Sayfalar

Çarşamba, Ağustos 30, 2006

Kıymalı Kol Böreği



Tarifi televizyonda Oktay Usta'nın programını izlerken alıp, aldığım gün de yapmıştım. 1 gün bekleyince lezzeti daha da artan bir börek oluyor.

Ayrıca tüm Türk Milletinin 30 Ağustos Zafer Bayramını sitemiz aracılığıyla kutlarım..

Malzemeler:

  • 1/2 kg un (yaklaşık 5 su bardağı)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 çorba kaşığı sirke
  • 250 gr tereyağı (ben tereyağı ve zeytinyağı karıştırdım ve daha az miktarda kullandım)
İç malzemesi:

  • 400 gr kıyma
  • 2 adet soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • tuz, karabiber
Yapılışı:

Tuz ve unu karıştırın. Sirkeyi ve suyu (yaklaşık 1,5 su bardağı ılık su) ekleyerek karıştırın. Yumuşak bir hamur hazırlayın. 10 dk dinlendirin. Hamuru en az 12 adet bezeye ayırın. Her birini tabak büyüklüğünde un ile açın. Tereyağını eritin ve ılıtın. Açılan her bezeye eritilmiş tereyağı veya tereyağı+zeytinyağı karışımını sürün. 2 adet yemeklik doğranmış soğanı bir miktar zeytinyağında kavurun. Soğana kıymayı ekleyin ve kavurmaya devam edin. Ocaktan almadan hemen önce tuz, karabiber ve incecik kıyılmış maydanozu ekleyerek karıştırın. Üst üste konulmuş hamurları olabildiğince ince açın. Bir kenarına kıymalı harçtan boylu boyunca yayın ve 1-2 defa sarın. Dibinden bıçakla bir uçtan diğer uca kesin. Yağlanmış tepsiye sararak yerleştirin. Kalan hamurun yine kenarına harçtan yayarak aynı şekilde devam edin. Üzerine yumurta sarısı sürün. Susam ve çörekotu serpiştirerek 200 derece fırında pişirin.

Afiyet olsun..

9 yorum:

Adsız dedi ki...

muhteşem olmuş, ellerine sağlık; keşke hamur açmak çok kolay olsa da sık sık yapsak...

Adsız dedi ki...

sevgili esra böreği beğenmene sevindim. neden yapamayasın. Ben şahsen hamurla oynarken çok mutlu oluyorum. Zaten yufkaları büyük büyük açmıyorsun en sonunda büyütüyorsun.

isimsiz, teşekkürler. aslında bu böreğin yapılışında bir zorluk yok. kolaylıkla sen de yapabilirsin.

Adsız dedi ki...

ebrucum beğendin değil mi böreği.
kız bir gün yapalım olur mu?

Adsız dedi ki...

Selam Şule böreğin çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık bende hamur açmayı pek beceremesemde deneyeceğim inşallah. Sevgiler Ebru

Adsız dedi ki...

ebru ve zekiye yorumlarınız için teşekkürler. evde yapılan herşeyin lezzeti bir başka oluyor.

Adsız dedi ki...

iyi günler Şule hanım,
börek çok güzel gözüküyor.Hele de ramazan geldi oruçlu oruçlu ay fena oluyorum :))
benim anlamadığım harcı koyduktan sonra yufkayı sarıyoruz neresini kesiyorum,dairenin yarısını mı sarıyoruz.hiç börek açmadığım için anlayamadım.Ben hep hazır yufkadan sarıyorum hiç kesme işlemi yapmıyordum.Beni aydınlatırsanız sevinirim.Ellerinize sağlık.
Herkes hayırlı ramazanlar dilerim.

Adsız dedi ki...

nergiz hanım merhaba. oruçlu oruçlu siteleri gezmek hakikaten zor oluyor. :) size yeniden açıklamaya çalışayım. Üst üste konulan hamurları olabildiğince ince açtıktan sonra elimizde büyükçe tek bir yufka oluyor. Bu yufka esnek olduğundan bir tarafına boylu boyunca harç koyarken elinizle çekiştirerek şekil verebilirsiniz. Bu yufkanın bir kanarına harcı boylu boyunca koyuyorsunuz. Harcın üzerine 1-2 kere yufkayı rulo yaparak sarıyorsunuz. Sarılan kısmın bitiş yerinden yine boylu boyunca buçakla kesiyorsunuz. Kesilen yere yine harçtan boylu boyunca yayıyorsunuz 1 veya 2 defa kendi üzerinde sararak rulo yapıyorsunuz. Yine kesip aynı şekilde devam ediyorsunuz. Başka nasıl anlatılır bilemedim :) Umarım anlaşılır olmuştur.

Adsız dedi ki...

Merhabalar, bende bu tarifi biraz önce gördüm ve nasil yapildigini tam anlamak icin yorumlara bakiyordum. Anlatiminiz icin tesekkürler. Ben anladim. Lakin bu Yufka asiri büyük olmazmi?? iki parca yapilsa nasil olur acaba??

Slm. Dafy76

Adsız dedi ki...

dafy76 anlamanıza sevindim :). Yufka kadar ince açılmıyor o yüzden 1-2 kere kendi etrafında sarmanız yeterli oluyor. Oktay usta istenirse 2 parça halinde de yapılabileceğini söylemişti. Seçim sizin.