Sayfalar

Cumartesi, Ocak 28, 2006

Fırında Patates & Köfte



Geçen hafta sonu eşim ders çalışırken ben de yemek olarak köfte- patates yaptım. Aslını söylemek gerekirse ben köfte yapmayı pek beceremezdim :). Eşimin annesi de güzel köfte yaptığından onlara gittiğimizde yemek olarak köfte isterdik hep. Ama benim güzel köfte yapmayı öğrenmem gerekiyordu. Neyse geçen hafta önyargılarımı yenerek, güzel olacağını düşünerek yapmaya başladım. Kıymayı eşimin annesi kurbanlıklarından çektirip de vermişti. Yağlı olduğu için köfteye uygundu. Bu yüzden tüm kıymayla toplamda 30 köfte yaptım. Buzlukta ufalanmış ekmek vardı. Kıymaya ekmeği kattım, yine buzlukta yazın sonunda hazırladığım sarımsak ezmesinden 2-3 çay kaşığı kattım. Biraz zeytinyağı, maydanoz, 2 soğan rendeledim, yenibahar, kimyon, karabiber ve evde yaptığımız acı pulbiberden kattım ve yoğurmaya başladım. Kıvamı iyiydi :). Köfte şekli verip bir kısmını buzluğa kaldırdım bir kısmını da yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizdim. Köfteyi yapmaya başlamadan önce patatesleri soyup elma dilimi şeklinde doğramıştım. Patatesleri bu haliyle hafif diri kalacak şekilde haşladım. Daha sonra borcama koyarak üerine bol zeytinyağı gezdirdim, baharatlarla tatlandırıp köftelerle birlikte fırına koydum. Fırının ızgarasını açıp pişirdik. Benim tabağım aşağıdaki gibi görünüyordu. Eşiminkinde ek olarak pilav da vardı :). Bu sefer tarif anlatışım böyle oldu. Umarım anlaşılır olmuştur. Siz de bir hafta sonu çocuklarınızla, ailenizle veya eşinizle bu ikiliyi mutlaka deneyin.



Bu arada köfte yapma korkumu da yenmiş oldum. Tadı daha önce yediklerimden daha güzel geldi :) Afiyet olsun..

9 yorum:

huysuz dedi ki...

selam.köfte için bir püf nokta daha : eğer yumuşak olmasını istiyorsanız ekmek içini biraz azaltıp 2 kaşık un koyabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

Teşekkürler tüm püf noktalarını toplayacağım. Aslında ekmek içi çok fazla değildi bu yüzden sanırım yaptığım köftenin sertliği iyiydi.

Adsız dedi ki...

Şulecigim bence portakal ağacındaki fırında köfte ve patates tarifinide uygula.Geçen gün denedim bende çok güzel olmuştu.Hem yağda kızarmadığı için hafifte olmuştu.Bundan sonraki köfte uygulamalarında ayrıca başarılar....

Adsız dedi ki...

zeynepcim o tarifi bir arkadaşım da denemiş ve ailecek çok beğenmişlerdi. Canımız patatesli, köfteli yemek isterse onu da denerim tabi. Ama ben kuru köfteyi daha çok seviyorum. Ayrıca ızgarada yaptığımız için hafif de oldu. Bakalım bundan sonraki köfte denemelerim nasıl olacak :)

Adsız dedi ki...

Şulecim ellerine sağlık. Böylesine güzel yemekler yapan bir insanın güzel köfte yapamayacağına inanmıyorum:) Ben de genelde köfteyi 1 gün önceden yoğururum. O zaman daha lezzetli oluyor, tavsiye ederim:)

Adsız dedi ki...

şeymacım teşekkürler.. neyseki köfte korkumu yendim :). Artık yaparım bol bol eşime.. Tavsiyen için teşekkür ederim.

ney sen de yap bir gün bu köfteden hem hafif hem lezzetli. benim eşim de et türü yemeklere bayılır. hatta hep et yap hiç şikayet etmez :)

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık çok lezzetli ve iştah acıcı gözüküolar, ancak sormak istediğim yaz sonunda hazırlanan sarımsak ezmesinin tarifi..

Adsız dedi ki...

akgül çok teşekkürler. yazın taze sarımsaklar varken kışa hazırlık yapmak isterseniz tarifi burada.

Adsız dedi ki...

arkadaşlar benden size tavsiya patatesleri aynı şekilde yapıp üzerinede krema döküp üzerinede karabiber serpip fırına öyle verirseniz çok daha süper oluyo.denemenizi tavsiye ederim.afiyet olsun.