Sayfalar

Pazartesi, Ağustos 14, 2006

Maş Fasulyesi Salatası



Bu ayın yemek etkinliğinin konusu salatalar. Ev sahibi blog ise Yemek Cini Şeyma. Birbirinden ilginç salataların olacağını tahmin ettiğim bu etkinliğe ben de ilk defa tattığım bir tahılla katılıyorum. Maş fasulyesini Metro marketten almıştım ve bir türlü ne yapacağıma karar verememiştim. Bu etkinlik sayesinde internette kısa bir araştırma yaptım ve malzemelerde değişiklik yaparak bu salatayı ortaya çıkarttım. Yanında yoğurtla birlikte eşimle afiyetle yedik. Salatanın kalan kısmının üzerini streç folyo ile kapatırsanız buzdolabında bozulmadan muhafaza edebilirsiniz.

Malzemeler:

  • 250 gr kuru maş fasulyesi (yaklaşık 1,5 su bardağı)
  • 1/4 bardak sızma zeytinyağı
  • 1 veya 1,5 limonun suyu
  • 1 - 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 diş ezilmiş sarımsak
  • yarım veya 1 çay kaşığı biber salçası
  • 8 dal taze soğan (ince ince kıyılmış)
  • 1-2 adet kırmızı dolmalık biber bulamazsanız etli kırmızı biber (ince ince doğranmış)
  • 1 tutam ince kıyılmış maydanoz
  • 1 - 1,5 yemek kaşığı kıyılmış nane
  • 1 - 1,5 yemek kaşığı kıyılmış dereotu
  • tuz
Yapılışı:

Benim aldığım maş fasulyesi oldukça tozlu ve taşlıydı. Taşından ve tozundan arındırmak için bir kaç kere ayıklayıp, birçok defa yıkayın. Kaynayan su dolu tencereye maş fasulyelerini ilave edin ve tahta bir kaşıkla karıştırın. Yaklaşık olarak 30 dk boyunca fasulyeler yumuşayana kadar haşlayın. Tencereye 1-2 bardak soğuk su ekleyerek süzün. Kaynarken minik minik yeşil kabukları çıkabiliyor. Suyunu süzerken ayıklayabildiğiniz kadar kabuğu ayıklayın ve soğuması için bir kenara alın. Büyük bir kasede zeytinyağını, limon suyunu, sarımsağı, salçayı ve nar ekşisini karıştırarak salataya asıl lezzeti verecek olan sosu hazırlayın. Tuz ile sosu lezzetlendirin. Maş fasulyesini, yeşil soğanı, kırmızı biberi, maydanoz, nane ve dereotunu salata sosuna ekleyin ve iyice karıştırın. Salatayı oda sıcaklığında veya hafif soğumuş olarak servis yapın. Dilerseniz limon dilimleri ile süsleyebilirsiniz. Ayrıca sosu kasenin dibinde kalabileceğinden kaşığınızla alttan alttan alarak salatanızı yerseniz lezzetini tam olarak alabilirsiniz. Ekşi severler için harika bir lezzet.

Afiyet olsn..

10 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba Şule, bende maş fasülyesini hiç denemedim, ama senin salata çok güzel görünüyor, sunumun süper...
Ellerine sağlık.

Kübra dedi ki...

Şule'cim Merhabalar

pembeli gibi bende maş fasulyesi denemedim, ama sayende deneyeceğim ellerine sağlık, görüntü gibi lezzettide eminim süperdir.
Sağlık ve sevgi ile

Adsız dedi ki...

pembeli ve kübra, siz de alın birer paket pişirin evinizde. arasıra değişik şeyler denemek iyi geliyor :) sevgilerimle..

sevdamavisi dedi ki...

daha önce denemedim ama çok merak ediyorum. ilk fırsatta deneyeceğim. çok güzel görünüyorlar

Adsız dedi ki...

beğenmene sevindim. umarım deneyince de memnun kalırsın.

Işıl dedi ki...

merhaba

tarifi denedim ve bayıla bayıla yedik.
Bu pratik ve lezzetli tarif için teşekkür ederim...

Adsız dedi ki...

morincir, tarifi deneyip beğenmenize çok sevindim :) Afiyet olsun..

Adsız dedi ki...

tarfiniz cok guzel gorunuyor. akdeniz'de bazi yorelerde mas cok kullanilir... mercimege cok benzer. bi de zaten nar eksisi de olunca icinde cok lezzetli olacagi kesin. en kisa zamanda deniycem. tabii once marketten mas bulmam lazim ya da annem gonderecek artik evden.

Adsız dedi ki...

güvenç hatırlatman iyi oldu. evde paketten artan maşlar hala duruyor :) ankaradaysan eğer sana ulaştırabilirim. :)

Ağabey dedi ki...

Selam ben gaiantepliyim bu salataya biz maş piybazi deriz.
Herzaman ayda bir iki defa. Yaparız çok lezzetli olur
Afiyet olsun