Sayfalar

Cuma, Mart 17, 2006

İncir Uyutması



Yapımı oldukça farklı ama tadı muhallebiyi andıran bir tatlı bu. Tarifi Oktay Usta'nın yemek programından almıştım. Tadı bize biraz fazla şekerli geldi. Siz dilerseniz şeker miktarını yarıya indirebilirsiniz. Bir de ben içerisine ceviz eklemedim.

Malzemeler :

  • ½ litre süt
  • 1/3 su bardağı şeker
  • 6 adet kuru incir
  • Arzuya göre; ceviz içi, gülsuyu

Yapılışı :

İncirlerin saplarını kesin ve 4 parçaya bölün. Sütü ve şekeri bir tencereye koyup ocağa alın ve şeker eriyene kadar ısıtın. Sütün sıcaklığı serçe parmağınızı yakmayacak ama sıcak da olacak (yoğurt mayalama sıcaklığında). Daha sonra incirleri sütü, ekleyecekseniz cevizi rondoya koyup, hepsini püre haline getirin. Daha sonra karışımı kaselere boşaltın. Kaselerin üzerini tıpkı yoğurt mayalar gibi örtüp ( ben ayrıca her kaseyi streç film ile örttüm) sıcak bir ortamda 4 saat bekletin. Kıvamı ne çok sulu ne de katı olacak. Daha sonra kaseleri buzdolabına koyun. Buzdolabında da 6-7 saat kadar bekletin.

Afiyet olsun...

19 yorum:

Adsız dedi ki...

Elinize saglık,
Çok güzel görünüyor . tadıda eminim çok güzeldir. Bu tarifi hep okurdum kitaplarda ama bana sanki tutmazmış gibi gelirdi. içinde un ya da nişasta olmadıgı için cıvık bir kıvamı olacagını zannederdim. Püf noktası yogurt gibi mayalandırmakmış. sütlü tatlı ve incir'i çok seven eşime, pazar günü sürpriz yapacagım. Dediginiz gibi şekeri azaltıp cevizi de üstüne atmak daha dogru , ceviz tatlının rengini karartabilir.
Sevgiler Meliha

Adsız dedi ki...

merhaba bende yapmıştım biraz kesilmişti çok hafif ve güzel oluyor eline sağlık sakızlı kurabiyelerden eyaptım ama mesaj gitmedi biraz sert oldu hep takip ediyorum ama mesajlar takılıyor eğer oktay ustadan browni tarifi varsa yazarmısınız ben kitabından yaptım ama nerde hata yaptıysam çok kötü oldu handan

Nezaket dedi ki...

Hatice, daha once tatmadigim, bilmedigim bir tarif bu. Bir firsatini buldugumda evde denemek istiyorum tabii tavsiyene uyarak seker katmadan yapmaliyim. Eline saglik.

Burcu - Mutfak Camı dedi ki...

merhaba, hep okuyorum ama daha önce yorum yazmadığımı fark ettim birden. üzüldüm. tarifleri yapmıyorum artık çok fazla kilo almaya başladığım ve ailece obezliğe doğru gitmeye başladığımız için. okuması bile çok çok zevkli benim açımdan. ellerinize sağlık. bu güzel tatları bizlerle paylaştığınız için teşekkürler...

Adsız dedi ki...

Meliha, teşekkür ederim. Nasıl oluyor anlamıyorum ama kıvamı hiç sulu olmuyor bu tatlının :)) Tatlıyı karartır diye ben de cevizi içine eklememiştim. Umarım denemiş ve beğenmişsinizdir tarifi.
Handan, eline sağlık senin de. Sitemiz de bir browni tarifi var ama Oktay Ustanın tarifine benziyor mu bilmiyorum.
Nezaket, umarım dener ve beğenirsin. Teşekkürler...
Burcu, yorumun için çok teşekkürler :) Sitemizi beğendiğine çok sevindik. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

merhabalar hem cok hafif hemde guzel duruyor.. yogurt gibi mayalandirilmasi daha da ilginc.Ellerinize saglik.Evde ben de deniyecegim. Tabii burda incir bulur bulmaz.Blogumda yayinlarim..

Adsız dedi ki...

Defne, beğendiğine sevindim. Umarım deneyebilirsin. Sevgiler...

Basak dedi ki...

Çiya'da "Teleme- İncir Dondurması" yemiştim. İçinde şeker yoktu ayrıca. Kaynatılıp kendi kendine soğutulmuş süt ve dövülmüş kuru incirden yapılmıştı. Ben çok beğenmiştim ama ılık yense daha güzel olur diye düşünmüştüm.
Eline sağlık, çok hoşuma gitti tarif.:)

Adsız dedi ki...

Başak, o yazını ben de okumuştum. Hatta tatlının servisini çok beğendiğim için ben de güveçte yapmayı istiyordum ama kısmet olmadı.
Tarifi beğendiğine de çok sevindim.

Adsız dedi ki...

Tarif icin tesekkurler, denedim, cok
guzel oldu. 1 kasik seker ekledim, ama
hic eklemesem de olurmus, incirler
cok tatliydi demek ki.

Adsız dedi ki...

Tuğba, afiyet olsun. Sanırım bu tatlıya sadece incirin tadı yetecek. Bize de fazla gelmişti. Sevgiler...

Damak Tadı dedi ki...

selamlar,
Bnede aranıza yeni katılan bir blogcuyum,adresimi ziyaret ederseniz memnun olurum.
Sevgiler
Gül
http://www.damak-tad.blogspot.com/

Adsız dedi ki...

merhabalar,

bu tarifi hiç şekersiz denedim...tam bir diyet tatlı oldu...ve de çok ilginç bir tarif...kendi kendine muhalebi olması...tarif için çok teeşkkür ederim.
ben 1 su brd.süte 1 incir hesabıyla yaptım.ve de bu tarifi daha önce neden görmedim diye de hayıflandım durdum::(((
sevgilerimle,
ilkay

Adsız dedi ki...

Gül, siten hayırlı olsun.

İlkay, deneyip beğenmene çok sevindim. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Tatlınız çok güzel olmuş gibi görünüyor; ellerinize sağlık. www.vatanbir.org isimli sitemizde bir Türk Mutfağı bölümü oluşturmaktayız.
İncir Uyutması isimli tatlı için görsel malzeme araştırması yaparken sitenize rastladık. Fotoğrafınızı sitemizde kullanmak istiyoruz, bir sakıncası var mı acaba?

Adsız dedi ki...

Sitemizin linkini de vererek ekleyebilirsiniz.

Adsız dedi ki...

eLinize sagLık
Sesli Sohbet Sesli Chat

Unknown dedi ki...

Kaç defa yaptim olmadi. Bir türlü tutmuyor benimki. incirli süt oluyor hep, uyumuyor. ama ben hep inatla rondodan geçirdim incirleri kasikla ezmedim ondan mi acaba?

hatice dedi ki...

Hüseyin, ben de rondodan geçirmiştim tüm malzemeleri onun neden olacağını sanmıyorum.