Sayfalar

Salı, Kasım 29, 2005

Nar Ekşili Pırasa



Özdemir pırasa sevmez, bamya sevmez, kabak sevmez onu sevmez bunu sevmez. Ama bu hafta sonu Realden ister ye ister yeme diyerek aldım pırasamı :). Dün akşam da işten gelince başladım yemeği yapmaya. Eşim havucunu çok kat da bari onları yiyeyim demeye başladı :). Yemeğin pişmesi uzun sürdüğünden ve çok acıktığımızdan ben 2 tabak eşim de 1 tabak yedi :).

Malzemeler:

  • 1 kg pırasa
  • 3 adet havuç
  • 2 küçük kuru soğan
  • 1-2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 adet küp şeker
  • 1/2 limon suyu
  • 4-5 tahta kaşık zeytinyağı
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • tuz
Yapılışı:

Pırasaları ayıklayıp yıkadıktan sonra halkalar şeklinde dilimleyin. Soğanları temizleyip yemeklik doğrayın. Doğranmış soğanları zeytinyağında kavurun. Temizlenip ince halkalar şeklinde doğranmış havucu da katın ve 5 dk daha soteleyin. Pırasaları, nar ekşisini, limon suyunu, şekeri, tuzu ve suyu tencereye ekleyip 20 dk pişirin. Tencereye daha sonra yıkanmış pirinçleri ekleyin. Sebzeler ve pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Bana rengi biraz soluk göründüğü için çok az salçacık ve bibercik de kattım. Bu arada yemeğiniz pişerken benim gibi yanma tehlikesi geçirmemek için suyunu sık sık kontrol edin. Suyu çok az kaldıysa veya kalmadıysa su ekleyin. Bu arada düdüklü tencerede pırasa yapmayı bilen varsa püf noktası var mı acaba! Tencerede pişirmek oldukça vakit aldı.

Afiyet olsun..

17 yorum:

Adsız dedi ki...

Şule merhaba, pırasan çok güzel görünüyor ellerine sağlık. Tarçının Mutfağında düdüklü tencere de 15 dakikada pırasa tarifi var onu denedim ve gerçekten düzel oldu istersen bir bak.
Sevgiler.

nihan dedi ki...

Merhaba Şule,
Zeytinyağlı yemeklere bayılırım. lezzetide resmi kadar güzel belli.
Ellerine sağlık.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Songül teşekkür ederim. Hemen bakıyorum Tarçın'a.

Nihan beğenmene sevindim. Ben de özlemişim pırasayı.

Adsız dedi ki...

Merhaba Sule ,
Ben pırasayı cok severım ve hep duduklu tencerede pisıririm.Burda onemlı olan su miktarı koydugun pırıncı pısırecek kadar su koyuyorsun pırasada suyunu salıyor zaten. Pisme suresi 10-15 dk. arasında degisebilir.

Adsız dedi ki...

Merhaba Şule;
Bende annemde pırasayı 15 dk.düdüklüde pişiriyoruz.Bayada güzel oluyor.Denemeni tavsiye ederim.

Adsız dedi ki...

tarçın erkekler genellikle etçil oluyorlar galiba :)

reyhan hanım ve deniz teşekkürler öneriniz için. Bir dahaki pişirmem düdüklüde olacak.

Yesim dedi ki...

Şule ellerine sağlık,nar ekşisini birçok yemekte kullanmama rağmen pırasada hiç denememiştim,ben pişirirken limon koyuyordum önerin doğrultusunda bir dahaki sefere nar ekşili deniyorum. Bu arada diğer arkadaşlar da yazmış ama ben de düdüklüde 15 dakikada pişiriyorum çok kolay oluyor...

Adsız dedi ki...

Limon suyu (nar ekşisi için de bu geçerli olabilir) pırasa piştikten sonra ilave edilirse, pırasa çabuk pişer.Ayşen

incikboncuk dedi ki...

Zeytinyağlı pırasya biz de çok seviyoruz. İçine bolca domates koyduğum için ekstra su ekleme gerek kalmıyor. Düdüklü tencere ile ilgili bir sorum var ( biraz komik olacak) ötmeye başladıktan sonra mı 15 dakika?

Adsız dedi ki...

Zeytinyağlı pırasayı düdüklü tencerede pişirmeyi denemek istiyordum.Bende Sevgili Tarçının(Aslının)sitesinde görmüştüm artık pırasa aldığım zaman seninki gibi nar ekşisi ile düdüklü tencerede pişirmeyi deneyeceğim.Ne derece doğru bilmiyorum düdüklü tencerede pişen yemeklerin vitamin değeri daha yüksek oluyormuş.Tencerede yemek pişerken her kapağı açmamızda vitaminler gidiyormuş.Belkide düdüklü tencere satıcıları uydurmuştur bilmiyorum artık.Elerine sağlık .Sevgiler.....

pınar dedi ki...

şule eline sağlık. bugün pırasa aldım ben de. yarın pişirmeyi düşünüyordum tesadüf oldu:) ama nar ekşisi yok. limonla yaparım artık.

ZeYNeP dedi ki...

Sulecim, en cok damata afiyet olsun, bundan sonra daha cok yap :))
ellerine saglik, eksili ne guzel olur inan tarifi okurken canim istedi,
goruntusu desen zaten harikaa

zeynep

Adsız dedi ki...

yeşimcim ben de ilk defa kullandım pırasa da gayet lezzetli oldu.

ayşen tavsiyen için teşekkürler aynı şeyi annem de söyledi yemeği yaptıktan sonra :)

incik boncuk 15 dk su kaynadıktan sonradır muhtemelen. Diğer yemekleri de çünkü düdüğünü kapattıktan sonra dk tutarak pişiriyoruz.

zeynepcim ben de tam tersi olur diye düşünüyorum. yani düdüklüde yüksek ısıda sebzelerin vitamini kalmazmış gibi geliyor bana da. hangisi doğru acaba!

pınarcım sana da afiyet olsun..

zeynepcim dün akşam ben yemek yemedim ama eşim mecburen yiyordu yine pırasayı :))

Basak dedi ki...

Şule,
Yukarıdaki ekmekle bu pırasa olacaktı şimdi yanımda. Hakikaten o kadar acıktım ki! Bir de alttaki çikolatalardan olacak üstüne. Oof Şule oof. Neler yapmışsın! Uzun süredir meşgul olduğum için gezemiyordum siteleri. Takılıverdim sitene. Bir de açım tabii...
:)

Adsız dedi ki...

pirasa ve havucun yemek icinde biraz 'çig'kalmasi sorun degil, hatta daha lezzetli bence. tencereye suyu koyduktan sonra pirincleride hemen eklersen pirasayla birlikte, pirincin daha cabuk piser. pirasanin illaki suyun icinde 'ölmesi' gerekmez. bu yemegi bende yapiyorum arada. yemegi hazirlamaya baslamamla sofraya getirmem tas catlasin yarim saat suruyor, buda bence uzun bir sure degil.

Adsız dedi ki...

merhaba,ben iki aylık evliyim ve daha şimdiden pratik çözümler üretmeye başladım. çünkü çalışıyorum ve zaman çok önemli.ilk defa pırasa pişirecektim ve hiç bigim olmadığı halde düdüklü tencerede pişirdim. çok güzel oldu. ayrıca pırasa sevenlere böreğini de tavsiye ediyorum. afiyet olsun.

Adsız dedi ki...

pırasa böreğini işin aslı ben çok merak ediyorum. en kısa zamanda deneyeceğim.