Sayfalar

Çarşamba, Temmuz 05, 2006

Hurmalı & Haşhaşlı Kek



Şule ile Gimata gittimiz bir gün hurma almıştım. Hem faydalı bir besin olduğu için hamileliğimde de yemeliyim diye düşünmüş hem de Sana'nın sayfasından not ettiğim bu tarifi denemek istemiştim. Tarifte malum margarin kullanılıyordu; onun yerine 1 çay bardağı zeytinyağı kullandım; ayrıca diğer malzemelerde de değişiklik yaptım.

Malzemeler:

  • 3 adet yumurta ( 2 iri yumurta kullandım)
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 10-15 adet hurma
  • 1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz ( orjinalinde yoktu)
  • 2-3 yemek kaşığı haşhaş
  • 1 adet limon kabuğu rendesi
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi ( eklemedim)
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un ( kepekli un kullandım)
Hazırlanışı:

Hurmaların çekirdeklerini çıkarıp 3 veya 4'e bölün. Şeker ve yumurtaları mikserle krema kıvamına gelene kadar çırpın. Daha sonra zeytinyağını ilave ederek çırpmaya devam edin. Yoğurdu ve limon kabuğu rendesini ilave edin. Daha sonra Un ve kabartma tozunu ekleyin ve düşük devirde karıştırın. Son olarak hurma, haşhaş ve cevizi ilave edip yine düşük devirde çok az karıştırın. Yağlanmış dikdörtgen kalıba hamuru dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 45-50 dk. pişirin. ( Bıçağı keke batırdığınızda hurmalardan dolayı bıçak tamamen temiz çıkmıyor; bu sizi yanıltmasın zira ben yanılıp keki biraz fazla pişirdim)

Afiyet olsun...

18 yorum:

Adsız dedi ki...

Ellerine saglik cok nefis görünüyor..hurma da ne yakismistir kek`e:) hic denemek nasip olmadi ama mutlaka deneyecegim.

Adsız dedi ki...

Elçin, çok yakışıyor hurma keke. Umarım denersin. Özellikle bir gün sonra tadı daha lezzetli oluyor. Sevgiler...

tata dedi ki...

Hemen not ettim defterime, kisa hazirlik kekleri bunlar. Ellerine saglik.

Adsız dedi ki...

kekiniz çok iştah açıcı görünüyor, kepekli un olması çok güzel ramazandan kalma hurmaları değerlendirmek için iyi fikir....ellerinize sağlık...

Adsız dedi ki...

Tata, beğendiğine sevindim :)
Hatice, teşekkür ederim. Umarım ramazandan sonra denersin. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

kekiniz çok lezzetli görünüyor
bence kek için aldığı kadar un demek çok yanıltıcı yoğurdu koyduğunuz bardakla ölçebilirsiniz yani bir tarifi yaparken yoğurdu, sütü, yağı ve unu aynı bardakla ölçerek yaparsak dengeli olur tabi benim gibi acemiler için:)))
sevgiler hülya

Adsız dedi ki...

Hülya, asıl tarifte 3 bardak diyordu, ben ise 1,5 bardak kullandım. Bu fark daha çelişkili geldiği için bana aldığı kadar dedim. Yoğurdun katılığına ve yumurtalara göre un miktarı değişebiliyor.

Adsız dedi ki...

Hatice doktorum bana hurmanın rahim açıcı olduğunu ve doğum olmadan bir önceki akşam bol tüketmemi söyemişti aklında bulunsun seninde , sağlıklı bir hamilelik dilerim.

Adsız dedi ki...

Bu özelliğini duymamıştım hurmanın. Besin değeri çok yüksek; hamile ve emziren bayanlar için yararlı olduğunu okumuştum. Teşekkürler...

Damak Tadı dedi ki...

hurma herzaman keke ve kurabiyeler çok yakışır.hurma gibi ezmeside ülkemize gelse super kurabiyeleri olur.bulursanız bir yerlerde mutlaka kurabiyesinide denemenizi öneririm hepinize.

tekrar ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

Damak tadı, kurabiyede hiç denemedim ama yakışacağından şüphem yok. Ezmesi olsa keşke ...

Adsız dedi ki...

ben sitenizi ilk defa gördüm harika bir site ,tarifler heran kalkıp yapılabilecek malzemelerle onun için çok beğendim ve hapsini yapmaya çalışacağım:))

Adsız dedi ki...

Sitemizi beğenmenize çok sevindik. Umarım tarifleri dener ve memnun kalırsınız. Her zaman bekliyoruz...

Adsız dedi ki...

Merhaba, ben bu keki denemek istiyorum ama 'aldigi kadar un' kismi kafami karistiriyor cunku her kekin kivami ayni olmuyor. Bu kekin kivami nasil olacak yani normal kekler gibi akici mi yoksa daha kati mi? Enteresan bir tarife benziyor.

Adsız dedi ki...

Merhaba, ben bu keki denemek istiyorum ama 'aldigi kadar un' kismi kafami karistiriyor cunku her kekin kivami ayni olmuyor. Bu kekin kivami nasil olacak yani normal kekler gibi akici mi yoksa daha kati mi? Enteresan bir tarife benziyor.

Adsız dedi ki...

merhaba lily bugün cevap yazdım sanıyordum ama maalesef gitmemiş. bu tarifi hatice yaptı ama genel olarak keklerde hamur yoğun tahin kıvamında oluyor. bu kıvamda denersen güzel olacağını düşünüyorum. sevgiler..

Adsız dedi ki...

Selam, bu keki bugun yaptim enfes birsey oldu, herseyiyle tadi harika, kepekli un ve hurma cok yakismis, herkes mutlaka denemeli diyorum ve size tarif icin cok tsk. ediyorum elinize saglik...

Adsız dedi ki...

Lily-rose, deneyip beğenmene çok sevindim keki. Ben de çok sevmiştim bu tarifi. Sevgiler...