Sayfalar

Pazartesi, Şubat 06, 2006

Sulu Köfte



Annem okuldan geldiğimde sulu köfte yapmışsa çok ama çok sevinirdim. Annemin sulu köftesi gibi bir yemek başka hiçbir yerde yemedim. Bu yemeğin terbiyelisini işyerimizde yapıyorlar ama ben pek sevmiyorum. Geçen gün, hazır köfte yapmaya elim alışmışken, annemi arayıp bu yemeğin tarifini istedim. Bu yemeği eşim de çok beğendi ben de tadını tutturduğuma çok sevindim. Köfteleri yağsız kıyma ile yapmanızı tavsiye ederim. Benim kıymam maalesef çok yağlı olduğundan suyu da çok yağlı oldu. Ayrıca köfteleri yuvarlarken de biraz zorlandım. Köfte harcınızın çok yumuşak olmaması gerekiyor.

Malzemeler:

  • 200 gr yağsız kıyma
  • 1 avuç pirinç (yıkanıp, süzülüp, bekletilmiş)
  • 1 soğan
  • 1-2 diş sarımsak
  • 1 yumurta (yarım da kullanılabilir)
  • 1 avuç maydanoz kıyılmış
  • 1-2 yemek kaşığı salça
  • karabiber, kırmızı biber, kimyon, tuz
Yapılışı:

Salça hariç diğer malzemeleri iyice yoğurun. Bir kaseye su koyun. Elinizi bu su ile ıslatarak minik minik yuvarlak köfteler yapın. Yaptığınız köfteleri biraz un koyduğunuz tepsiye yuvarlayarak koyun. 2-3 yemek kaşığı zeytinyağındasalçayı kavurun ve 2-3 bardak su ekleyin. Su kaynadıktan sonra biraz tuz ekleyerek köfteleri içine atın. Bu yemeğe isterseniz patates de kullanabilirsiniz. Patatesleri de köftelerle aynı anda atabilirsiniz.

Afiyet olsun..

13 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba,
benim de senin gibi çocukluğumun burnumda kokan yemeğidir sulu köfte. ara sıra yaparım. ben içine az da nane ekliyorum.fena olmuyor.tavsiye ederim. ellerine sağlık şule.

Burcu Özdoğan dedi ki...

mmmm sevgili şule harika görünüyor.Benimde çocukken annem yapınca en sevdiğim yemeklerden biriydi:)

ZeYNeP dedi ki...

Şule cim bende bayılıyorum sulu kofteye, annem de hep salcalı yapardı doyum olmaz o tada. Ben evlendikten sonra aralarda terbiyeli de yapmaya basladım, hatta blogda gecen yazdan beri bekliyor terbiyeli tarif:) ama bu hafta canım cekti bende salcalı yapayım hatırlattın,
ellerine saglık , cok guzel gorunuyor,

Sevgilerimle
Figen

Adsız dedi ki...

aslıhan teşekkürler. nane de katılabilir tabi. baharatlar damak zevkimize göre değiştirebilir.

burcukuşu beğenmene sevindim. hepimizin çocukken sevdiği bir lezzetmiş anlaşılan bu yemek :)

neslihan teşekkürler. Normalde kuru köfteyi ben yassı yassı yapıp buzluğa atıyorum ama bu köftenin kıvamı biraz yumuşak oldu. Bu yüzden top top yaparak yanyana koyarsak yapışır gibi geliyor. Sağlık açısından değil de görüntü açısından problem olur gibi geliyor :) Denersen sonucu da bizimle paylaşırsan sevinirim.

figencim herkes bayılıyor demek bu tada :). Beğenmene sevindim..

Adsız dedi ki...

Şulecigim ellerine sağlık.Soğuk kış günlerinde nasıl beğenilmezki böyle bir yemek.İyiki açken görmemeşim.bende yapacağım enkısa zamanda tabi pidelerden sonra.sevgiler............

Adsız dedi ki...

zeynepcim teşekkürler. sitemizden düzenli olarak tarifleri uygulayan tek okuyucumuz sensin galiba :) Pideleri de köfteyi de deneme imkanı bulursun inşallah.. sevgiler.

pınar dedi ki...

şule ben de çok severim sulu köfteyi. ben terbiyeli severim eşim salçalı. ne zamandır da yapmamıştım. iyi ki hatırlattın:)

Adsız dedi ki...

pınarcımn herkes seviyor herhalde bu köfteyi ama salçalı ama terbiyeli :) yaparsan afiyet olsun şmdiden..

Pitircik dedi ki...

Merhaba Sule,
Ben de cok seviyorum sulu kofteyi. Ama hep terbiyelisini yedim. Salcali da guzel oluyormus demek..Ellerine saglik!

Adsız dedi ki...

merhaba pıtırcık. Salçalıyı çok seviyorum ben, terbiyeli olanı da sanırım güzel yapan bir yerde yemediğim için pek sevmiyorum. Belki annelerimizin yaptığı bir terbiyeli sulu köfteyi ben de sevebilirim.

Oya Kayacan dedi ki...

Ne tesadüftür ki, bu sabah uykumdan bu köftenin kokusu ile uyandım. Annemin evinde pişen kokusu ve lezzeti. En kısa zamanda yapmaya karar verdim hatta. Annem daha az sulu yapar, ve de tabağı ısıtmadan alırsan eğer köfteleri, suyu donar gibi olur ve de ben bu işe bayılırım.

Annene de teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Evet benim yemeğimin suyu biraz fazla oldu. Ama ekmeği banıp da yemesi çok güzel oluyor. Benim de şimdi yine canım istedi :)

Adsız dedi ki...

bugunde annem yapacak bakalım tarıfı gordu hosuna gıttı bakalım nasıl olacak sabırsızla beklıyorum.YEMEGI