Sayfalar

Çarşamba, Aralık 06, 2006

Çikolatalı Un Helvası



Cumartesi günü denediğim diğer bir lezzet.. Aslında bu tatlıya kısaca bomba diyebiliriz. Ye#17 için hazırlamıştım ama isminde kabak geçmediği için vazgeçtim şimdi yayınlıyorum. Bu tatlı biraz masraflı, zaten dergide de davet sofraları için diye bahsediliyordu. Her bir kaşığında çikolataya doyduğunuzu hissediyorsunuz. Tek başınıza bir kupu bitirmeniz biraz zor :) Toplamda 6 adet kupumuz oldu.

* Tarif Sofra dergisinin Kasım-2006 sayısından alınmıştır.

Malzemeler:

  • 4 parça kabak tatlısı (ben daha fazla kullandım)
  • 2 kahve fincanı krema (1 paketin hepsini kullandım)
  • 6 çorba kaşığı dövülmüş fındık
  • 160 gr sütlü çikolata
  • 2 çay bardağı süt
  • 4 çorba kaşığı toz şeker
  • 160 gr bitter çikolata
  • 2 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 4 çorba kaşığı kakao (1 küçük paket kullandım)
  • 2 adet orta boy portakalın rendelenmiş kabuğu
Yapılışı:

Kabak tatlılarını bir çatalla ezip, 1 kahve fincanı kremayı iyice yedirerek karıştırın. 1 kaşık dövülmüş fındık ilave edin, bir kenarda bekletin. Sütlü çikolatayı 1 fincan krema ile karıştırın ve benmari usulü eritin. Ben kısık ateşte erittim. İçerisine 4 kaşık dövülmüş fındık ilave edin ve iyice karıştırın. Bir başka kapta süt, şeker ve bitter çikolatayı, 1 bardak su ile karıştırarak kısık ateşe koyun. Ben kalan kremayı bu aşamada kullandım bardağın üzerini sütle tamamladım. Kaynamasına izin vermeden, çikolata eriyince ateşten alıp ılınmaya bırakın. Yapışmaz bir tavada unu kısık ateşte devamlı karıştırarak kavurun. Rengi sararınca içerisine tereyağını, kakaoyu ve rendelenmiş portakal kabuğunu ekleyin. Dergide macun kıvamına gelinceye kadar karıştırın demesine rağmen benimki öyle bir kıvama gelmedi. 7-8 dk bu şekilde kavurduktan sonra ılımaya bırakılan erimiş çikolatayı azar azar dökerek ilave edin. Sürekli karıştırarak boza kıvamına gelinceye kadar pişirin. Hazırladığınız çikolatalı un helvasını sıcakken kaselere paylaştırın. Üzerine önce kabak tatlılı karışımı dökün. En üste eritilmiş sütlü çikolata karışımını dökün ve 1 kaşık dövülmüş fındık veya cevizle süsleyin. Ilık olarak servis yapın.

Afiyet olsun..

Şule

11 yorum:

Adsız dedi ki...

Keske, Ye'ye dahil etseydin Sule, balkabakli cikolatali un helvasi diye, daha cok kisiye ulasirdi, hem tarifi gorunce cok cabuk affederdik :)
Balkabaksiz ve findiksiz haliyle ve suyla yapiyorum, hem ekonomik, hem pratik, hem de yine bile cok lezzetli..Su soguk gunlerde sicak cikolataya tercih ederim.

Adsız dedi ki...

nasılda parlak lezzetli duruyor öyle:) ellerine sağlık..

Adsız dedi ki...

hakikaten tam bombaymış! bence süper bişey ve etkinliğe saklamalıydın.karşımda olsa kalori filan düşünmeden yerdim :) ellerine sağlık.

seda
tarifname.blogspot.com

Adsız dedi ki...

sevgili betül bu lezzetten daha fazla mahrum kalınmasını istemedim :)) 10 gün daha bekleyemedim :) ayrıca bu tatlıda balkabaklı ve en üstteki sütlü çikolatalı kısım tadını çok yumuşatıyor ve ağızda süper bir tat bırakıyor. bu şekilde de mutlaka dene bence.

nihal beğenmene sevindim. yorumun için teşekkür ederim.

seda nedense ben tatlıyı yaptıktan sonra pek yemek istemedim herhalde çok fazla çikolatayla uğraştığım için yapım aşamasında gözüm doydu :) 6 adet kuptan 3-4 kaşık yiyebildim sadece. tabi ertesi gün de keşke bir tane olsaydı demeye başladım.

Adsız dedi ki...

Şelecim ellerine sağlık hem un helvası hem çikolata hem kabak çok hoş bir üçlü oluşturmuş

İpek Kuscu dedi ki...

Şule ,tadı muhteşem olmalı ama ben kalorisini düşündükçe vazgeçiyorum yapmaktan.Ellerine sağlık.Görünüm de çok hoş .

Adsız dedi ki...

şebnemcim teşekkür ederim. oldukça hoş bir üçlü oldular evet.

ipekcim tadı gerçekten de muhteşemdi. bence yap ve 3-4 kaşık mutlaka ye gerisini de bırak başkaları yesin :)

Adsız dedi ki...

Bende bunu dergide okuyup yapmayi düsünüyordum.Sonra baska bir tarifte karar kildim.
Ama sende keske etkinlikte yayinlasaydin.Betül'ün dedigi gibi bir baslik atardin olurdu.Ama neyse ellerine saglik.Hafta sonu menümde yer alacak.Sevgilerle.

Adsız dedi ki...

etkinlik için de farklı tarifler hazırladım. sitenin de boş kalmasını istemedim. sevgiler..

Adsız dedi ki...

gercekten super gozukuyo yaaa :)))

Adsız dedi ki...

aykut teşekkür ederim :)