Sayfalar

Cuma, Şubat 17, 2006

Dilim Dolma



Dün işyerinde akşama ne yapsam diye siteler arasında dolaşırken gördüm bu tarifi. İsmi ilginç, neden bu ismi almış bilmiyorum. Ama güzel olacağını düşünerek çıktısını aldım. Gerçekten de değişik, güzel ve doyurucu bir yemeğimiz oldu. Malzemelerde azaltma ve bazı değişiklikler oldu tabi. Parantez içinde kendi kullandığım ölçüleri de yazdım.

Malzemeler:

  • 500 gr yağsız kıyma (200 gr)
  • 750 gr köftelik ince bulgur (1 büyük su bardağı)
  • 1 soğan
  • 3 patlıcan (2 patlıcan)
  • 4 domates (2 domates)
  • 3 sivri biber (kullanmadım)
  • 2 çorba kaşığı tereyağ (zeytinyağı)
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 1 çay bardağı sumak (2-3 tatlı kaşığı sumak)
  • 2 su bardağı sıcak su (1 su bardağı)
  • tuz, kırmızı tozbiber
Yapılışı:

Soğanı küçük küçük doğrayın. Kıymayı bir kaba alıp soğan, kırmızı tozbiber, bulgur ve tuzu ekleyin. Arasıra su serperek yoğurun. Patlıcanları alacalı soyun. Tuzlu suda bekletip kağıt havlu ile kurulayın. Patlıcanları önce yuvarlak olarak 4 parçaya bölün. Her parçayı dikey olarak 1 cm kalınlığında dilimleyin. Domatesin kabuklarını soyun. Biber ve domatesleri küp şeklinde doğrayın. Tencereye yağı alıp salçayı kavurun. Tencereyi ateşten alın. Hazırladığınız köfte harcından ceviz büyüklüğünde alıp avuç içinde hafif sıkarak şekil verin. Benim köftelerim biraz iri oldu :). Köfteleri tencereye yerleştirin. Üzerine bir sıra patlıcan dizip domates ve biberleri serpiştirin. Malzeme bitene kadar işleme devam edin. Sıcak suyu ekleyip kısık ateşte pişirin. Sumağı sıcak suda 15 dk bekletin. Süzgeçten geçirerek suyunu tenceredeki yemeğin üzerine gezdirin. Bir taşım kaynatıp ateşten alın. Ben yanlışlıkla sumağı ilk aşamada ekledim. Ayrıca süzgeçten geçirmedim. Baharatını mı yoksa bitkisini mi kullandığını anlamadım. Bu yüzden sıcak suya sumağı ekleyip karıştırdım ve yemeğin üzerine gezdirerek pişirdim. Bizim yemeğimiz susuz oldu :). Siz yaparsanız suyunu ona göre koyabilirsiniz. Ama tadını çok beğendik.

Afiyet olsun..

5 yorum:

ZeYNeP dedi ki...

Şule cim buda benim yapacaklarım arasındaydı:))) bende aynı sayfadan kaydettim yapacagım diye , bu kadar olmaz ama:))) nasılda zevklerimiz veya takip ettiğimiz yerlerden denk geliyor secenekelrimiz:)) eh sen yine benden evvel yaptın ve denedin artık bende yaparım eli mahkum:))))
Ve bende bu isim niye dilim diye dusunmustum tarifi hızla okumustum:)

Hala tebessum ediyrum inan:))
ellerine saglık,

sevgilerimle
Figen

Adsız dedi ki...

Merhaba Şulecigim.Kaç gündür yazdığım yorumlar gitmiyor.Umarım bu gider artık.Ellerine sağlık,çok değişik bir yemek olmuş.Ayrıca aşureyede yorum yazmıştım gitmemişti.Allah kabul etsin.Geçmiş sevgililer günün demiyorum bence hergün sevgililer günü.İkinizinde(Haticeninde),sevgililer günü kutlu olsun.sevgiler........

Adsız dedi ki...

Figencim kalplerimiz bir demek ki. aynı şeyleri beğeniyor ve bir kenara not ediyoruz. :) Sen de dene beğenirsin mutlaka.

Zeynepcim yorumlarını görmeyince gözlerimiz seni arar oluyor :)Kendini bu kadar özlettirme. Aşure ve sevgililer günü dileklerin için teşekkürler. Biz de seninkini kutlarız.

Adsız dedi ki...

Şulecigim yorumunu okuyunca çok mutlu oldum.Bloğunuza hergün bakıyorum.Tek amaç yeni tarifler değil aslında,sizin yakınlığınızı ve samimiyetinizi hissetmek.nette sorun oldugu için bazen ulaşamıyorum.Ama itiraf ediyim özlenilmekte güzel oluyormuş....sevgiler..

Adsız dedi ki...

zeynepcim mutlu ettiysem seni ne güzel :)

neslihan teşekkürler. bunu da yap sever herhalde. Bu arada sitene giremiyordum sanırım ismini değiştirmişsin.