Sayfalar

Çarşamba, Kasım 23, 2005

Mayalı Kek



















Bu ilginç görünümlü kekin tarifini işyerinden Filiz gönderdi bize. Tadını daha çok ekmeğe benzetsek de çikolatalı sosla gayet güzel oluyor. Oldukça hafif bir tadı var. Yaptıktan sonra çok bekletilmemesi tavsiye edilir. Yapım aşaması benim çok hoşuma gitti. Hamurla oynamayı seviyorum galiba :).

Malzemeler:

  • ½ su bardağı bal
  • ½ su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 5 su bardağı un(ben 4,5 su bardağı kullandım)
  • 1 vanilya
  • 2 yumurta
  • 1 paket kuru maya
  • bir miktar süt mayayı açmak için (instant maya kullandığım için sütü diğer malzemelerle birlikte kattım)
  • bir miktar ceviz, kuru üzüm, toz şeker
  • 1 paket çikolata sosu
















Yapılışı
:

Yapılışını aynen filizin gönderdiği şekilde kopyalıyorum.

Bal,su ve tereyağı kısık ateşte bal eriyene kadar eritin ve bir kenarda bekletin. Mayayı ılık süt ile açtıktan sonra ortasını havuz olarak açtığımız 5 su bardağı unun içerisine ilave edin. Vanilya,yumurta ve erittiğimiz ballı karışımı da una ilave ettikten sonra hamurun mayalanması için yarım saat kadar dinlendirin.


















Hamur mayalandıktan sonra , elinizi hafifi unlayarak hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapılıp yağlanmış kelepçeli kalıba rastgele dizin. Ceviz büyüklüğündeki bezeler kalıba , kalıp dolana kadar dizilir ve dizilen her kata ceviz,kuru üzüm ve toz şeker serpilir. Hamur bitene kadar bu işleme devam edilir.
(Ben topları düzgün bir şekilde sıraladığım için tek kat oldu, üst kata sadece 5-6 top yerleştirebildim, tavsiyem topları rastgele kalıba koymanız ve boşluklara üzümlü, cevizli, şekerli karışımın dolması) Sonra önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında kek içini çekene kadar pişirin. Pişen keki kalıptan soğuduktan sonra çıkarın. Top top attığımız bezeler kekin asıl görüntüsünü oluşturur ve aralardaki ceviz kuru üzüm ve toz şekerler hem güzel bir görüntü verir kekimize hemde daha lezzetli olmasını sağlar.
Hazır olan kekin üzerine hazır olarak alacağımız çikolata sosu da kullanılabilir yada evde hazırlayacağınız çikolata sosuda kullanılab
ilir.Kekin soğuduktan sonra dilimlenip üzerine çikolata sonunuda döktükten sonra servis yapılır. (Sosunu kekin tamamına dökmüştüm, asıl tarife uyarsanız bence daha güzel olur)











Afiyet olsun...

22 yorum:

Adsız dedi ki...

Sule'cigim, cok cici bir sey olmus bu. Üstelik malzemesine baktim, cok hafif bir keke benziyor. Yagi cok az, seker yerine bal var. Ellerinize saglik.
Yarin bir arkadasimin dogumgünü var. Ne yapalim diye konusurken, kremali pasta olmasin, hafif ve rahat yenen bir sey olsun dedi. Simdi soru :)
Dogru mu anladim, asil tarife göre toplar kalipta iki kati tam dolduruyor ve aralarinda cevizli sekerli karisimdan var?

Adsız dedi ki...

Merhabalar,

Kek gerçekten çok hoş gözüküyor.Ben daha önce Portakal Ağacındaki mayalı kekide denemiştim ve tadan herkes te çok beğenmişti. Bu tarifide en kısa sürede deneyeceğim. Cevizin ve üzümün de ayrı bir tat verdiğinden eminim. Ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

Merhaba şule,
Kek çok güzel görünüyor ellerine sağlık.Değişik ve güzel bi tarif en kısa sürede deneyeceğim..Sevgiyle kal.

Adsız dedi ki...

Şule çok güzel bir kek olmuş, görüntüsünede bayıldım.Zaten fırsat oldukça tariflerinizi deniyorum,ve çok güzel oluyor.Ellerine sağlık,sevgiler.......

ZeYNeP dedi ki...

bende cok begendim goruntusunu,
eminim tadida guzel, cunku olculere bakinca agir bir tat olacagini dusunmuyorum, cikolata sos ile enfes gorundu bana, eline saglik.

Zeynep

Burcu Özdoğan dedi ki...

Sevgili Şule ne kadar orjinal bir tarif:)çok hoşuma gitti.Ellerine sağlık harika görünüyor

Adsız dedi ki...

minecim teşekkürler. gerçekten hafif bir tat. Doğum gününde pastanın yerini tutar mı bilmiyorum ama yine de sorunu cevaplayayım. Asıl tarifte topları kalıba rasgele atıyorsunuz, artık kaç kat çıkabilirseniz :) Topların aralarındaki boşluklara da cevizli, üzümlü karışımı serpiyorsunuz.

iklim, mavi, zeynep, diğer zeynep ve burcu beğenmenize sevindim. Umarım deneyip tadını da görüntüsü kadar beğenirsiniz.

Adsız dedi ki...

Şule çok hoş bir kek olmuş ellerine sağlık. Benim sormak istediğim kaç santimlik kalıpta yaptın acaba.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Sule'cigim, çok güzel, çok cici bir sey olmus bu kek. :)) Görüntüsüne bayıldımm. Ellerine sağlık. En kısa zamanda denemek istiyorum.

Summer

ZeYNeP dedi ki...

Şule ellerine saglık,
Görüntüler çok hoş gel beni ye diyorlar benbayıldım. Ama tarifi cok okuyamadım sanırım su anda blogda sorun var galiba karakterler gorunmuyor ?

Ben yine ziyaret edegim o zaman alırım ölçüleri:)
Ellerine saglık,
Figen

Adsız dedi ki...

songül teşekkürler. kelepçeli kalıbım 26 cm'lik.

summer beğenmene sevindim. teşekkürler..

figencim sayfamızda böyle bir problem yok görünüyor. character encodingden turkish(windows-1254)'ü seçmeyi dene bir de istersen.

vildan dedi ki...

aaa hayatımda gördüğüm en enteresan kek, okumadım ama sırf görüntüsü için yapmaya değer.. ellerine sağlık ;)

Dilek'ce dedi ki...

Merhaba Sule,
kekin cok güzel olmus. Ben de yapmistim bu keki Hatice'den aldigim orjinal tarifi birazcik degistirerek. Ama senin ki cok daha farkli olmus hele cikolata sosu fikrini sevdim.
Benimkini merak edersen:
http://dilekce.blogspot.com/2005/08/shf11-coffeecomb-cake.html

Adsız dedi ki...

Burcu görüntüsü profiterole benzese de tadının pek benzer olduğunu söyleyemeyeceğim :). Yorumun için ben teşekkür ederim.

vildan teşekkürler :) gerçekten de ilginç ve çok hoş bir görüntüsü var.

merhaba dilek beğenmene sevindim. seninki de harika görünüyor.

Adsız dedi ki...

Merhaba Şule, bu hafta sonu yaptım bu keki..çok farklı bir lezzeti ve sunumu var, yiyen herkes bayıldı..Ben bal miktarını biraz arttırarak yaptım, tavsiye ettiğin gibi bezeleri kalıba rastgele ve aralıklı olarak koydum, aralarına da ceviz+kuru üzüm+toz şeker karışımından bolca serptim(hindistan cevizi de ilave ettim). Sade kek olarak da, çikolatalı sosla da süper oldu. Sevgiler / Yasemin İ.E.

Basak dedi ki...

Şule,
Bu hamurun sosu tahinli olsa mesela? Hımm, nasıl olur?
Çok hoş görünüyor, eline sağlık.

Adsız dedi ki...

tarçın teşekkürler..

yasemin, denemene çok sevindim. beğenmenize ayrıca sevindim. Afiyet olsun. sevgiler.

başakcım denemek serbest tabi :)

life dedi ki...

hemen bugün bende deneyeceğim!...

Adsız dedi ki...

Mrh, bu güzel görünümlü keki yaptim fena olmadi ama kivaminda bi sorun var galiba hamur cok civik oldu ve icini kesince yuvarlak sekilerde kayboldu, o halde bunlari top top yapmamin bi anlami yok diye düsünüyorum

Adsız dedi ki...

anonim, hamurunun kulak memesi kıvamında ele yapışmayacak olması gerekiyordu. Çok cıvık olursa şekil vermek de zor olur hem de top top şekiller kaybolur.

Deniz dedi ki...

Oncelikle tarifinizi cok begendim, ellerinize saglik. Bende yapmayi dusunuyorum ama maya miktarini tam olarak anlayamadim, bir paket derken acaba kac yemek kasigi oldugunu soyleyebilirmisiniz, tesekkur ediyorum simdiden, kolay gelsin...

şule dedi ki...

Tarifi beğenmenize sevindim.. Marketlerde 3lü paketlerde kuru maya satılıyor. onlardan 1 paket kullanacaksınız. Açıkçası tüm poşeti döktüğüm için kaşıkla ölçmedim..