Sayfalar

Salı, Kasım 01, 2005

Çikolata Soslu İrmik Tatlısı


















Pazar günü annem bu ramazanın son iftarını verdi. Annemin yaptığı yemekler ve bu tatlı oldukça beğenildi. Annem tatlı olarak hazır baklava alacağını söyleyince hemen duruma müdahale ettim anne ben yaparım tatlıyı dedim. İyiki yapmışız, çok lezzetli ve hafif bir tatlı tarifini daha sitemize ekleyip sizlerle paylaşma fırsatı oldu. Tarifin orjinalini Sahrap Soysal'ın Hürriyet gazetesindeki köşesinde gördüm. Tarifin adı da "vazgeçilmez irmik tatlısı" idi. :). Tatlıda bir çok değişiklik yaptığımız için ismi de tadı da değişti.

Ramazan Bayramı'na çok az kaldı. Ben de şimdiden site okuyucularının bayramını kutluyorum. Umarım herkes sevdikleriyle güzel bir bayram geçirir.

Malzemeler:

  • 6 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 3 yemek kaşığı irmik
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yumurta
  • 15 gr tereyağı (pınarın küçük paketlerinden kullandım)
  • 1 paket çikolata sosu
  • çikolata sosu için 2,5 bardak (500ml) süt
  • 6-7 adet petibör bisküvi
  • dövülmüş ceviz
Yapılışı:

Muhallebiyi yapmak için süt, nişasta, irmik, şeker, yumurta ve yağı tencereye alın. Ocakta karışım ısınana kadar karıştırın. Blendırdan geçirin. Muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırmaya devam edin. Fokurdadıktan 2-3 dk sonra bir kenara alın. Büyük kare bir borcamı sudan geçirin ve kurulamayın. Tatlının yarısını borcama boşaltın ve üzerine bisküvileri dizin. Kalan yarısını da bisküvilerin üzerine boşaltın. Biraz soğuduktan sonra buzdolabına alın. Çikolata sosunu üzerindeki tarife göre hazırlayın. Buzdolabından çıkardığınız tatlıyı uygun bir kabınız varsa sallayarak ters çevirin. Ters çeviremezseniz (benim gibi) çikolata sosunu tatlının üzerine dökün ve kabı sallayarak sosun her tarafa yayılmasını sağlayın. Üzerine dövülmüş ceviz serpiştirin ve soğuması için tekrar dolaba koyun. Dilimleyip servis yapın.

Afiyet olsun..

16 yorum:

Sibel dedi ki...

Şulecim nefis görünüyor tatlı! Çikolata soslu olunca kim hayır diyebilir ki:) Ve hazır tatlıdan çok daha iyi bir çözüm bence de.. Eline sağlık.

Adsız dedi ki...

ben sessiz izleyecilerindenim siteniz cok zden cok faydalaniyorum tesekkur ederim bu tatlinin yagi 15 grammi..tesekkurler emine

Adsız dedi ki...

sibelcim teşekkür ederim. çikolata sosu çok güzel bir tat verdi :)

emine hanım sessiz takipçilerden yorumlar geldikçe çok mutlu oluyoruz inanın. Bu tatlıya sadece 15 gr tereyağı katılıyor.

ZeYNeP dedi ki...

Sule'cim
seninde simdiden Ramazan bayramin mubarek olsun, sevdiklerinle guzel bir bayram gecirmeni dilerim. Tatli cok hos, irmikli tatlilari cok seviyorum, cukulata soslu olunca daha bir hos geldi gozume, mutlaka deneyecegim.
sevgilerimle,

zeynep

Pareo Anne dedi ki...

merhaba şule, ellerine sağlık. benim de çok sevdiğim tariflerden biri bu. çok hafif oluyor, yapması da kolay. ben ikiye ayırıp yarısına kakao koyuyordum. ama çikolata sos ve bisküvi de harika olmuş.
ellerine sağlık
iyi bayramlar şimdiden...

Yesim dedi ki...

Şulecim ellerine sağlık,çok güzel gözüküyor bu tatlı,iyiki annene baklava aldırmayıp bu güzel tatlıyı yapmışsın :)

Adsız dedi ki...

zeynepcim güzel bayram dileklerin için teşekkürler.

nefincim bu tatlıyı bir çok şekilde yapmak mümkün tabi. asıl tarifte çilek püresiyle pudra şekerle bir sos vardı ama çilek olmadığı için çikolatalı sos yaptık. nefis bir tat ben bayıldım :)

yeşimcim teşekkürler. bence de iyiki baklava yerine bu tatlıyı yapmışım :)

Adsız dedi ki...

Merhaba Şule,
Tatlın cok guzel gorunuyor denemek isterim ama iki seyi merak ediyorum ;birincisi ne nişastası kullandın ? (patates , bugday) ikincisi de 6-7 adet bıskuvi tatlının ustunu kapatmaya yetiyor mu ?

Adsız dedi ki...

Reyhan hanım merhaba. Tatlıyı yaparken mısır nişastası kullandık. 6-7 adet bisküvi tatlının üzerini kapatmazsa daha fazla bisküvi kullanabilirsiniz. İyi bayramlar :)

Tuhfe dedi ki...

Iyi Bayramlar.

Adsız dedi ki...

Öncelikle herkesin geçmiş bayramı kutlu olsun.Yine çok basit ve güzel bir tarif eklemişsiniz.Denenecekler listesi gittikçe kabarıyor.Ellerine sağlık,sevgiler....

Adsız dedi ki...

tuhfe teşekkürler..

zeynepcim teşekkürler. aslında tarifi ekleyeli çok zaman geçti, siteye de yeni tarif eklemeyeli çok oldu :).

Adsız dedi ki...

selam
ben bu tatlıyı çarşamba akşamı yaptım. biraz duru oldu. verdiğiniz tarife aynen uydum.
ama tadı güzeldi. :))
tatlının yarısı kalmıştı hepsi bitmedi. dün akşam biraz yiyecektik ama dibi sulanmış nedendir. bir yerde yanlışlık mı yaptım. ben tatlıyı ters çevirmedim borcamda dökmüştüm çikolata sosunu. bu tatlı hemen mi tüketilmeli. cevap yazarsanız sevinirim

Adsız dedi ki...

duru oldu diyerek ne kastettiğinizi anlayamadım. tatlının dibinin sulanmasının sebebi borcamı sudan geçirdikten sonra çok sulu kalması olabilir belki. bizde de 2 dilim kalmıştı başka bir tabağa almıştık fakat bir sulanma olmamış. Ertesi gün de gayet lezzetli olduğunu söyledi annem.

Adsız dedi ki...

Mrh, tarifleriniz hemen hemen hepsi güzel görünüyor, bazi sayfalarda daha detayli resimlerle sunuyorlar buda daha cok ilgimi cekiyor, islemleri veya tam bitmisi bunu servis yaparak sergilerseniz daha dikkat cekecegini düsünüyorum. Genelde Pastalarin icini göremiyoruz sadece bitmis halini görüyoruz. Beni dinlediginiz icin tesekkler.

Adsız dedi ki...

Anonim, bizler çalışan kişiler olduğumuz için hobi olarak ilgilendiğimiz siteye ancak bu kadar vakit ayırabiliyoruz. Fırsat buldukça da daha fazla fotoğraf çekiyoruz zaten.. Öneriniz için yine de teşekkürler.