Sayfalar

Perşembe, Kasım 16, 2006

Portakallı Kek



Uzun zamandır böyle güzel bir kek yememiştim. Tarifini işyerinden Hamiye hanımdan aldığım bu keki annemle teyzemlere götürmek için yaptım. Kekin tadını çok beğendik fakat portakal dilimlerinin acımsı bir tadı vardı. Portakallarınızı kalıba dizmeden önce tadını mutlaka kontrol edin ya da sadece kekini deneyin pişman olmazsınız.

Malzemeler:

  • 250 gr tereyağı (yarım paket tereyağı üzerini sıvıyağ kullandım)
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı şeker (damak tadınıza göre artırabilirsiniz)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 fiske tuz
  • 3 adet portakal
  • 100 gr portakal reçeli (küçük bir kase)
Yapılışı:

Tereyağını yumuşatın ya da ocakta hafif eritin.Yağ, yumurta ve şekeri el mikseri ile çırpın. Buna unu, kabartma tozunu, tuzu ekleyip kaşıkla karıştırın.Portakallardan birinin kabuklarını ince ince rendeleyin, suyunu sıkın ve ikisini birden hamura ekleyin. Geri kalan portakalların kabuğunun beyaz kısımları ortadan kalkacak şekilde kalınca soyun. Bunları dilimleyin, yuvarlak bir kalıp alın ve bunun tabanını yağlı kağıtla kaplayın. Dilimlediğiniz portakalları bunun üzerine yayın. Hamuru portakalların üzerine dökün, üzerini iyice düzleyin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar 55-60 dakika pişirin. Reçeli ısıtın ve süzgeçten geçirin. Pişen keki bir kaba ters çevirin üzerine süzgeçten geçirilen reçeli sürün. Dilerseniz reçel taneleriyle süsleyebilirsiniz.


Afiyet olsun..

Şule

17 yorum:

Adsız dedi ki...

Ellerinize saglik, kekiniz "can cektirici" görünüyor!
Lakin kekde acimsi bir tad olmasi, portakallarin ilaclanmis oldugundan kaynaklanabilir.
Kabuklari kullanilacaginda narenciyelerin ilaclanmamis olanini tercik etmekde fayda var.
Insallah en yakin zamanda kekinizi deneyecegim! Mutlu yarinlar... TülayK

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor denemeye çalışacağım zaten uzun zamandır canım kek yemek istiyordu.

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Şule'ciğim,
Kek'in muhteşem olmuş ellerine sağlık tatlım.(tıpkı senin gibi tatlı tatlı)
Yarın bize misafir gelecekmiş şimdi kekini görünce aklıma portakal şekerlemeleri geldi acaba onları dizsek alta nasıl olur diye düşündüm.İşten çıkıp Kadıköy'e gidinceye kadar düşünürüm yine ben.
Tekrar ellerine sağlık canım,afiyetler olsun.Hamiye hanımında ellerine sağlık,iyi ki seninle paylaşmış bu nefis keki..

Sevgiyle kal canım.

Hatice dedi ki...

Şule'cim her zamanki gibi kek nefis görünüyor, tam da portakal mevsimi gelmişken.
ellerine sağlık...

Adsız dedi ki...

Tülay sanırım bu keki bu akşam yine yapacağım baka baka benim de canım çok istedi :) Aslında acılık içine rendelediğim kabuğunda değildi sadece en alta dizdiğim ve kabuklarını beyaz kısımları da dahil tamamen çıkardığım dilimlerde hissediliyordu. Yani portakalın içi acıydı :) markette ne varsa alıyoruz vallahi ilaçlanmamış olanını bulmak herhalde zor olur.

Mismelis teşekkür ederim. Dene dene çok güzel oluyor :)

Gülcüğüm teşekkür ederim. Güzel sözlerin içinde ayrıca teşekkür ederim :)Portakal şekerlemesi sanki kekin içinde dışında duracağından daha iyi olurmuş gibi geldi bana :) Sen yine de Kadıköy'e gidene kadar düşün tabi :) sevgiler..

Haticeciğim çok teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

kek süper görünüyor güzel kokusunu alabiliyorum sanki :)ellerinize sağlık.adresinize bir mail gönderdim bilginize...

seda
tarifname.blogspot.com

Adsız dedi ki...

Şulecim çok güzel bir tarifle karşımızdasın yine. Hele benim gibi bir kek düşkünü için bulunmaz nimet:).
Ben nerde okuduğumu tam hatırlamıyorum ama bir keresinde portakal kabuğu şekerlemesi tarifi okumuştum ve onda kabukları 3-4 kez haşlayıp suyu süzülüyordu acısı çıksın diye. Demek ki bu acılık portakal kabuğunda olan normal bir olay olabilir. O yüzden ben de senin tarifini denerken portakal kabuklarının acısını çıkarıp öyle yapmayı deneyeceğim.
Ellerine sağlık canım. Sevgiler..

Adsız dedi ki...

sedacım teşekkür ederim. mail için de ayrıca teşekkür ederim. hemen şikayet mesajı yazdım daha önce bir ürünleri için şikayet ettiğimde hemen geri dönüş yapmışlardı umarım yine yaparlar.

ismini bilmediğim için butterfly diyeceğim :) tarifi beğenmene sevindim. portakalın acısıyla ilgili bir önceki cevabımı okuyabilirsin. sorun kabukta değil maalesef :) umarım deneyince sonuçtan çok memnun kalırsın ben dün akşam eve gidince yine yaptım bu keki annemle akşam çay ve kek keyfi yaptık :) sevgiler..

Adsız dedi ki...

Şulecim ismim Aslı:). Allah allah acaba neden portakalın içi acıydı ki? Geçen gün benim aldığım portakallar aşırı ekşi çıktı mesela ama acı neden olur onu bilemedim.
Neyse, bu akşam bu tarifi yapmayı düşünüyorum, sonuçları sana yazarım (güzel olur kesinlikle:)).
Çay ve kek; süper ikili:))

Sevgiler..

Adsız dedi ki...

Sule, tekrar merhaba :)
cevabin cok ilginc. bende limonata yapmistim. acimsi bir tad vardi, ne kadar seker koyduysamda :) gitmemisti. kabuklarini koymadigim halde, kabugundan ellerim üzerinden aciligin geldigini düsünmüstüm... cok ilginc gercekten.
neyse, bir de ben deniyeyim bakalim pastani :)
hosca ve saglicakla kal...
TülayK

Damak Tadı dedi ki...

Şule'ciğim tatlım benim..
Akşam eve dönerken Kadıköy'de ki şekerçi Cafer'e uğradım.Orda partakal şekerlemelerinden dilimler halinde satış yapılıyor.
Sorduğumda (hatta keki bilem anlattım şekerci beye.)) olmaz yanar ve yapışır ifadesinde bulundu.Nedeni ise ballı oluşu imiş.Şekerci beye tarifi anlattıktan sonra kendi kendime uçmuşun be kızım deli divane misim demekten de alamadım kendimi)Sayende içerde yapılan şekerlerden ikram olarak kaptım bilem tatlım..
Akşamki maceramdan sadece minicik bir kesit.Diğerlerini anlatsam beni kesin yok yok tam deli olarak adlandırırsınız mutlaka.))

Tatlım şekerim benim,sana ve ailene (hatta pastayı yapan Halime hn da)sağlıklı,mutlu ve neşeli bol tarifli bir hafta sonu diliyorum.Sevgiyle kalın şekerim..

sevdamavisi dedi ki...

Şuleciğim,
ellerine sağlık bir kek ancak bu kadar ferah ve lezzetli görünebilir. Portakalın rengi de daha güzelleştirmiş

Adsız dedi ki...

Sevgili Aslı ben de anlamadım belki de pişince tadı acılaştı. Ne zaman denersen umarım hoşuna gider :) Sevgiler..

Tülay zaman zaman olabiliyor demek ki meyvelerde bu tip şeyler. Tam da benim kekime denk geldi :) Ya da Aslıya da dediğim gibi pişince acılaştı.

Sevgili Gül ağzından bal damlıyor :) şekerlerden bir kaç tane de benim için yeseydin :) Ben de sana güzel bir hafta dliyorum.

Sevda bir yorum da bu kadar insanı motive eder mutlu eder. Teşekkür ederim :)

Adsız dedi ki...

Şulecim sonunda dün akşam deneyebildim güzel kekini. Ben her ihtimale karşı portakal dilimi kullanmadım, senin de tavsiye ettiğin gibi sadece keki yapınca bile harika bir lezzet elde ettim:). Mis gibi portakal kokan bir kek oldu. Benim kekin fotoğrafını çekecektim bugün ama bizim ev kalabalıktı biraz, kek de böylesi lezzetli olunca ben fotoğrafını çekemeden bitti:)).Tarif için çok sağol canım..Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Aslıcım iyi yapmışsın :) tariften memnun kalmana sevindim afiyet olsun..

Adsız dedi ki...

merhaba aslı,
kek beni öyle cezbettiki bugün yapmaya karar verdim.Ama 1-2 orum olacak; tepsin kaç cm,malzemelerin içinde süt, yoğurt yok mu? birde portakalın beyaz kısmını kullanmayacağız değilmi yani soyarken kabukta kalacak.
Teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

Fatma merhaba, keki 26 cm'lik kelepçeli kalıpta pişirdim. Malzemelerde süt veya yoğurt yok. Portakalın beyaz kısmını hatta içindeki ince zarı da kullanmayacağız.