Sayfalar

Pazartesi, Şubat 12, 2007

Portakal Soslu Pasta



Haftasonu ziyaretimize gelen Aslıhan'lar için yaptım bu pastayı. Lezzet dergisinde gördüğüm tarifin bazı ölçülerini değiştirdim ve size de bu şekliyle aktarıyorum. Ayrıca kaşar dışında peynir yemeyen eşime de bu tarifle labne peynirini tattırmış oldum :)

Malzemeler:

Kek için:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 4 çorba kaşığı kakao
  • 1,5 su bardağı un (1+1/4 bardak kullandım)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 portakal kabuğu rendesi
Keki Islatmak için:
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 çorba kaşığı kakao

Krema için:

  • 5 su b. süt
  • 5 çorba k. un
  • 1 su b. şeker
  • 1 yumurta
  • 1 paket labne peyniri

Portakal Sos:

  • 2 portakalın suyu
  • 3 çorba kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı nişasta

Üzeri için: çekilmiş antepfıstığı

Hazırlanışı:

Kek için; yumurtalar ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın. Sonra sıvıyağı ve portakal kabuğu rendesini ilave edip karıştırın. Kakao, un, vanilya ve kabartma tozunu eleğe boşaltıp eleyerek karışıma ekleyin. Karışımı tabanına yağlı kağıt serilmiş ve kenarları yağlanmış 24 cm'lik kelepçeli kalıba aktarın. Önceden ısınmış 170 derece fırında 25-30 dk. pişirin. Sonra soğumaya bırakın.

Krema için; yumurta, un, şeker ve sütü ocakta krema kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin. Diğer tarafta vanilya ve labne peynirini çırpın ve kremaya ekleyin. Bir taşım daha kaynadıktan sonra ocaktan alın. Bir süre mikserle çırpın. ( Mikseri kremanın içinden çıkarmayıp arasıra karıştırarak üzerinin kabuk bağlamasını önleyebilirsiniz)

Portakal Sosu için; taze sıktığınız portakal suyunu içinde tortu olmasın diye süzgeçten geçirin. Bir cezveye portakal suyunu ve şekeri alın. Nişastayı biraz su ila açıp cezveye ekleyin. Kısık ateşte koyulaşana kadar pişirin.

Soğuyan keki enine ikiye kesin. Kakaolu sütün yarısı ile keki ıslatın. Kremanın 1/3'ünü kekin üzerine yayın. Kekin dğer parçasını üzerine kapatın. Kalan kakaolu süt ile keki ıslatın ( fazla ıslak oluyor gibi gelebilir) Kremayı pastanın üzerine ve kenarlarına sürün. Portakal sosunu pastanın üzerine yayın. Pastayı antepfıstığı ile süsleyin. Buzdolabında 3-4 saat dinlendrip servis edin.

Afiyet olsun...

32 yorum:

limoncicegi dedi ki...

Ellerine saglik, patan cok guzel gorunuyor. Ben kremada pek labne kullanmam, oyuzden cehaleti mi bagisla :)) labne koyunca ddaha mi cabuk donuyor, sertlesiyor veya tadi mi daha guzel oluyor ?? denesemde ne icin denedigimi bileyim :))

Ellerine saglik,

Bu arada kocan icin uzuldum, halbuki erzincan tulumu gibisi var mi ? veya ezine...

Adsız dedi ki...

merhaba ; denenecek tarifler arasına ekledim bile tam mevsiminde portakalla ne güzel tatlar yapılıyor ellerinize sağlık

Adsız dedi ki...

Limon çiçeği, labne peyniri kremayı daha lezzetli yapıyor.

Seda, mutlaka dene derim. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

beklediğim tarif en sonunda....keki ööle güzeldi ki anlatamam. kreması ise bambaşka... portakal sosu ise son zamanlarda portakal soslarından hazmetdiğim halde, (aslıhan, bak bu denenebilir) diyerek tattığım gerçekten hoş bir lezzetti. güzel sunumun, samimiyetin için teşekkürler haticecim. ama en hoşu tabiiki de kaymaklı ekmek tatlımız, erkeklerin en hası bebeğimiz, Erkan bebeğimiz idi. bize de bekleriz. sevgilerimizle...

Adsız dedi ki...

Haticecim sahiden de nefis görünüyor!!! :))

butterfly dedi ki...

Sevgili Hatice,
Pastan çok güzel görünüyor. Hele de kekindeki kakao ve portakal aromalarının birbirine ne çok yakıştığını tahmin edebiliyorum.
Ellerine sağlık:). Sevgiler..
aslı

Adsız dedi ki...

Aslıhancım, afiyet olsun. Biz de çok keyif aldık ziyaretinizden. En kısa zamanda tekrar görüşmek üzere. Seni ve Ezeli öpüyorum...

Özgecim, sağol canım, haftasonu görüşürsek sizin için de yapabilirim bu pastayı :))

Aslı, çok teşekkür ederim. Asıl tarifte kekte portakal yoktu aslında; yakışır diye düşünüp eklemiştim. Hakikaten de çok yakıştı. Sevgiler...

Hesna dedi ki...

Merhabalar
Pasta nefis görünüyor çok iştah açıcı elinize sağlık.Fotoğraflarda çok güzel ayrıca.

Hesna

Adsız dedi ki...

bloğunuza bayıldım fakat yazılarınız bozuk çıkmış haberiniz olsun istedim

Adsız dedi ki...

Portakal sosu gerçekten çok güzel bir görüntü katmış pastanıza,ellerinize sağlık.Eminim tadıda nefistir.Sevgiyle,maviyle kalın :)))

sevdamavisi dedi ki...

Sevgili Hatice,
ne güzel bir pasta olmuş ellerine sağlık. insanın içinde ferahlık duygusu yaratıyor.

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık Hatice, gerçekten çok lezzetliydi.

Tuba dedi ki...

Sevgili Hatice, hem portakal hem de kakao beraberligini ben de cok seviyorum. Labne peynirinin karsiligi burada yanilmiyorsam cream cheese oluyor. Ve cream cheese Amerika'da acaip yaygin bir sekilde neredeyse tum tatlilarda kullaniliyor, ellerinize saglik.

Esma dedi ki...

labne peynirli pasta hic denemeye cesaret edemedim, ama bu pasta cok guzel gozukuyor, denemek istiyorum, insallah sizinki gibi guzel sonuc alirim, ellerinize saglik.

Adsız dedi ki...

Hesna, beğenmene çok sevindim :)

Güliz, teşekkür ederiz. Yazılar biz de normal görünüyor. Acaba sizin internet ayarlanırınızdan kaynaklanıyor olabilir mi?

Ayda, teşekkür ederim.

Sevdamavisi, beğendiğine çok sevindim. Tadı da çok hafif oluyor. Sevgiler...

Cüneyt, afiyet olsun. Yorum için teşekkür ederim.

Tuba, labne hakikaten kremanın lezzetini değiştiriyor. Sevgiler...

Esma, mutlaka deneyin derim. İnşallah istediğiniz gibi olur.

Adsız dedi ki...

merhabalar, ben bu sitenize ilk defa yorum birakiyorum ama devamli izleyenlerdenim. 1 Pakat labne peyniri kac gram acaba. almanyada sizin kullandiginiz labne peyniri yerine mascarpone peyniri kulaniliyor, onuda 250gr. veya 500 gr´lik paketlerde aliyoruz. eger gramini aciklarsaniz haftasonunda bu pastayi denemek istiyorum.

sevgiler layla

Adsız dedi ki...

Layla, yorumun için teşekkür ederiz. Kullandığım labne peyniri 200 gr. idi. Umarım deneyip beğenirsin. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Sevgili Hatice pasatanı bugün denedim mükemmel oldu..Herkese tavsiye ederim.mmmm süper ..Ellerine sağlık canım
meva..

Pitircik dedi ki...

Merhaba Hatice,

Tarifleriniz benim zevkime cok hitap ediyor. Ama bir turlu deneyemedim hic birini. Bu pasta harika gozukuyor. Portakal aromali, kakaolu. Cok da hafif olduguna eminim. En kisa zamanda deneyecegim.

Sevgiler

Adsız dedi ki...

Meva, senin de ellerine sağlık. Beğenilmesi beni çok mutlu etti :)) Sevgiler...

Pıtırcık, gerçekten çok hafif oluyor. Umarım deneyebilirsin. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Elinize saglik, inanilmaz guzel ve istah acici duruyor.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Aybike, çok teşekkür ederim :) Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Merhaba tarifleriniz cok güzel,portakalli pastada nefis görünüyor.Ellerinize saglik.Bir sorum olacak portakal sosu icin portakal suyunun miktari nedir.Iki portakal suyunun ölcümünü verirseniz sevinirim.

Adsız dedi ki...

Arzu teşekkür ederim. Portakal suyunu ölçmemiştim. Kullandığım cezveye su koyarak az önce ölçtüm: 1 çay bardağı doldu, çok az da arttı. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Merhabalar,
Yine harika bir tarif. Fotoğrafı gördüğüm andan beri aklımdaydı, nihayet dün denedim. Ama ben, eşim vişne ve böğürtlenli tatları daha çok sevdiğim için birazcık değiştirdim. Buzlukta yazdan kalma vişneler vardı, pastanın ortasındaki kremanın üzerine onları dizdim. Pastanın üzerine de portakallı sos yerine, vişneye daha çok yakışacağını düşünerek böğürtlenli sos yapıp döktüm. Pastayı yaparken, hamuru çok yağışkan olduğu için biraz endişelenmiştim açıkçası ama sonuç mükemmel oldu. Gerçekten çok güzel bi tarif bu arkadaşlar, herkese şiddetle tavsiye ederim. Ayrıca sunumu da çok şık olduğu için havalı bi pasta oluyo. Hani böyle ağır misafirler geleceği zaman yapılacak cinsten, zor da değil üstelik yapması.
Neyse, bu güzel tarifler için çok teşekkür ediyorum. Sizi izlemeye devam,diyorum:)
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Haticeciğim hem bu keki hem de kremalı havuçlu keki denedik ve gerçekten de çok beğendik. Ellerine sağlık. En kısa zamanda görüşmek dileği ile... Erken bebişi de öptük...

Adsız dedi ki...

Neslihan, beğendiğine çok sevindim :) Vişneli de eminim çok güzel olmuştur. Sevgiler...

Elifcim senin de ellerine sağlık. Beğendiğinize çok sevindim. Biz de Mehtap ablamızı öpüyoruz. Görüşmek üzere.

Benim dünyamdan dedi ki...

Merhabalar, bu pastanını tarifini ilk gördüğüm günden beri ilk denenecekler listemde yerini almıştı ve bu hafta sonu denedim. muhteşem bir lezzet elde etmeyi başardım ancak kekini maalesef beceremedim. malzemeleri karıştırdığımda çok koyu bir kek hamuru elde ettim ke neredeyse karıştırma kabından kek kalıbıma dahi dökülmekte zorlandım çok zorlukla sıyırabildim ve sonuçta incecik bir kek elde ettim. acaba kek malzemelerinde süt, yoğurt vs gibi bir malzeme ilave edilmesi gerekiyormuydu yada ben birşeyleri beceremedimmi acaba? elde ettiğim lezzet harikaydı ve tekrar denemeyi ve bu sefer başarmayı çok arzu ediyorum. aramızda kalsın, bu sefer hemen hazır ber kek tabanı alıp pastamı onunla hazırladım:( halbuki pişirmiş olduğum kakaolu kekin lezzeti muhteşem, kremasıyla birleştiğinde harika bir bütün olacaktı. nerede yanlış yapmış olabileceğim hakkında beni yönlendirirseniz çok sevinirim. şimdiden çok teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Hülya, kekin olmamasına çok üzüldüm ama malzeme listesinde bir eksik yok. Ben yumurtaların büyüklüğüne göre un miktarı değişebilir diye dergideki miktarı yazdım. ama tariftede yazdığım gibi biraz daha az kullandım. Bir sonraki denemende kek hamurunun kıvamını kontrol ederek unu azar azar ekle derim. Bu şekilde sorun olmayacaktır. Umarım bu sefer sorun yaşamazsın. Sevgiler...

NiNo dedi ki...

hepsi birbirinden guzel hangisine yorum yazsam :D derken buna kaydi gonlum ellerinize saglik sevgiler tirandan

Adsız dedi ki...

Nihan, Çok teşekkür ederim. Sevgiler...

yagmur gözlüm dedi ki...

ben pastayı yapacam ama kakolu süt yerine sade süt kullansam olurmu yada sütün içine kako katsam