Sayfalar

Pazartesi, Kasım 07, 2005

Havuç ve Ispanaklı Fırın Köfte



İncelemesi için eline tutuşturduğum yemek dergisinden, annem bu nefis tarifi aklının bir köşesine yazmayı ihmal etmemişti. Birlikte de okumuştuk tarifi ama bana oldukça zahmetli gelmişti. Canım annem üşenmeyip bu harika yemeği bizim için yaptı, verdiği son iftar davetinde. Tabiki anneler tarife bağlı kalmaz. Köfteleri kendi usulü yaptı. Diğer malzemeleri de göz kararı koydu. Buraya size bir fikir vermesi açısından orjinal malzemeleri yazıyorum. Yaptığı bir diğer değişiklik ise kırmızı ve sarı dolmalık biber olmadığı için sosunda minik kesilmiş patatesleri kullanması.

Malzemeler:

  • 500 gram havuç
  • 500 gram ıspanak kökü
  • 1 adet dolmalık biber
  • 1 adet soğan
  • 2 adet domates
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1,5 litre su, tuz
Köfte için:
  • 400 gram dana kıyma
  • 150 gram kuzu kıyması
  • 100 gram kuzu döşü
  • 2 dilim bayat ekmek
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • yarım demet maydanoz
  • yarım çay kaşığı pulbiber
  • tuz, karabiber, kimyon
Sos için:
  • yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 1 adet soğan
  • 2 adet domates
  • 2 adet dolmalık biber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • bir buçuk litre su
Yapılışı:

Köfte için iki defa çekilmiş etleri derin bir kaba alın. Islanmış ve iyice sıkılmış ekmek, rendelenmiş soğan ve sarımsak, yumurta, kıyılmış maydanoz ve baharatları ekleyip iyice yoğurun. Parmak şeklinde yuvarlayın. Hafifçe yağlanmış fırın tepsisine veya ısıya dayanıklı cam tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirin. Diğer tarafta kabuğu soyulan havuçları 3-4 dk haşlayıp buzlu suya çıkarın. Ispanak köklerini başka bir tencerede 1 dk kadar haşlayıp buzlu suya çıkartın. Haşlanmış havuç ve ve ıspanak köklerini kızaran köftelerin arasına dizin. Sos için yağı bir tencereye alın. Kıyılmış soğanı ekleyip kavurun ve küp doğranmış biberi ekleyin. Küp doğranmış domates, un ve salçayı ilave edin. 1-2 dk daha kavurduktan sonra suyu ekleyin. 5 dk daha kaynatın. Tuzunu ayarlayıp kenara alın. Sosu köftelerin üzerinde gezdirip fırında 15-20 dk daha pişirerek sıcak olarak servis yapın..

Afiyet olsun..

* Tarif Sofra dergisinin Ekim-2005 sayısından alınmıştır.

10 yorum:

Dilek... dedi ki...

Ne kadar renkli bir tarif, cok hos. Tadi da nefistir kuskusuz. Tesekkurle:)

ZeYNeP dedi ki...

Bencede cok hos, ispanak koklerini haslayip salatasini yaparim ben genelde, annemde kuzu etli yemegini yapar ama bu sekilde ne guzel duruyor, ellerine saglik sevgili annenin.

Zeynep

ZeYNeP dedi ki...

Şuleeee,
İnanmıyorum yaaa...
Bu kadar mı benzer damak tadımız sizinle vallahi dergilerden seçtiğimiz yemekler sürekli aynı:)))
Bende bu tarifi ayırmıştır. ıspanak kökünü çok severim çünkü.Ben bu seferlik kökleri çorba yapmak için ayırdım sonra bu tarife sıra gelecekti. Dergide gördüğümde bayılmıştım. Ve burda da son derece şık olmuş yemek.
Hala yüzümde gülümseme var yemeği görür görmez bu kadar mı olur dedim:))

Anneciğinin ellerine sağlık çok isabetli bir tarif seçmiş ,

Sevgilerimle
Figen

Adsız dedi ki...

Gerektende zahmetliymiş,ama eminim tadı bu zahmeti unutturmuştur.Görüntüsüde çok hoş.Zaten anneler ne yaparsa yapsın tadı mutlaka güzeldir.Ayrıca ramazanda birarada olabilmenizde çok güzel.İmrendim şimdi.Ellerinize sağlık,sevgiler.....

Burcu Özdoğan dedi ki...

Renkler ne kadar güzel sunum ondan da güzel olmuş.Ellerinize sağlık.
Sevgiler
Burcu

Adsız dedi ki...

Dilek teşekkürler beğenmene çok sevindim :)

Zeynepcim ilk defa ıspanak kökünü ayrıca bir yemekte kullandık. Yemeğe ayrı bir lezzet kattı gerçekten de..

Figencim demek sen de yapacaktın :)). Sen yap yine de. Bu lezzet kaçmaz. Misafirlerimizde çok beğendi, ıspanak kökü de renginin yanısıra güzel bir de lezzet verdi.

Zeynepcim evet biraz uğraştırıyor ama değiyor zahmetine. Umarım siz de önümüzdeki ramazanlarda hep bir arada olursunuz..

Burcu yorumun için teşekkürler. Beğenmene sevindim..

Dilek'ce dedi ki...

Sule eline saglik cok degisik bir tarif! Bayagi bir ilgimi cekti;)

Adsız dedi ki...

dilek teşekkürler.. denersen beğenirsin umarım...

DAMLA dedi ki...

Merhaba,
sayende senelerdir tutturmaya çalışıp bir türlü beceremediği köfte tarifine ulaşabildim. Görüntüsü muhteşem olan bu yemeği ilk önce annemlere yaptım ve harika bir sonuç aldım. Kıyma oranlarını gözüm gibi saklıyorum. Bu köftenin ızgarası da bir harika oldu. Çok teşekkürler

Adsız dedi ki...

Damla yemeği deneyip beğenmene çok sevindim. Annem köfteleri tek tip kıymayla yapmıştı ve çok güzel olmuştu, bu ölçülerin de tuttuğuna çok sevindim :)