Sayfalar

Çarşamba, Kasım 30, 2005

Ayçekirdekli Ekmek



Bu aralar ekmek konusunda oldukça hamaratım :). Pazar günü onca yorgunluğun üstüne eve geldikten sonra evde ekmek olmadığını ve o kadar alışveriş sonucu 1 ekmek almadığımızı fark ettik. Ertesi sabaha kahvaltıya ekmeğimin olması lazımdı, pastanelerin yağlı poğaçalarını yemeyi istemedim. Buzdolabında da uzun süre önce almış olduğum ayçekirdek içi paketi durup duruyordu. Ekmeğin malzemelerini, oranını bu sefer aklımdan yaptım ve sonuç; daha önce hiç bu kadar kabaran ekmeğim olmamıştı :)

Malzemeler:

  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı kepek unu
  • 1 paket Dr Oetker instant maya
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • birer tatlı kaşığı şeker ve tuz
  • 100 gr ayçekirdek içi
  • 1 su bardağı sıcak su
Yapılışı:

Unu derin bir kaba koyun. Ortasını çukurlaştırın. Maya, zeytinyağı, şeker ve suyu ekleyerek parmaklarınızla karıştırın. Daha sonra tuzunu ekleyerek iyice yoğurun. Elinize yapışmayacak bir hamur olana kadar su ekleyebilirsiniz. Üzerini nemli bir havluyla kapatın. Hızlı mayalandırma için, fırını 50 ile 100 derece arasına getirin. Mayalı hamuru fırına yerleştirin. 30-35 dk mayalandırın. Sonra ayçekirdeklerini ekleyin ve biraz daha yoğurun. Üzerine fırçayla zeytinyağı sürün. Yağlanmış ekmek kabına hamuru yerleştirin ve üzerini kapatarak yine 50-100 derece arası fırında 30-35 dk kabarması için bekletin. Ekmeğiniz içerdeyken fırının sıcaklığını 175 dereceye getirin. Son 10 dk da sıcaklığı 200 dereceye çıkararak 45 dk pişirin.

Afiyet olsun..

14 yorum:

ZeYNeP dedi ki...

Şuleeee,
Canım sen neler yapıyorsun böyle:)
Kendini ekmeklere adadın beni burda imrendiriyorsun sürekli, olmaz ama yaaa:))))

Figen

Tijen dedi ki...

pek güzel olmuş gerçekten şule'ciğim,
elleri dert görmesin.. fotoğraf da çok iştah açıcı.
tijen

Adsız dedi ki...

Merhaba;

Süper görünüyor, Ben de İlk defa ekmek yapmayı düşünüyorum. Ama daha evvel ekmek yapımı ile ilgili forumları okuduktan sonra bu konuda kendime güvenim çok azaldı. Kullandığınız unların markalarını, ayçekirdeklerini nereden alabileceğimi ve de bu ekmeği pişirmek için kullandığınız kalıbın ebatını bildirmenizi rica ediyorum. Teşekkürler.

Sibel dedi ki...

Devam Şulecim, keyifle izliyorum seni! Nefis görünüyor ekmeğin, hele şu dilimlenmiş haline bayıldım. Ellerine sağlık! Hımm, baton kalıp iyi fikir, öyle deneyeyim bir dahaki sefere. İlk kez ayçekirdeği aldım ben de geçenlerde, ekmekte güzel olacağına eminim.

Adsız dedi ki...

Figen öyle oldu biraz :)

Tijen çok teşekkürler, fotoğrafı beğenmene de çok sevindim..

isimsiz teşekkürler. Normal unum söke marka, kepekliyi hatırlamıyorum. Ayçekirdeğini Migrostan aldım. Kalıbın ebatı çok önemli değil, herhangi bir dikdörtgen kalıpta, hatta tepsiye elinizle şekil vererek de yapabilirsiniz.

Sibelcim sanırım bu ekmek tarifi 10 günlük bir aradan önceki son tarif olacak. Sonra devam tabiki :). Ekmeği beğenmene sevindim..

Adsız dedi ki...

Ne söyleyim bende imrendim şimdi.Nedense hamur yoğurmaya eriniyorum.Valla şulecim seni tebrik etmek lazım hem çalış hem ekmeğini bile kendin yap,oh ne güzel ,afiyet olsun sevgiler......

Bengisu dedi ki...

Ellerinie sağlık Şule çok güzel olmuş ekmeğin, yanlız kafama takılan bir şey var acaba nasıl bir tat veriyor ayçekirdeği içine :) yani biraz merak ettim çünkü hiç kullanmadım ben:)
sevgiler...

Adsız dedi ki...

zeynepcim hiç üşenme, yaptıkça zevk alıyorsun zaten :)

bengisu teşekkürler. ayçekirdekli ekmeğin tadını merak ediyorsan ayçekirdeği ile bir miktar ekmek ye. Mutlaka hoşuna gidecektir.

Doruk dedi ki...

Şule, Pazar günü kahvaltı da ekmeğin vardı. Şimdiye yaptıklarımın içinde en başarılısı buydu. Pufur pufur bir ekmek oldu. Hepsi bitti kahvaltıda. Çok yaşa sen.

Basak dedi ki...

Fotoğraf çok hoş görünüyor, çok iştah açıcı bir açıdan çekilmiş, eline sağlık Şule.
Tarif de müthiş. Afiyet olsun ve eline sağlık.

Adsız dedi ki...

burcu deneyip beğenmenize çok sevindim afiyet olsun :) Sen de çok yaşa..

Başakcım teşekkürler..

Adsız dedi ki...

Çok güzel görünüyor, ekmek yapma teşebbüsüm olmadı hiç.Ekmek makinesinde mi yapıyorsunuz?

Adsız dedi ki...

serinmavi teşekkürler. tarifte de anlattığım gibi her aşamasını elimde ve fırınımda yaptım.

Adsız dedi ki...

I was searching blogs,and I found yours.Please,
accept my congratulations for your excellent work!
If you have a moment, please visit my yahoo anti virus toolbar site.
Have a good day!