir)
  • 1/2 su bardağı iri dövülmüş ceviz
  • 1 çay kaşığı tarçın
Hazırlanışı :

Rendelenmiş kabağı, şekeri ve cevizi bir tencereye koyun. Kısık ateşte kabaklar suyunu bırakıp çekene kadar pişirin. Sonra içerisine tarçını ilave edip karıştırın. Yufkayı bir tezgaha serip üzerine hazırladığınız karışımı yayın. Yufkayı ortadan ikiye bölün. Sonra her parçayı kenarlarından sıkıca katlayarak rulo yapın. Ruloları buz dolabında 15 dk. bekletin. Sonra çıkarıp 1-1,5 parmak kalınlığında kesin ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 13-15 dk. pişirin.

Not : Dilerseniz iç malzemesini birkaç yufkaya daha paylaştırıp ruloları tepsiye kol böreği yapar gibi de yerleştirebilirsiniz. Bu durumda ruloları buzdolabında bekletmeye gerek kalmaz. Ayrıca üzerine yumurta sarısı da sürebilirsiniz.

Afiyet olsun...

14 yorum:

Adsız dedi ki...

slm,
ben de bu tarifi çok önceden bi yerde okumuştum. aynı senin gibi, yufkayı hep tuzlu böreklerle kafamda canlandırdığım için çok iştah açıcı gelmemişti.Kabak tatlısını bol cevizle çok seven biri olarak ilk fırsatta deneyeceğim. sevgiler...

evcilkedi dedi ki...

Merhaba, bu böreği kökenleri rumeliye dayananlar çok yapar. Tuzlu yufka ve tatlı iç malzemesi çok garip görünsede, netice gerçekten çok lezzetli olur. Sizinki de çok güzel görünüyor,ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

Merhaba Aslıhan, ben kabak tatlısını başka hiç bişey ile düşünemiyordum. Dediğin gibi sadece üzerine bol ceviz serpip yenmeli derken şimdi yufka ile bile güzel olabiliyorsa başka tatlılara da yakışabilir diye düşünüyorum. Umarım sen de dener ve beğenirsin. En kısa zamanda görüşmek dileğiyle...

Evcilkedi, çok teşekkürler bilgi için. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Balkabagi, hamur islerinde en cok begendigim iki ic malzemesinden birisidir.

Gozlemesini ve boregini, kabagi soymaya ve rendelemeye usenmedigim zamanlarda bol miktarda yapardim. 3-4 ay kadar once pizzada denemistim. Ona da cok yakisti.

Adsız dedi ki...

Haticecim gerçekten banada çok ilginç geldi.Ben sadece tatlı yapımında kullanıldığını biliyordum.değişik bir tat olmuştur heralde.sevgiler

Nezaket dedi ki...

Kabak böreğini babaannem yapardı ben kucukken. Kokusu simdi burnuma geldi. Cok guzel olmuş. Bunu tepsiye gul borek yapar gibide yapabilirsin. Ellerine saglik.
Sevgilerimle
Nezaket

Tijen dedi ki...

bence de pek güzel bir lezzet kabakli börek. gülhan'cigim kafkasli lezzetler programinda ona kestane sekeri parçalari da koyarak yapti, daha da güzel olmustu. ben seker yerine bal koyarak yaptim, öylesi de gayet güzel oldu.. 'her güne bir yemek'te (yky) de var tarifi, mine'cigimden..
tijen

Adsız dedi ki...

Obur kedi, yorumun için teşekkürler. Demek gözleme de bile kullanılıyor balkabağı...

Zeynep, evet farklıydı ama dediğim gibi yufkası az olduğundan kabağın tadı daha çok hissediliyordu.

Nezaket, teşekkürler, evet gül böreği şekli de çok yakışır...

Tijen Hanım, bayramda Bursa'da olduğumdan konuk olduğunuz programı görmüştüm ama sadece çok az bir kısmını izleyebildim. Bal bence çok yakışmıştır kabağa. Kabak piştikten sonra tencerede kalan az miktardaki şerbeti hep kabakların üzerine dökerim. İçinde bal olduğunu düşününce şerbetin çok daha fazla lezzet katacağını düşünüyorum.

Arife, yeni blogun hayırlı olsun. Hemen ziyaret ediyorum siteni...

Pitircik dedi ki...

Merhaba Hatice,
Tarifin cok hosuma gitti. Gecenlerde bloglardan bir arkadasim bal kabakli gozleme yapmisti. Tadi nefisti. Senin tarifin de cok guzel ve kolay. Mutlaka deneyecegim.
Sevgiler....

Adsız dedi ki...

Pıtırcık, beğendiğine çok sevindim. Umarım bu böreği de dener ve beğenirsin. Sevgiler...

Sibel dedi ki...

Çok hoş bir tarif Hatice, çok güzel görünüyor:) Eline sağlık..

Adsız dedi ki...

Sibel, çok teşekkür ederim...

Toplu İğne dedi ki...

Selamlar,
Benim ailem girit göçmeni, biz çok yaparız bunu ama tatlı olarak değil; tuzlu olarak. Tavsiyem mutlaka tuzlusunu yapman. emin ol pişman olmayacaksın. Yufkayla yapabilirsin. Burada önemli olan iç malzemesi: rendelenmiş bal kabağını zeytinyağında kavurup dinlenmeye bırakıyorsun ve ılınınca çökelek, tuz ve k.biber atıp bildiğimiz yufkadan tepsi böreği yapıyorsun. Haa bak aklıma gelmişken bal kabağını aynı kabak mücver gibi de yaparız biz. Süper oluyor. Onu da şiddetle tavsiye ederim
Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Merhaba toplu iğne, bilgiler için teşekkürler. Sevgiler...