Sayfalar

Çarşamba, Eylül 07, 2005

Mantar Dolması















Markette koca koca mantarları görünce denemeyi düşündüğüm bu tarifi yapabileceğim diye çok sevindim:) Tarifi Mutfak Rehberi dergisinde görmüştüm. Malzemeleri değiştirerek yapmak daha uygun geldi bana. Asıl tarifte kereviz vs. vardı. Eşim tadına baktığında çok beğendi ; tabi ben de. Yalnız mantarlar piştiğinde orta kısımları hala biraz sulu idi.
Malzemeler :
  • 12 adet iri mantar
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 adet orta boy havuç
  • 1 adet kırmızı biber ( ben yarım kullandım)
  • 3-4 dilim tavuk jambon
  • 1 avuç kadar maydanoz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • tuz
  • ½ su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Hazırlanışı :
Patates ve havucu küçük küpler halinde kesip haşlayın. Kırmızı biberi yine ufak küpler halinde doğrayın. Jambonları da küçük küçük doğrayın. Mantarları yıkayıp kurulayın. Sap kısımlarını koparıp onları da ufak ufak doğrayın. Bir tavaya 1 kaşık yağ koyup
doğradığınız mantarları tavaya alıp biraz soteleyin. Biberleri ekleyin . Daha sonra haşladığınız patates ve havucu ilave edin. Jambonu ve tuzunu ekleyin. Birkaç dakika soteledikten sonra altını kapatın. İnce kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın.
Mantarların kenarlarına fırça ile sıvıyağ sürüp içerisine hazırladığınız karımşımdan bolca koyun. Çok az yağlanmış fırın tepsisisne yerleştirin. Tüm mantarlar için aynı işlemi uygulayın. Üzerine kaşar peyniri koyun. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10-12 dk. kadar pişirin. Sıcakken servis edin.
Afiyet olsun...

14 yorum:

pınar dedi ki...

hatice çok güzel bir tarif. ben de patates püresiyle doldurulmuş mantar dolması tarifi görmüştüm ama denemedim.

Adsız dedi ki...

Merhaba, sayfanıza hayran kaldım. portakalağacından sonra beğendim bi başka sayfada sizin sayfanız. Resimlerde ayrı bi güzellikte.
Ellerinize sağlık..
Munise

ZeYNeP dedi ki...

ne guzel gorunuyor mantarlar.
ellerine saglik, benimde cok severek tukettigim bir sebze, hele cesit cesit bulunca bazen ne yapacagimi sasirir oluyorum,
bu tarifi bende deneyecegim kisa zamanda, cunku bende hep patates puresi ve jambonla karistirip doldururum mantarlari...
ellerine saglik.

Zeynep

şule&hatice dedi ki...

Pınar beğendiğine çok sevimdim. Denemeni tavsiye ederim;hem çabuk hazırlanıyor hem de çok lezzetli...

Munise hoşgeldin sitemize. Güzel sözlerin için çok teşekkürler...

Zeynep teşekkürler. Kesinlikle tavsiye ediyorum.

Sevgiler...

Yesim dedi ki...

Çok güzel olmuş,hep kaşarla yapardım bu tarif de bir başka alternatif oldu...

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar şu büyük mantarları nereden buluyorsunuz ? ne zaman büyük mantar alıp şöyle şık bir şeyler yapmak istesem karşıma minik minik mantarlar çıkıyor.
Bu arada Hatice mantar dolması müthiş görünüyor ellerine sağlık.
Keşke komşu falan olsaydık.

Adsız dedi ki...

Yeşim beğendiğine sevindim.
Nilüfer ben de çok nadir görüyorum büyük mantarlardan. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Harika bir goruntu,mantari cok severim,hatta bugun denemeyi dusunuyorum tabiki without jambon:)ellerinize saglik!!

Adsız dedi ki...

Arzu,şimdiden afiyet olsun...

Adsız dedi ki...

merhaba,
kocam bu mantarları gördüğünden beri her gün istiyor.dün ızgaralık mantar bukasam da dilinden kurtulmak için yapmaya karar verdim.açıkçası ben ondan daha çok sevdim.tam benim için yapılmış bir yemek...ellerine sağlık arkadaşım..
aslıhan

Adsız dedi ki...

Merhaba Aslıhancım, hakikaten büyük mantar bulmak zor oluyor. Beğenmenize çok sevindim. Senin de ellerine sağlık...

Adsız dedi ki...

merhabalar, ben de denedim bu tarifi ama mantarlar fırında çok fazla su verdi ve o suyun içinde çoğu mantar dağılıp eridi, pişmeden harika görünüyodu içim acıdı onları o halde görünce:( sulanmaması için yok mu bir yöntem?
rukiye

Adsız dedi ki...

Rukiye, dağılacak kadar sulanmış olmaları çok ilginç, mantar hakkında fazla bilgim olmadığından neden bu kadar sulandı bilemiyorum. Üzüldüm doğrusu dağılmalarına.

Adsız dedi ki...

mantarı çok fazla yıkamamak gerekir. özellikle marketten alırken tertemiz mantar yerine topraklı olanları tercih etmek gerekir. Bol suda yıkamak yerine nemli kağıt havlu ile temizlemek gerekiyor.