Sayfalar

Cuma, Kasım 11, 2005

Etli Kuru Biber&Patlıcan Dolması



Bayramda bu dolmaları yapabilmek için, bayram öncesi Hatice ile Gimat'a gittiğimizde iplerde asılı duran biberlerden de alıverdim. Gimata gitmemizin asıl sebebi bana hurma almamızdı :). Tabi yine kendimizi tutamayıp doldurduk çantaları. Biberin iç malzemesi çok lezzetliydi fakat kendisi aşırı derecede acıydı. Bayramın son gününde ailelerimize verdiğimiz yemekte halimizi görmeliydiniz :). Acı olmayan biberlerle denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler:

  • Toplam 20 adet biber veya patlıcan kurusu
  • 300 gr dolmalık kıyma
  • yarım su bardağı pirinç
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 adet domates
  • domates püresi ve bibercik
  • 2 diş sarımsak(ben buzluktaki ezilmiş sarımsaklarımdan kullandım)
  • 3-4 çorba kaşığı zeytinyağı
  • yarım demet maydanoz (evde ne kadar varsa onu kullandım)
  • 1 çay kaşığı nane
  • tuz, karabiber
  • sevdiğiniz baharatlar (ben hepsinden çok az olmak koşuluyla yenibahar, sumak, tatlı kırmızı biber, kimyon kattım)
Yapılışı:

Kuru biber ve patlıcanları bol suda yumuşayana kadar haşlayın ve süzüp bir kenara alın. Kıymaya küçük doğranmış soğan, sarımsak, maydanoz, domates rendesi, bibercik, nane, 1-2 çorba kaşığı zeytinyağı, tuz ve baharatları ekleyip yoğurun. Sıcak suda 10-15 dk bekletilmiş pirinci de ekleyerek karıştırın. Kıymalı harcı biber ve patlıcanlara doldurun. Dolmaları tencereye yerleştirin. Üzerine zeytinyağı gezdirin. Bir kenarda yarım bardak suya biraz domates püresi ya da salça ekleyerek karıştırın. Bunu da tencerenin kenarından ekleyin. Su kaynadıktan sonra altını kısarak yavaş yavaş pişirin.

Afiyet olsun..

12 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhabalar,

Kurumus biber-patlicani ben de cok severim. Fakat hic hazir almadim. Ben de Ankara'dayim. Biberleri Gimatta nereden aliyorsunuz?

Isil

Adsız dedi ki...

Işıl merhaba. Eğer acı seviyorsan Gimattan veya dışarıdan al bence. Ama normalde evde kurutunca acı olmuyormuş. Aldığımız yerin ismini hatırlamıyorum ancak birçok dükkanda satılıyor zaten.

Burcu Özdoğan dedi ki...

Sevgili Şule ne güzel olur kurutulmuş biber, patlıcan dolması:)Bayılırım:)Ellerine sağlık
sevgiler

Adsız dedi ki...

burcu ben de yemeyeli uzun zaman olmuştu, biberler acı olduğu için bu sefer patlıcanlılar daha hoşuma gitti.

mertcan aslında dediğini ben de düşünmedim desem yalan olur. Ama yemeğe ancak yetiştirdiğim için fırsat olmadı. ablamda da taze biber dolmasını bu şekilde yemiştim, çok güzel oluyor gerçekten de.

Doruk dedi ki...

Güneydoğu mutfağına hakim bir komşumuz da nar ekşisi katardı bu dolmaya. Gerçekten bayılmıştık yediğimizde.

ZeYNeP dedi ki...

Bende cok severim, patlicanlari her sene kendim burada kurutuyorum ama biberler ne yazik oyle buyuk ki, kurutunca hic hos olmuyor,
elinize saglik, o acilik bence tat vermistir dolmaya,
Bende Burcu'nun dedigi gibi nar eksisi koyarim bu dolmaya, enfes oluyor.

sevgilerimle,
zeynep

Adsız dedi ki...

zeynepcim evde kendin kurutman ne güzel. büyük olsa da sağlıklı bir şekilde kurutuyorsun ve emin bir şekilde yiyorsundur. acılık tat vermeyi geçmişti inan. dışını yemeyi bırak içine bile geçmişti acısı :)

burcucum ve zeynepcim ben nar ekşisinin etliye katıldığını bilmiyordum doğrusu. zeytinyağlısına katılıyor zannediyordum. evde de vardı nar ekşim keşke katsaydım ben de. neyse öğrenmiş oldum. yorumlarınız için teşekkürler..

pınar dedi ki...

şule ben de çok severim kuru biber dolmasını. annem izmirde kurutup buraya getirmişti bana geçen sene. ama burası nemli olduğu için hemen bozuldu.
eline sağlık.

Adsız dedi ki...

Merhaba şuleciğim,tarifi yayınladığın günden önceki gün bende bu yemekten yapmıştım ve yaparken eşime Şule yarın bunun aynısını siteye ekler dedim ve aynı gün tarifi eklediğini görünce çok şaşırdım.Hatta eşimde inanamadı,yarın siteye ne ekleyeceklerini yazmışlardır önceden dedi.Ama öyle olmadığını anladı.Demekki kalbimiz birmiş.Fırsat bulup birkaç gündür yorum yazamadım.Arkadaşlar nar ekşisi kullandıklarını yazmışlar,bende sumak ekşisi kullanıyorum oda çok güzel oluyor.Bende doğuda öğrendim.İnsanın öğreneceği çok şey var demekki.Ellerinize sağlık,sevgiler.....

Adsız dedi ki...

Pınar keşke hemen doldursaydın :(. Evde kurutulmuş gibisi yoktur herhalde.

Zeynepcim yorumunu okurken gülümsemeden edemedim. Çok mutlu oldum.. Ben de birazcık sumak katmıştım dolmaya. Bir dahaki sefere nar ekşisi ile denemeyi düşünüyorum..

Adsız dedi ki...

Şulecim ellerine sağlık. Dün akşam bulgur köfteli tavuk çorbasıyla beraber bu tarifi de denedim. Fakat ben taze biber kullandım. Eminim kurubiber ve patlıcanla da çok güzel oluyordur. Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

elifcim afiyet olsun. taze biberle de muhakkak çok güzel olmuştur..