Sayfalar

Salı, Ocak 03, 2006

Elmalı Cevizli Kek



Dün akşam Özdemir mutfakta ders çalışırken ben de yanında kek yapayım dedim. Birkaç dergi karıştırdım ve elimdeki malzemelere göre bir tarif bulamadım. Sonra yeni aldığım Oktay Usta'yla Lezzet Yolculuğu kitabından bu tarifi buldum. Kekin tadına bakarken ders bitmiş biz vergi iade fişlerini girmeye başlamıştık :). Özdemir sabah kahvaltıda bir dilim keki yerken tadını daha güzel buldu. Bekledikçe tadı daha güzel olmuş. Kekinizi pişirip fırından çıkarttıktan sonra benim gibi aceleci davranıp kalıptan çıkarmaya kalkışmayın. Yoksa ortası göçük bir kekiniz olur.

Malzemeler:

  • 3 adet yumurta
  • 1 bardak toz şeker
  • 1 su bardağı zeytinyağı (daha az kullanabilirsiniz)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un
İç Harcı için:

  • 1 adet elma
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 2 çorba kaşığı dövülmüş ceviz
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
Yapılışı:

Bir kapta yumurta ve toz şekeri mikserle yaklaşık 5 dk karıştırın. Kabarmış olan yumurtalı harca zeytinyağını ilave edip tahta kaşıkla hafiften karıştırın. Kabartma tozu, vanilya ve unu bir karış yükseklikten karışıma eleyin. Kıvamı koyu tahin kıvamına gelene kadar un ilave edip karıştırın. Yağlanmış ve unlanmış baton bir kalıba kek harcını dökün. Elmanın kabuklarını soyup, ortadan ikiye bölün. Çekirdeklerini çıkartıp ince ince dilimleyin. Dilimleri kek harcının üzerine sıra sıra dizin. Bir kasede tarçın, ceviz ve şekeri birbirine karıştırıp elmaların üzerine serpin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirin. Ben 40 dk 170 derecede, 10dk da 200 derecede pişirdim. Fırından çıkınca ilk sıcaklığı geçince dikkatli bir şekilde ters çevirip kalıptan çıkarın. Elmalar üste gelecek şekilde dilimleyip servis yapın..

Afiyet olsun..

5 yorum:

DAMLA dedi ki...

BU TARİF TAM ZAMANINDA GELDİ... DÜN AKŞAM EVDEKİ ELMALARLA BİRŞEY YAPAYIM YOKSA BOZULUP ATILACAKLAR DİYE DÜŞÜNÜP, SABAH İNTERNETTEN TARİF ARAYACAKTIM Kİ... KARŞIMA SEN ÇIKTIN :)) AKŞAM HEMEN DENENECEK!!...
SVG

Adsız dedi ki...

ney teşekkürler. benim bu kitaptan ilk tarif deneyişim. ben de beğendim.

damla tarifte 1 elma kullanılıyor. dolapta duran elmaların bir süre daha duracak herhalde :) denersen beğenirsin umarım..

Thinker Bell dedi ki...

Merhaba,
Uzun zamandır ziyaret edememiştim.Ne güzel tarifler eklemişsiniz.Bir kaçını not aldım bile.Ama önce aklımda ekmek tariflerinizi uygulamak var.Yeni ekmek tariflerini denemeyi çok seviyorum.Lezzetlerini de :)) Ellerinize sağlık

Sibel dedi ki...

Şulecim ellerine sağlık, kek tarifin yine çok güzel. Senin ve Hatice'nin bayramınızı kutluyorum. Sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

İrlandalı biz de seni uzun zamandır göremiyorduk. Siteyi daha sık güncellemeni dilerim. Ekmek denemelerinde başarılar sana..

Janjanlı güzel mesajın için teşekkürler. Biz de senin Kurban Bayramını kutlarız.

Sibelcim teşekkürler, biz de senin bayramını kutlarız.

Rümeysacım teşekkürler. Sitene baktım sanırım nasıl yapılacağını bulmuşsun bir şekilde.