Sayfalar

Pazartesi, Kasım 28, 2005

Fındıklı Sürpriz



Dün akşam Lezzet dergisinin bu ay çıkan sayısından gördüğüm tarifi denedim. Malzemelerde yine bir çok değişiklik yaptım. Çikolata eritme kısmı beni ve eşimi oldukça uğraştırsa da tadı gayet güzel oldu. Orjinal malzemelerin yanı sıra kendi kullandıklarımı ve miktarlarını da yazacağım. Dergiye göre 30 adet kurabiye çıkıyormuş ama benim 18 adet kurabiyem oldu.

Malzemeler:

  • 3,5 çay bardağı un (2,5 büyük çay bardağı un)
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1,5 yemek kaşığı rom veya su
  • 1 yumurta (bunu ekstradan kullandım)
  • 100 gr tereyağ (1/2 büyük çay bardağı zeytinyağı)
  • 1/2 su bardağı pudra şekeri
  • 18-20 tane fındık
  • 80 gr çikolata(bitter veya sütlü)
Yapılışı:

Yağ, şeker ve yumurtayı çırpıcıyla iyice karıştırın. Un ve kakaoyu eleyin, rom (veya su) ekleyin. Pürüzsüz bir hamur olana kadar yoğurun. Folyoya veya buzdolabı poşetine sararak buzdolabında yarım saat bekletin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak içine 1 adet fındık yerleştirin ve yuvarlayın. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye sıraladıktan sonra önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20-25 dk pişirin. Ben 20 dk pişirdim. Fırından çıkan kurabiyeleri soğumaya bırakın. Bu arada dergideki tarife göre çikolatayı benmari usulü eritin diyordu. Biz de öyle yaptık fakat çikolata pürüzsüz bir şekilde erimedi. Bu yüzden direk ateş üzerine aldık ve biraz süt ekledik. İyice karıştırdıktan sonra kurabiyeleri çikolatayla bulayıp bir kenara aldık. Kurabiyeleri çikolataların erimemesi için buzdolabında bekletin.

Afiyet olsun..

15 yorum:

ZeYNeP dedi ki...

Şule resim çok güzel cıkmış.
tadıda nefistir. Çikolataları eritirken suya değmemesi gerekli suya degerse kabın tabanı pütürlü olur erirken. Sadece buharıyla temas edecek diye biliyorum bende.
Ama hiç oyle pütürlü olmamıs ustesindne gelmişsiniz bir şekilde ellerine saglık,

Figen

Adsız dedi ki...

selam
ben de lezzette gormustum ve hosuma gıtmıstı tarıf yapmanıza sevındım elinize saglık

sevgiyle
elif2005

Burcu Özdoğan dedi ki...

Sevgili Şule nefis görünüyor özel misafirler için harika olur ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Şulecim kurabiyeler çok lezzetliydi. Ellerine sağlık. Ayrıca görünüşü de çok şık. Sevgiler...

nihan dedi ki...

Merhaba Şulecim,
Harika olmuş hemen deniyeceğim.
Sevgiler.

zinnur dedi ki...

Sule cok guzel olmus gercekten. Benim de benzer bir kurabiyem vardi. Yalniz onun ortasina findik yerine ufak bir cikolata parcasi konuyordu (beyaz da olabilir) Cikolata piserken eriyordu, onu hatirlatti bu tarifin bana. Resmini de cok begendim ayrica. Sevgiler,

ZeYNeP dedi ki...

Sulecim,
bu hafta yine benim lahana corbasi diyet haftam, sabah sabah ilk senin blogu ziyaret ettim, bu harika goruntu beni oldurdu...
Eline saglik cok guzel olmus belli goruntusunden, aksam yine benim icinde bir tane fazladan yermisin?

sevgilerimle,
zeynep

Lafazan dedi ki...

Ben de dün bunlardan yaptım, hatta bugün bloga koyayım düyordum, sen benden hızlı davranmışsın. Su yerine süt koydum, fındık yerine de yerfıstığı. Tadı nefis ama, kurabiyeler sıralamasında ilk üçe rahat girer. Ellerine sağlık Şulecim.

Adsız dedi ki...

Figencim herhalde suya değdi olabilir. Ayrıca dün Oktay Usta'nın yeni yemek kitabını aldım ve orada eğer benmari usulü erittiğiniz çikolata çok katı olduysa (bizimki gibi) içine birazcık sıvıyağ ekleyin yazıyordu.

Elif sen de yapar ve beğenirsin inşallah.

Burcu yapmak için özel misafiri bekleme kendin için yap :)

Haticecim afiyet olsun, beğenmene sevindim.

Nihan teşekkürler.

Zinnur fotoğrafı beğenmene sevindim gerçekten. Ortasına beyaz çikolata fikri de muhteşem.

Zeynepcim Allah kolaylık versin. Dün akşam senin için fazladan 1 değil 2 tane yedim :)

Gökçen evet kurabiyelerin tadı çok güzel. Senin de ellerine sağlık..

Adsız dedi ki...

Dün birara siteye baktığımda gördüm tarifi görüntü çok güzeldi.Bilinçaltıma yerleşmiş olmaliki gece rüyamda hastayım ve misafirler geliyor,kalkıp senin fındıklı süprizden yapmaya çalışıyorum.Bir sürü hamur yoğuruyorum iki üç tane turabiye oluyor,içine fındık koymayı unutuyorum geri bozuyorum fındık koymak için bu sefer hamuru kapatamıyorum,ben daha uğraşırken misafirler biz kalkalım artık diyor,yani anlayacağın senin fındıklı süprizin benim "fındıklı kabusum "oluyor.Umarım denedğim zaman başıma böyle şeyler gelmez.Seninkiler çok güzel gözüküyor.Ellerine sağlık ,sevgiler.....

Adsız dedi ki...

zeynepcim çok alemsin. Dün akşam yorumunu eşimle birlikte okuduk ve bizi akşam akşam çok güldürdün :). Hayırdır inşallah diyelim, rüyaların tersi çıkarmış, yaparsan güzel olacak demek ki..:)

Adsız dedi ki...

çok güzel gözüküyor. şuan benimkiler de fırında. umarım senin ki kadar güzel gözükür.
ama 30 tane derken 18 tane çıkartmışsın. benim 50 tane çıktı. :))
biraz.... yok baya küçük oldu sanırım.:)

Adsız dedi ki...

merve teşekkürler. umarım sonuçtan memnun kalırsın. 50 küçük kurabiyenle mutlu dakikalar dilerim :)

mono dedi ki...

şule ben de cmt günü yaptım bu kurabiyeleri, yarısını beyaz çikolataya yarısını siyah çikolataya batırdım. benim tercihim beyaz çikolatalılardan yana, içindeki rom da güzel bi lezzet veriyo. sağol bu güzel tarif için.

Adsız dedi ki...

burcu beğenirsin umarım.

pınar afiyet olsun. beğenmene sevindim..