Sayfalar

Pazartesi, Aralık 17, 2007

Elagöz Tatlısı



Bayram için sizlere farklı bir alternatif olabileceğini düşündüğüm için ne zamandır yapılmayı bekleyen bu tarifi nihayet dün denedim. Tarifi bir un firmasının sitesinden bulmuştum ama başka pekçok sitede de aynı tarifi bulmak mümkün. Tarifte süt yoktu. Ama hamur yoğururken elime yapıştı ve yuvarlanamayacak bir hal alınca toparlamak için süt ilave ettim. Ayrıca verilen iç malzeme de bence arttırılabilir; çünkü tatlılar pişince orta kısım biraz çukur kalıyor. Bir diğer ve en önemli nokta ; şerbet bire bir ölçü ile verilmişti ve kaynayınca yoğun bir kıvamda oldu.Bence su miktarı arttırılmalı. Ben bu değişikliklere göre tarifi yazıyorum.

Hepinize sevdiklerinizle birlikte mutlu ve huzurlu bir bayramlar dileriz...

Malzemeler:

  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • 1/2 çay bardağı süt
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1 çorba kaşığı ince dövülmüş fındık
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un
İçi için:

  • 5 çorba kaşığı toz antep fıstığı
  • 1,5 çorba kaşığı ince dövülmüş ceviz
  • 1,5 çorba kaşığı hindistan cevizi
  • 1 yumurta
Şerbet için:

  • 4 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
Hazırlanışı:

Hamur için olan tüm malzemeleri karıştırıp ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru nemli bez örtüp 20 dk. dinlendirin ( bezi kaldırınca hamur ele yapışmaya başladı, çok az un ilave ettim.) Şerbet için su ve şekeri kaynatın. Ocağın altını kapatmaya yakın limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatın ve ocaktan alın. İçi için gereken malzemeleri karıştırıp bir sıkma torbasına koyun. Dinlendirdiğiniz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve halka şeklinde iki ucunu birleştirin. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin. Daha sonra halkaların ortasına sıkma torbası ile iç malzemeden koyun. Önceden ısınmış 175 derece fırında kızarana kadar pişirin. Sıcak tatlıların üzerine dinlenmiş şerbeti dökün. Şerbeti güzel çekmesi için tepsinin üzerini kapatın. Bir süre sonra da tatlıları ters çevirip üst kısımlarının da şerbeti çekmesini sağlayın.

Afiyet olsun...

20 yorum:

Yasemin dedi ki...

him guzel biseye benziyor.. ellerinze saglik ve hayirli bayramlar!

Adsız dedi ki...

Yasemin, lezzeti çok güzel oluyor. Sana da iyi bayramlar...

incikboncuk dedi ki...

Sevdiklerinizle beraber sağlıklı,mutlu ve huzurlu bir bayram geçirmenizi dilerim.

Adsız dedi ki...

Tatli sahane görünüyor,ellerinize saglik.Hayirli bayramlar.

Adsız dedi ki...

İncik boncuk, Sana da iyi bayramlar.

Kızılcık şurubu, teşekkür ederim. Sevdiklerinle birlikte mutlu bir bayram dilerim ...

Burcu Özdoğan dedi ki...

Mutluluk dolu bir bayram dilerim...

Adsız dedi ki...

Merhaba,

nefis olmuş tatlı..

Bayramınızda bu tatlı kadar güzel geçsin.
mutlu bayramlar
sevgiler.
www.misssgibi.com

busem dedi ki...

Bir avuç dua, bir kucak sevgi, sıcak bir mesaj kapatır mesafeleri, birleştirir gönülleri, bir sıcak gülümseme, bir ufak hediye daha da yaklaştırır bizi birbirimize. Kalbiniz nur, eviniz huzur dolsun. Kurban Bayramınız bereketli olsun!

Adsız dedi ki...

Burcukuşu, teşekkür ederim. Sana da iyi bayramlar...

Zerrin, beğendiğini sevimdim :) Umarım senin bayramın da güzel geçmiştir.

Busem, sena da iyi bayramlar...

Adsız dedi ki...

slmlar ellerine sağlık hoş gözüküyor ve lezzetlidir eminim bu arada arkadaş listeme almak istiyorum ama mekanımız mutfak yazdığmda kabul etmiyor acaba neden
balımmutfagım sinem ben

sekergibi dedi ki...

ayyyyyyyyy
çok güzel görünüyor.
ellerinize sağlık

sevgiler
sizi linklerime ekliyorum

Melek* dedi ki...

üf ne güzel bir tatlı ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

çok güzel görnüyorrr
ellerine sağlık
bu lezzet bir şahane

Yaren dedi ki...

Cok süper görünüyor ama kesinlikle bu tarifi yapcam amaaa ismini degisticem galiba.Göz diyince korktum tatlidan:))) gercek göz birden aklima geldi.Ellerine saglik canim,not aldim bu güzel tarifi.Iyi bir hafta sonu diliyorum.

Damak Tadı dedi ki...

Çok nefis görünüyorlar Hatice,ellerine sağlık..Balının koyu olduğu gözleniyor ama bence koyu kıvamlı oluşu daha güzel..

Mutlu yıllar..Sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba Sinem, sorunu umarım gidermişsindir.

Şeker gibi ve yeşim, teşekkür ederim.

Yaren adı ne olursa olsun lezeeti güzel bit tatlı oluyor :))

Damak tadı, beğendiğine sevindim :))

Aynur dedi ki...

DAVETIYE

Merhaba arkadaslar bu gün saat 14.00 te Türkiye saati ile 15.00 te AYYA Bayan blogcular kahvesinin acilisi var.Tüm blogcu arkadaslari davet ediyoruz,buyursunlar. Aynur Yaren

www.ayyachat.blogspot.com

!!! ♥ Hasretli Lezzetler ♥ !!! dedi ki...

Iyi aksamlar, tatlilar cok güzel ve lezzetli görünüyorlar, ellerinize saglik...
sevgilerimle
hasret

Adsız dedi ki...

Aynur, hayırlı olsun...
Hasret, teşekkür ederim...

Adsız dedi ki...

soru tadi neyi andiriyor ? hamuru yuvarlak yapip sonra elimizle ortasina hafiF BASTIRSAK VE IC MALZEMESINI KOYSAK OLMAZ MI ??? SIZ HALKA SEKLI VERDIKTEN SONRA IC MALZEMESINI ORTAYA SIKINCA TEPSIYE YAPISMAZ MI HALKANIN ORTASI BOS YA ???