Sayfalar

Perşembe, Ekim 13, 2005

Güllaç



Ramazanda bir çok kişi gibi benim de favori tatlım güllaçtır. Geçen sene 1 paket fazladan alıp daha sonra da yapmıştım. Ama sanki ramazan içinde tadı daha bir farklı oluyor. Bu sefer bir paket güllacı iki farklı tepsiye hazırladığım için sütü 3 litre kullandım. Üst kısımları kuru kalabilir diye endişe etmiştim çünkü.

Malzemeler :
  • 1 paket güllaç ( 13 yaprak)
  • 3 litre süt ( 2.5 lt. de olabilir)
  • 6 su bardağı şeker ( fazla tatlı sevniyorsanız azaltılabilir)
  • 1 paket vanilya
  • süslemek için ceviz ve nar taneleri
Hazırlanışı :

Sütü bir tencereye koyup kaynatın. Kaynamaya başladığında şekeri ve vanilyayı ilave edin. Altını kapatıp biraz ılımasını bekleyin. Diktörtgen veya yuvarlak bir tepsiye 1 adet güllaç yaprağını uygun şekillerde kırarak yerleştirin. Yaprağı yumuşatacak kadar üzerine süt ilave edin. Yine bir güllaç yaprağını tepsideki güllacın üzerine yerleştirin ve süt ile ıslatın. Tüm yapraklar bitene kadar aynı işlemi tekrar edin. Kalan sütü tepsinin her yerine gezdirerek dökün. Yapraklar sütü iyice çektikten sonra iri dövülmüş ceviz içi ve nar taneleri ile süsleyip dolabta soğumaya bırakın. Dilimleyerek servis edin.
Afiyet olsun...

22 yorum:

yEşiL dedi ki...

Ramazana has bir tatli olmasa da senin de dedigin gibi en cok Ramazan'da yapilyor ve severek tüketiliyor. Ellerine saglik Hatice, nefis görünüyor güllacin :)

Adsız dedi ki...

Yeşil çok teşekkür ederim. Sevgiler...

ZeYNeP dedi ki...

Haticecim, goruntusu kadar eminim lezzetide guzel, ellerine saglik,
bende Fethiye'nin yaptigi spring roll wrappersler alip yapacagim bu hafta sonu, nefsimi bastirmak icin
:))
sevgilerimle,

Zeynep

Adsız dedi ki...

Zeynep çok teşekkür ederim. Umarım onun lezzeti de güllacı aratmaz. Sevgiler...

Sibel dedi ki...

Hatice ellerine sağlık! Güllaç nefis görünüyor. Süslemesi de çok şık olmuş. Her gün olsa yerim herhalde, o kadar seviyorum!

Adsız dedi ki...

Sibel beğendiğine çok sevindim, teşekkürler. Ben de senin gibi düşünüyorum :)) Enfes birşey ...

ZeYNeP dedi ki...

Hatice ciğim ellerine sağlık çok şık olmus.
Evet bende 3 lt. süt kullanırım aslında çünkü bol ıslak ve sütlü seviyorum.Çok şık olmuş çokk.Ne güzel bloglar Güllaç açtı:)

Figen

Adsız dedi ki...

Figencim çok hoşsun :)) Başta acaba fazla olur mu demiştim sütü ama öyle olmadı. Beğendiğine sevindim..

ruchan dedi ki...

Ellerinize sağlık , nefis görünüyor. Eşim sayesinde güllaç ile tanıştım ve çok sevdim. İlk kez geçen ramazanda yapmıştım. Bu ramazan daha almadım ama eşim heran elinde bir paket güllaç ile eve gelebilir.Dediğin gibi ramazan dışında aklımıza gelmiyor.
Sevgilerimle:)

Hatice dedi ki...

güllaç görünce dayanamıyorum:) seninki de nefis görünüyor hatice,ellerine sağlık...

Adsız dedi ki...

Cimcime çok teşekkür ederim. Madem eşin de çok seviyor sen alıp ona güzel bir süpriz yapabilirsin bence, ne dersin?

Hatice teşekkür ederim. Güllaç çoktan bitti evde ve benim canım yine istemeye başladı :))

Adsız dedi ki...

merhaba Hatice,güllacın ismini hep duyardım ama ne yapmışımdır nede yemişimdir.Ama markettede güllaç bulacağımı hiç sanmıyorum.Heralde buranın küçük yer olmasındandır.Çünkü her markete gidişimde krema arayışım görevlilere sorduğumda uzaydan bir şey istemişim gibi suratıma bakmalarından biliyorum.Eminim güllaç sorduğumdada aynı yüz ifadesiyle karşılaşacağım.Neyse ne güzel siz bulmuş, yapmış ve yemişsiniz ,afiyet olsun,ellerine sağlık sevgiler.....

Adsız dedi ki...

Mine teşekkür ederim :)
Zeynep üzüldüm güllacı bulamayacağına ama şansını yine de bir dene bence.Keşke ikram etdebilme şansımız olsa...

Adsız dedi ki...

Çok sağol haticeciğim,gerçekten çok düşüncelisin.Sizin ve sitenizin bana bu kadar sıcak gelmesinin nedeni bu galiba.Sevgiler....

Adsız dedi ki...

Haticecim ellerine sağlık. Her ne kadar eşim güllaçla arasının çok iyi olmadığını söylesede sizde ne kadar afiyetle yediğini gördüm. Ben de bu hafta sonu alıp yapıcam. Tarif için teşekkürler.. Selamlar..

Adsız dedi ki...

haticecim annemle şimdi konuştum yapmış güllacımı :) yalnız ben arasına da ceviz koy dedim. yerken ağza iri cevizler gelince çok hoş oluyor. oley ben de inşallah eve gidince güllacımı yiyeceğim. :)

Adsız dedi ki...

Zeynepcim rica ederim. Çok mutlu olduk yorumunu görünce, böyle hissediyor olman bizi çok sevindirdi :)
Elifcim merhaba, afiyet olsun şimdiden :)
Mehtap'ı öpüyorum. Selamlar...
Şulecim ne güzel ımmm, annenin ellerine sağlık. Afiyet olsun size :)) Annene selamlar...

Adsız dedi ki...

haticecim güllacın cok güzel görünüyo dayanamıycam eve gidince yapıcam.bizim orda yaprak sarması gibi yapılır,içine azıcık da kaymak koyulur,tadı nefis olur,ya da ben öyle alıştığım için ... ikinizin de ellerine sağlık...
öptüm

Adsız dedi ki...

Nevin çok teşekkür ederim. Konuşmadık ama heralde haftasonu yapmışsındır güllaç :) Kaymaklı da güzel oluyordur bence. Güllacın her halini severim gibi geliyor. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

nar tanesini nerden bulacağım bu mevsimde ben.

Adsız dedi ki...

bende güllacın aşıklarındanım.Kayseri'den yazıyorum size.Ve hepinize hayırlı ramazanlar diliyorum.:))
Fıstıklısını daha çok severim.ama eminim kaymaklıda harika oluyordur.
Güllacı ramazanda tercih etmemizin asıl sebebi diğer tatlılara nazaran daha hafif olması bence:))
Herkese kolaylıklar diliyorum...
Necmiye

Adsız dedi ki...

İsimsiz, sanırım biraz geç bir cevap oldu. Özür dilerim :(

Necmiye, haklısın ramazan için ideal bir tatlı.